1

Temat: problem z ocena spelnienia warunku

Mam 2 wykonawcow A i B, i warunek ze wykonawca dolaczy dokument z ktorego bedzie wynikalo, ze ma zawarta umowe w ramach ktorej przekaze odebrane odpady do unieszkodliwienia lub odzysku.
Wykonawca A chcial udowodnic ze sam ma takie uprawnienia, ale z dokumentow to nie wynika. Natomiast wykonawca  B przedstawil umowe zawarta z A, ze odda A te odebrane odpady. I teraz wiedzac ze A nie ma takich mozliwosci powinnam odrzucic takze oferte B?

2

Odp: problem z ocena spelnienia warunku

Ale galimatias, ja przed odrzuceniem wyjaśnił bym sprawę.

3

Marcel napisał/a:

Ale galimatias, ja przed odrzuceniem wyjaśnił bym sprawę.

Marcel, problem polega na tym ze nie wiem - czy mozna oceniac jedna oferte w oparciu o inna. Czy powinnam kazda traktowac jak odrebna calosc i nie szukac powiazan miedzy nimi. Wg mnie te powiazania sa, a wg mojego szefa nie ma, bo kazda oferte ocenia sie jako zamknieta calosc.
Mimo weznania w trybie 26.3 wykonawca A nie uzupelnil dokumentow potwierdzajacych ze moze sam zajmowac sie unieszkodliwianiem lub odzyskiem okreslonych odpadow. W zwiazku z tym uwazam, ze wykonawca B ktory wskazal A jako odbiorce ktoremu przekaze zebrane odpady do unieszkodliwienia lub odzysku tez nie spelnia warunku.
Pytanie - czy moge to drazyc czy wnikam tam gdzie nie powinnam smile

4

Drążyć, drążyć, bo są logiczne podstawy.
Chyba że szef wie lepiej niż dokumenty (wtedy forum zbędne).

5

Pamiętaj że zawsze możesz a nawet czasami trzeba drążyć to jest podstawa celem podjęcia dalszych decyzji.

6

ależ ustawa dopuszcza teraz powiązania zgodnie z 26.2b
nie rozumiem sformułowania " Wykonawca A chcial udowodnic ze sam ma takie uprawnienia, ale z dokumentow to nie wynika. "?
jakieś to pogmatwane

7

To proste: wykonawca nie przedstawił dowodu, że ma uprawnienia, a jego udział wynika z jedynie z przekonania (może błędnego), że je ma.