1

Temat: brak aktualnego zaśw. z US i podpisana umowa

Postępowanie finansowane z UE. Przesłaliśmy do kontroli dokumenty z przetargu. Kontrolujący zarządali przedstawienia dokumentu, że wezwaliśmy wykonawcę do uzupełnienia aktualnego zaświadczenia z US.
I teraz oazało się że ważność zaświadczenia, które przedstawił wykonawca upłunęła na 2 dni przed otwarciem ofert. Nikt ze sprawdzających oferty nie zauważył tego.
A najgorsze jest, że ten wykonawca wygrał, podpisaliśmy z nim umowę i została już zrealizowana pierwsza partia dostaw z tej umowy.
I co ja mam teraz zrobić jak odpowiedzieć kontrolującym i co dalej z tą umową?
To dopiero moje początki więc nawet bardzo nie wiem czym to grozi.

2

Odp: brak aktualnego zaśw. z US i podpisana umowa

po prostu wyrazić skruchę, przyznać się do błędu nie ma ludzi nieomylnych.

3

wzywałaś innych do uzupełnienia US?

4

Obawiam się, że skrucha niewiele pomoże, a przyznanie jeszcze mniej.
Lepiej gdyby w szufladach (także wykonawcy) znalazł się dokument potwierdzający brak zaległości w krytycznym okresie, nie możemy przecież wykluczyć że był i że się znajdzie.
Ba, nawet obecny dokument o tamtych faktach mógłby poprawić sytuację, przynajmniej zmniejszyć ewentualne konsekwencje.

5

hubal napisał/a:

1. Obawiam się, że skrucha niewiele pomoże, a przyznanie jeszcze mniej.
2. Lepiej gdyby w szufladach (także wykonawcy) znalazł się dokument potwierdzający brak zaległości w krytycznym okresie, nie możemy przecież wykluczyć że był i że się znajdzie.
3. Ba, nawet obecny dokument o tamtych faktach mógłby poprawić sytuację, przynajmniej zmniejszyć ewentualne konsekwencje.

1. Podzielam obawcy
2. Zgadza się - nie możemy wykluczyć
3. Mógłby, trzeba próbować

6

a jak duża korekta finansowa moze za to grozić?

7

a jeżeli nie ma szans na zdobycie takiego dokumentu, czy jest coś co można by napisać w takiej sytuacji. czy ktoś już miał taką sytuację