1

Temat: komisja przetargowa na kredyt

dziala u nas stala komisja zajmujaca sie zamowieniami starostwa. mamy przeprowadzic postepowanie na udzielenie kredytu dla powiatu. czy ta komisja moze przeprowadzic to postepowanie, czy musimy powolac nowa dla tego zadania? jezeli tak, to taka komisja powinna zostac powolana uchwala rady powiatu czy wystarczy jak zarzad powiatu uchwala powola ta komisje?. postepowanie powyzej 60.000 Euro

2

Odp: komisja przetargowa na kredyt

Jeśli to jest stała komisja to nie ma potrzeby powoływać innej, specjalnie do tego postępowania.

3

tylko uslyszalem taki argument ze ta komisja jest dla zamowien dokonywanych przez starostwo a teraz to zamawiajacym jest powiat.

mi tez sie wydaje ze nie trzeba, bo ten kredyt i tak wplynie na rachunek starostwa.

4

Acha. Nie znam szczegółów, wiec nie wiem, czy ta stała komisja moze w takim razie przeprowadzić przetarg. Ale jeżeli masz się denerwować smile, to po prostu powołaj sobie Komisję Przetargową na ten jeden przetarg i na 101% bedzie OK. Powodzenia.

5

komisja jest komisja i jeśli jest stała jak mówisz to niech zostanie - nie ma sensu powoływac nowej. W tym przypadku zmienia się Kierownik Zamawiajaćego - bo nie będzie nim Starosta a Zarzad Powiatu. komisja bada oferty ale to kierownik zamawiajacego zatwierdza wybór ostateczny. Nie zmieniaj zostaw jak jest. Jesli moge ci podpowiedziec, to zrób uchwałę zarzadu o delegowaniu dwóch czlonków do przeprowadzenia postepwoania (podpisywanie pism, modyfikacje, odpowiedzi na zapytania) i odrębna uchwałe w której zarząd zatwierdzi wybór oferty najkorzystniejszej i wydeleguje dwóch czlonków do podpisania umowy - jesli tego nie zrobisz ze wszystkim będziesz musiał latac na zarząd a to utrudnia życie!!!!

6

dorota26 napisał/a:

. W tym przypadku zmienia się Kierownik Zamawiajaćego - bo nie będzie nim Starosta a Zarzad Powiatu. ..

kierownik zamawiajacego - zarzad powiatu. wybor oferty i tak zatwierdzi starosta bo jest przewodniczacym zarzadu, chyba ze tu akurat caly zarzad musialby zatwierdzic wybor.

zarzad powiatu juz upowaznil uchwala staroste i wicestaroste do dokonywania czynnosci prawnych polegajacych na zaciagnieciu kredytu, czyli tym samym do zatwierdzenia wybranej oferty. tak przynajmniej ja to rozumiem.

7

Szad-> czemu piszesz dzisiaj 2 x to samo w każdym topicu? tongue

8

zarzad powiatu juz upowaznil uchwala staroste i wicestaroste do dokonywania czynnosci prawnych polegajacych na zaciagnieciu kredytu, czyli tym samym do zatwierdzenia wybranej oferty. tak przynajmniej ja to rozumiem.

więc wyboru nie zatwierdzi Starosta - a starosta i wice - pozdrawiam

9

do tych czynnosci zarzad upowaznil staroste i wice na podstawie art.194 ust.1 ustawy o finansach publicznych oraz w zwiazku z uchwala rady powiatu w sprawie zaciagniecia kredytu.

nie siedze zbyt mocno w prawie, wiec nie wiem czy ta uchwala upowaznia do zatwierdzenia wyboru oferty. na pewno moga podpisac umowe o kredyt.

wszystko zalezy od interpretacji sformulowania "czynnosci prawnych"

10

no właśnie - ja miaam identyczna uchwałe rady powiatu o zaciągnieciu kredytu i w jednym z § zapis ze zarząd upowazni dwóch czlonków do wykonania czynności prawnych zwiazanych z wyborem banku i podpisania umowy ? jak to rozumieć? nie wiem - napisałam odrębna uchwałe o wyznaczeniu dwóch czlonków do podjemowania czynności zwiazanych z prowadzeniem postepwoania i odrębna dotycząca zatwierdzenia wyboru oferty najkorzystniejszej i wydelegowania osób do podpisania mowy - czy dobrze nie wiem???

11

w moim przypadku zarzad juz upowaznil staroste i wice do tych dzialan, wiec to oni powinni zatwierdzic wybor i podpisac umowe.
kwestia tylko taka czy zarzad powinien powolac osobna komisje czy wystarczy ta stala co istnieje dla starostwa?
przewodniczacy tej komisji stalej twierdzi ze powinna byc powolana nowa, choc w poprzednich postepowaniach o kredyt dzialala ta na stale.

12

to jest decyzja kierownika zamawiajacego moim zdanie moze zostac stara. w moim przypadku nowej komisji nie powoływaliśmy specjalnie do postepowania o kredyt

13

to jest decyzja kierownika zamawiajacego moim zdanie moze zostac stara. w moim przypadku nowej komisji nie powoływaliśmy specjalnie do postepowania o kredyt

14

komisja stala zostala powolana Zarzadzeniem Starosty w sparwie udzielania zamowien publicznych w Starostwie powiatowym, wprowadzenia Regulaminu udzielania zamowien publicznych oraz Regulaminu pracy komisji przetargowej.

nie jestem do konca pewien czy ta komisja moze przeprowadzic postepowanie o udzielenie kredytu dla powiatu

15

u mnie włąsnie taka komisja tzn. stała przeprowadziła postepowanie o kredyt dla powiatu

16

nie wydaje mi sie zeby ktos robil z tego tytułu problemy

17

upewnie sie jeszcze u radcy. dla swietego spokoju zawsze moze zarzad powolac komisje o takim samym skladzie jak ta stala. moze to jest troche smieszne bo po co powolywac komisje jezeli juz taka istnieje.
moze za bardzo w to wszystko wnikam, doszukuje sie sztucznych problemow.

w sumie o wszczecie procedury zwrocil sie do naszego wydzialu wydzial finansow (bo on przygotowywal uchwale rady, zarzadu oraz on uzyskal zgode zarzadu na przetarg), wiec ta komisja stala powolana na potrzeby starostwa moze przeprowadzic to postepowanie.

18

dorota26 napisał/a:

nie wydaje mi sie zeby ktos robil z tego tytułu problemy

nasz radca jest tego samego zdania.

a ile dni powinno sie dac dni na zlozenie oferty na kredyt? ustawa mowi ze nie mniej niz 15 dni od dnia przekazania Prezesowi (dla uslug). powinienem dac chyba wiecej niz te 15 dni.

19

pewnie ze wiecej a jak nie maja KRK  to co? mysle ze minimum 30 dni, wez poprawke na zapytania i odpowiedzi a banki ci nie odpuszcza tego. ale wszystko zalezy od tego kiedy potrzebujecie tego kredytu

20

potrzebujemy pierwszej wplaty na 30 czerwca, wiec myslalem za jak bym wyslal do BZP najpozniej w piatek to termin moglbym ustalic na 25 lub 28 maja.