1

Temat: waluta

Czy mogę zapisać w siwz aby oferty były euro? Czy PLN jest obowiązkowe?

2

Odp: waluta

Art. 3. 1. ustawy o cenach: Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) cena - wartość wyrażoną w jednostkach pieniężnych, którą kupujący jest obowiązany zapłacić przedsiębiorcy za towar lub usługę; w cenie uwzględnia się podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów sprzedaż towaru (usługi) podlega obciążeniu podatkiem od towarów i usług oraz podatkiem akcyzowym

Ani słowa o złotówkach smile Oferty z ceną w euro są powszechne przy zamówieniach finansowanych z funduszu spójności, zatem skoro masz taką wole lub konieczność to przeszkód nie ma smile

3

Dzięki.
A mogę dopóścić oferty w złotówkach lub w euro? Bo jak to potem porównać - wg kursu NBP?
Mam akurat taki przypadek, ze dostawcy mogą być krajowi i zagraniczni.

4

przeszkód nie ma , ale będą konsekwencje. Jak będziesz potem realizowała umowę i jak będzie wyglądało wystawienie faktur? Też w euro? 

Jeżeli masz ewentualne wsparcie ofert podmiotami unijnymi nic nie stoi na przeszkodzie by złozyli ofertę w PLN. smile)

nora

5

Najlepszym rozwiązaniem będzie cena w złotówkach z obowiązkiem przeliczenia jej przez wykonawcę na euro. Musisz jednak podać wg. jakiego kursu. BEdzie Ci lepiej porównywać oferty, a jak bedziecie rozliczać się w euro to musisz to zaznaczyć w SIWZ.

Pozdrawiam

6

tak najbardziej to chodziło mi o to aby wyjść dostawcom zagranicznym na przeciw, bo dostawa będzie dopiero za 8 miesięcy i oni są niechętni do określenia ceny teraz. Ale inaczej się nie da więc wracam do złotówek.
dzięki