1

Temat: jak liczyć terminy o wyjaśnienie SIWZ

Ogłoszenie PN poniżej progów nadałam 21 marca, otwarcie ofert mam 31 marca. Pomóżcie obliczyć termin do kiedy mam obowiązek udzielać odpowiedzi na pytania? Chodzi mi o termin, że nie później niż do końca dnia, w którym upływa połowa wyznaczonego terminu składania ofert. Czy dzień  nadania ogłoszenia i dzień otwarcia ofert też się liczy do do tych dni?

2 (edytowany przez Darek W. 2011-03-25 07:47:40)

Odp: jak liczyć terminy o wyjaśnienie SIWZ

Raczej - kiedy wykonawca ma czas na zadawanie pytań - tak ? - masz 11 dni - więc może zapytać w 6 dniu.

a udzielasz odpowiedzi - Zamawiający jest obowiązany udzielić wyjaśnień niezwłocznie, jednak nie później niż na 2 dni przed upływem terminu składania ofert

3

nie 11 a 10 dni moim zdaniem, czyli zadawanie pytań do końca dnia- 26 marca.

4

na to samo wychodzi - 6 dzień będzie w dniu 26.03 przy liczeniu 11 dni.

5

jak Marcel

6

Marcel napisał/a:

nie 11 a 10 dni moim zdaniem, czyli zadawanie pytań do końca dnia- 26 marca.

nie 10 a 9 - jak już tak dokładnie (jeżeli weźmiemy pod uwagę art 111 kc)  - ale powtarzam - zawsze na to samo wyjdzie - czy będzie 11, 10 czy 9.

7

Czyli dzień nadania ogłoszenia nie wlicza się do wyliczenia terminu na zadawanie pytań?, a  dzień  otwarcia ofert wlicza się ?

8

Tak, nie liczysz dnia ogłoszenia.

9

ewelinek napisał/a:

Czyli dzień nadania ogłoszenia nie wlicza się do wyliczenia terminu na zadawanie pytań?, a  dzień  otwarcia ofert wlicza się ?

Skoro wliczasz dzień nadania ogłoszenia, to i wliczasz dzień otwarcia ofert. Jeżeli nie wliczasz dnia nadania ogłoszenia to i nie wliczasz dnia, w którym następuje otwarcie ofert. Bardziej poprawna jest druga opcja, jednak jak słusznie zauważył Darek W - per saldo na jedno wyjdzie. Termin mija 26 marca.

10

Dzięki, ale sami widzicie jaka jest rozbieżość z tym liczeniem dni

11

Darek W. napisał/a:

...jeżeli weźmiemy pod uwagę art 111 kc

Ale trzeba też wziąć pod uwagę art.110, wtedy ten 111 i kolejne mało zasadny. Na podstawie Pzp określamy termin składania z dokładnością 1 godziny (a właściwie 1 minuty), godzinę publikacji w BZP każdy zamawiający też zna - nieprawdaż? W takiej sytuacji termin można łatwo ustalić z DOKŁADNOŚCIĄ 1 GODZINY  i w ten sposób problem znika zupełnie.

12

a mnie się wydawało ,że wg pzp liczymy w dniach

13

w tym przypadku nie bieżemy pod uwagę godzin - termin mija o 24.00 w dniu 26.03.2011
a termin składania ofert oczywiście ustalia 10 dniowy - tu nie ma innych możliwości

14

Do 24.00  dnia 26.03.2011.

15

danaug napisał/a:

w tym przypadku nie bieżemy pod uwagę godzin - termin mija o 24.00 w dniu 26.03.2011
a termin składania ofert oczywiście ustalia 10 dniowy - tu nie ma innych możliwości

Ad. 1 - ok
Ad. 2 - nie ok (termin 9 dniowy).

16

Apollo liczy tak jak ja nie liczę 21.03 i 31.03

17 (edytowany przez Marcel 2011-03-25 12:35:11)

Ma być pełne np. 7, 14 itd., dni,  koniec i kropka, czyli dnia ogłoszenia i otwarcia liczyć nie można.

18

... na a jak inaczej miałby liczyć bóg prawa i porządku smile

19

choć ostatnio w podobnej  dyskusji niektórzy twierdzili ,że nie liczy się 21.03. to na pewno , a 31.03. liczy się?

20 (edytowany przez Darek W. 2011-03-25 12:45:57)

9 dni - rzekł bóg prawa i porządku - co skomentował jakoś dziwnie rozbawiony Miras:)

21

Ależ Apollo - coś ty

22 (edytowany przez Darek W. 2011-03-25 12:45:21)

dobra - widzę, że dwa fronty - (więc wojna smile ).  Ja i Apollo mówimy 9 - Kto da więcej ? Kto da mniej ?:). Rozbawiony Miras... typuję  - da 9 .. smile

23

danaug - Apollo dobrze liczy, 9 dni i ani krzty.

24

Ludzie uporządkujmy to jakoś bo powstał kompletny bałagan!
- ogłaszamy 21.03.2011r., otwarcie 31.03.2011r.,
termin składania 9 pełnych dni, termin składania pytań do 26.03.2011r.

25

... i pozamiatane w sensie uporządkowane.