1

Temat: ocena rzeczoznawcy do SIWZ??

PN na dostawę samochodu - oddaję w rozliczeniu "stary" samochód. Mam ekspertyzę rzeczoznawcy. Czy mam ją dołączyć do SIWZ na zakup nowego samochodu?
W całosci (tzn. z wartością rynkową samochodu), czy tylko opinia rzeczoznawcy np. "Pojazd technicznie sprawny" itp.
Co radzicie?

2

Odp: ocena rzeczoznawcy do SIWZ??

Trudno radzić, bo nie wiemy co w tej ekspertyzie i na ile się przyda. Na pewno cechy używanego trzeba podać w takim zakresie, by dało się wycenić, w takim celu ekspertyzę można zamieścić dla prostoty, ale niekoniecznie;  podpowiadanie wartości też nie jest potrzebne.

3

Decyzja należy do Ciebie - ja optowałbym za ujawnieniem.

4

ta ekspertyza nie była konieczna ale jeżeli już jest to podałabym ją - myślę że wyznaczyłeś termin na oględziny sam. starego
no a cena oferty (dla porównania ofert) to róznica wart. nowego i starego więc W. będzie musiał ten stary wycenić nie za tanio

5 (edytowany przez mon.de 2011-03-24 12:25:53)

Mnie się wydaje wręcz przeciwnie. Chyba bardziej się Wykonawcy opłaca wycenić tanio samochód używany, wtedy różnica wyjdzie większa i jednoczesnie cena oferty wyższa? O ile oczywiscie mimo tej operacji oferta pozostanie konkurencyjna...

6

Czy mogę zastrzec, że Wykonawca nie może starego samochodu wycenić niżej niż .... zł? (myślę o kwocie o 1000 zł nizsze niz ta, na jaką wycenił samochód rzeczoznawca). Czy to w ogóle wchodzi w grę?

7

W formularzu oferty, w miejscu Y wpisz wartość na  jaką wycenił samochód rzeczoznawca

Pomoc:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7337

8

Czyli mogę narzucić nasz szcunek starego samochodu? A jeśliw wyniku "wizji lokalnej" samochodu przez wykonawców, wykonawca stwierdzi, ze nasz szacunek jest zawyzone, to jakie moga być tego konsekwencje? Czy wtedy podwyższy cenę swojego nowego samochodu, żeby wyjść na swoje??

9

Możesz. Dokładnie tak zrobi.

10

OK, wielkie dzięki!

11

jak wyceni tanio to różnica będzie większa - owszem ale oferta mniej korzystna chyba że chcecie kupić samochód (im droższy tym lepiej)
a tak a`propos sperzedaży samochodu - to mamy obowiązek zrobic to w wyniku przetargu ale w oparciu o inne przepisy (ale zawsze przetarg) jeżeli podajesz że sprzedajesz go np za 1000 zł i nie inaczej - to gdzie tu przetarg?

12

My korzystamy z wyjątku z par. 28 rozporządzenia (chyba mówimy o tym samym rozporządzeniu?) - wartosć samochodu wynikająca z ewidencji księgowej nie przekracza kwoty określonej w przepisach w sprawie uznawania składników majątkowych za środki trwałe.

13

danaug napisał/a:

1. jak wyceni tanio to różnica będzie większa - owszem ale oferta mniej korzystna chyba że chcecie kupić samochód (im droższy tym lepiej)
2.  tak a`propos sperzedaży samochodu - to mamy obowiązek zrobic to w wyniku przetargu ale w oparciu o inne przepisy (ale zawsze przetarg) jeżeli podajesz że sprzedajesz go np za 1000 zł i nie inaczej - to gdzie tu przetarg?

1. Im wyższa cena samochodu nowego - tym wyższa cena oferty, nie mam pojecia w czym problem?!?.
2. Nie rozmawiamy o sprzedaży samochodu. Używany samochód stanowić będzie, obok wynagrodzenia pienięznego również zapłate za samochod nowy. Gdzie przetarg?, ano tu: przetarg nieograniczony.

14

Czyli mogę podawać "na sztywno" cenę samochodu używanego zgodnie z opinią rzeczoznawcy??

15

Jeszcze jedno pytanie:
oddajemy wykonawcy samochód w rozliczeniu - czy po dokonaniu ekspertyzy rzeczoznawcy a przed przekazaniem samochodu wykonawcy (co nastąpi nie wcześniej niż za ok. 2 miesiące) możemy ten samochód używać??
Logika by wskazywała, że nie bardzo, bo wycena samochodu została dokonana na podstawie jakiegoś fajtycznego stanu technicznego, przebiegu itp. Przez te dwa miesiące różne rzeczy mogą się jeszcze z samochodem stać (zwłaszcza przebieg wzrośnie). Ale z kolei nie mamy alternatywy.
Czy trzeba by było poinformować wykonawców w SIWZ, że do chwili oddania samochód będzie przez zamawiającego użytkowany?

16

jak też bym tak chciała zajechałabym go na maksa!!!  big_smile

17

Wcale nie chcę go zajechać...
Usiłuję znaleźć kompromis - musimy z samochodu korzystać, bo nie mamy innego. Z drugiej strony rozumiem, że wartość, na jaką wycenił rzeczoznawca samochód po tych 2 miesiącach będzie nieaktualna.
Jakie wyjście z tej sytuacji?
Pozwolić wykonawcom na samodzielną wycenę, ale zakreślić minimum (np. nie mniej niż 14.000 zł, bo jak mi wycenią na 10 zł, to jaki to dla mnie interes?).

18

żartowałam , mialam taki przetarg na kserokopiarki ale w dniu dostawy nowych odebrali stare , nie umiem pomóc

19

mon.de napisał/a:

Pozwolić wykonawcom na samodzielną wycenę, ale zakreślić minimum (np. nie mniej niż 14.000 zł, bo jak mi wycenią na 10 zł, to jaki to dla mnie interes?).

Możesz pozowolić im na indywidualną wycenę - bez zakreślania poziomu ceny. A jak wycenią na 10 to żaden problem.

Np.

60 000 - 10 = 59 990 (cena oferty)
80 000 - 1000 = 79 000 (cena oferty)

Która oferta wg jest korzystniejsza?

20

Gorzej jak wycenią tak: 80 000,00 - 10,00 = 79 990,00

21

W czym gorzej? Ok, ja się wypisuje się z tego wątku.

22

W tym, że musze więcej zapłacić, rzecz jasna.

23

mój wcześniejszy post dotyczył przepisu (nie pzp) który zobowiązuje jst do stosowania odpowiednich przepisów przy zbywaniu majątku - przetarg, licytacja - ten stary samochód jest tym właśnie majątkiem
dlatego powinno się tak ustawis ktyteria aby wygrywał ten kto da jak nawiększą cene za tego grata (to teoria - ale o to chodzi)

24

Mój post dotyczył rozporządzenia w sprawie zasad organizowania przetargów na sprzedaż środków trwałych przez przedsiębiorstwa państwowe oraz warunków odstapienia od przetargu - my całe szczęście spełniamy jeden z warunków odstąpienia od przetargu. W zwiazku z tym wykonawcy nie muszą "dać wiecej" - choć oczywiście mogą.