1

Temat: projekt budowlany w zakresie....

Witam
Mam pytanie dotyczące sformułowania  z rozporządzenia w sprawie szczegółowego zakresu .... "projekt budowlany w zakresie uwzględniającym specyfikę robót budowlanych". Jak do tej pory projekty do przetargów były skanowane i nie było problemów. Jest u mnie jednak jedna jednostka, która stwierdziła że wystarczy załączyć tylko części z projektów (te co były w word i można łatwo zrobić na pdf. czyli bez pewnych załączników np uprawnień projektantów, pozwolenia na budowę, audytu energetycznego) + rysunki - wszystko czywiscie bez podpisów. Nie jestem budowlańcem ale mam w związku z tym wątpliwości czy zachowana zostanie forma projektu budowlanego z rozporządzania. Co o tym sądzicie?

2

Odp: projekt budowlany w zakresie....

zamieszczam wszystko tj. rysunki, opisy uzgodnienia, obliczenia , decyzje administracyjne i wszystkie uzgodnienia (oprócz uprawnień - ochrona danych osobowych)

3

agaj napisał/a:

wystarczy załączyć tylko części z projektów

Jasne że tak! Przecież ma to być materiał pomocny do sporządzenia oferty (głównie ustalenia ceny) , a nie udowodnienia, że zamawiający nie jest wielbłądem i w takim kierunku trzeba przygotować specyfikację. Absolutnie nie widzę przydatności załączników takich jak np. uprawnienia projektantów, podpisy, pozwolenia na budowę, uzgodnienia, większość obliczeń... Więcej - to tylko balast.

4

z pozwoleń  i uzgodnień wynika uwarunkowanie prowadzenia robót i ponoszenia często dodatkowych kosztów , które musi ponieść wykonawca
więc ja zamieszczam ten balast decyzję o pozwoleniu na budowę , uzgodnienia obsługi komunikacyjnej budowy, organizacji ruchu zastępczego i odbudowy naw. drogowej , zalecenia konserwatora,  uzgodnienia MPWiK, gaz, energia itd.

5

Owszem, jeżeli cokolwiek jest rzeczywiście pomocne, to nie jest balastem.
Chodzi o to, że zazwyczaj informacje, o których tu mówimy (warunki, uzgodnienia, uprawnienia itd.)  są już uwzględnione (a przynajmniej powinny być!!!) w innych dokumentach takich jak projekt, pozwolenie na budowę, wzór umowy, a wtedy powtarzanie ich jest niepotrzebne.