1

Temat: Jak to jest z wynagr. kosztorysowym

Witam. PN na RB (bez pozwolenia na budowę) , umowa podpisana, roboty trwają, cena oferty to ok 250 tys brutto. W przedmiarze było między innymi wykonanie podłączenia do studni i wykonanie 10 mb kanalizacji deszcz+1 studnia.
Teraz chcemy jeszcze ok 80-90 m kanalizacji i 4-6 studni i studzienek. W umowie, ze wynagrodzenie kosztorysowe na podstawie obmiaru faktycznie wykonanych robót .
Wobec powyzszego robic aneks na roboty dodatkowe (nie mylic z zamow. dodatkow.) czy po prostu po zakończeniu wypłacic zgodnie z wykonanymi metrami/sztukami. Wartosc tych dodatkowych robót  to 20-25 tys brutto. Pozdrawiam.

2

Odp: Jak to jest z wynagr. kosztorysowym

To zależy jedni twierdzą że aneks w tym wypadku jest zbędny inni że lepiej zrobić ja osobiście przy wynagrodzeniu kosztorysowym jeżeli zmienia się wynagrodzenie końcowe wykonawcy robię aneks zmieniający je.

3

Moze i aneks bezpieczniejszym rozwiazaniem, ale jaka jest wiec idea wynagrodzenia kosztorys. ?
Oprócz tego (robie 1x Rb z wynag. kosztorys) zastanawiam sie co zmienic aneksem,
W umowie jest ze zakres robót obejmuje.. i tu kilka najwazniejszych pozycji z przedmiaru. Dalej jest ze ...szczegółowy zakres okresla dokumentacja przetargow,siwz, stwiorb, oferta itp.
Wiec co i jak aneksować. Ze oprócz zakresu jw., RB obejmuja takze zakres robót dodatkowych uzgodnionych w czasie realizacji Rb podstawowych (i  dołaczyc kosztorys na te dodatkowe rb) ???

4

OSTROŻNIE. Najpierw to zastanówcie się, czy na pewno ten dodatkowy zakres mieści się w obecnym  zamówieniu. To jest podstawowy i dość szeroki problem, a poglądy  zaczynają się od takich, że wszystko co przekracza przedmiar zadany w specyfikacji wymaga odrębnego  zamówienia, są one dość częste, no i jak trafi się kontroler z takim podejściem to może być kłopot.

Dopiero gdy rozstrzygniecie, że mieśli się w ramach obecnego zamówienia, to dopiero można zacząć rozważać wynagrodzenie. Jeśli umowa pozwala na zmianę kwoty, a taka jest istota wynagrodzenia typu kosztorysowego, to kwota zmienia się w ramach tej umowy, a skoro w ramach umowy daje się załatwić, to nie widzę potrzeby ją zmieniać, czyli aneks nie jest potrzebny.

5

Ja pójdę jeszcze dalej - dla mnie jest to rozszerzenie zakresu robót (zwiększona ilość m kanalizacji i ilości studzienek) nie mieszczące się w pojęciu robót dodatkowych, jak również zamówień dodatkowych czy zamówień uzupełniających. Zakres świadczenia wykonawcy musi być tożsamy z jego zobowiązaniem zawartym w ofercie - art. 140 ust.1 ustawy Pzp. Przyjmując podane przez olo80 rozumowanie przy wynagrodzeniu kosztorysowym możliwe byłoby powiększanie zakresu robót bez jakichkolwiek ograniczeń. Zamawiający ma przecież obowiązek przygotować postępowanie z należytą starannością. Dla mnie sytuacja, w której zamawiający w przygotowuje postępowanie na wykonanie 10 m kanalizacji i jednej studzienki a po rozpoczęciu robót mówi wykonawcy proszę wykonać 80 m kanalizacji i nie wiem czy cztery czy sześć studzieniek, jest typową sytuacją obrazującą nienależyte przygotowanie postępowania. Czy to jest równe traktowanie wykonawców, którzy złożyli oferty? - ma co do tego dużo wątpliwości i ja na pewno w ramach pierwszego postępowania nic bym już nie majstrował. Bo wszystko co bym zrobił, jest niezgodne z prawem. Takie jest moje zdanie, ale olo80, nie musisz się z nim zgadzać.
Dla mnie proponowana wykonanie zwiększonej ilości metrów kanalizacji i ilości studzienek, jest nowym zamówieniem, które należy przeprowadzić we właściwym trybie, np. przetargu nieograniczonego.

6

Dzięki za wyjasnienia. W tym przypadku byłoby to przekroczenie zakresu z przedmiaru.
Reasumując te dodatkowe metry i sztuki potraktować jako osobne zamówienie, bo faktycznie trudno  dodatkowe roboty traktować jako zam. uzupeł. czy zam. dodatk. Ponieważ  wartość nowego zamówienia  to 20-25 tys brutto, więc nowe postepowanie/umowa z zastosowaniem art. 4/8.
Dobrze myslę (szczególnie o 4/8) ?????

7

A nie będzie to potraktowane przypadkiem jako  podział zamówienia?

8

A może planowany zakres jest już w projekcie, czyli w opisie przedmiotu zamówienia obecnego? A jeśli nawet nie, to może MUSI być to wykonany w ramach obecnego zadania objętego tym projektem i pozwoleniem na budowę? W takich przypadkach nowe zamówienie mogłoby nie być zasadne.

9

Zamówienie na które podpisana umowa - 10 m kanalizacji i jedna studzienka.
Zmiana - 80 m kanalizacji i 4 lub 6 studzienek.
Rozwiązanie  inne niż ja podałem, moim zdaniem nie jest możliwe

10

To nie tak, dyskutowany zakres jest jedynie w przedmiarze, między innymi robotami, umowa zapewne podpisana na inny zakres. Problem w tym że

olo80 napisał/a:

Teraz chcemy jeszcze ...

To właśnie nie tak. Na tym etapie nie można chcieć, teraz zdecydowanie MUSIMY wykonywać umowę (!)

11

A jeśli przykładowo umowa zawarta na kanalizację od punktu A do B i dokumentacja przewiduje tam owe pominięte w przedmiarze elementy kanalizacji, to zgodnie z przepisami kierownik budowy MUSI je wykonać w ramach całości zadania. Nadzór budowlany nie rozlicza kierownika z przedmiaru (!)

12

RB to utwardzenie alejek parkowych, te 10 m kanalizacji to miało byc tylko doprowadzenie  "za płot" kanalizacji deszcz. a reszta miała byc zrobiona później (czyli może za 2-3 lata). Po otwarciu ofert okazało sie ze zostana pieniądze i można ok 90 m deszczówki zrobić za "jednym kopaniem".

13

"Na teraz chcemy i zostaly pieniądze" to trzeba było przewidzieć zam. uzupełniające
a tak zgadzam się z wypowiedziami Karolk
i nie ważne co było czy jest w projekcie liczy się co było przedmiotem umowy

14

Dzięki i pozdrawiam