Witam, własnie jestem po przetargu i moge stwierdzić, że właściwie nie ma wyjścia z takiej sytuacji aby nie dopuścic zamienników ... miałm 4 razy uniewazniane postępowanie, pełno protestów z powodu zapisu w SIWZ , że muszą być to oryginalne tonery dopuszczone przez producenta drukarek i co się okazało, że producenci drukarek dopuszczają już (oprócz OKI) stosowanie zamienników jesli spełniają parametry techniczne. A to wszystko za sprawą wyroku Trybunału Sprawiedliwości w sprawie producenta HP gdzie stwierdzono, że zapis w gwarancji firmy HP, że nie dopuszcza sie stosowania zamienników jest sprzeczny z ustawodawstwem unijnym. Dlatego wiekszość producentów dopuszcza już stosowanie zamienników. Nawet nasz Urząd Ochrony Konkurencji zalecił nam złożenie wniosku o wszczęcie postępowania w sprawie stosowanie praktyk monopolistycznych przez firmę OKI , która dalej stosuje zapisy w gwarancji, że moga być tylko OKI. Jak bedziesz chciał zapisać parametry tonerów to powiem tyle, że wiekszośc zamienniów mają lepsze parametry niż ich "oryginalne produkty" np wydajność tonerów. Jedyne co mi sie nasuwa to może połączyć w przetargu dostawę tonerów i tuszy wraz z odbiorem zużytych pojemników i dopuścić cenę za nowy toner i cenę za odbiór zużytego tonera ... te zużyte tonery Oryginalne są skupowane i są w znacznie wyższej kwocie. Zresztą nie spotkałam sie żeby jakaś firma skupowała zużyte zamienniki. Moze to jest rozwiązanie .. Chyba na koniec roku bedę próbowała to przetestować u Siebie.