1

Temat: modyfikacja formularza

Zamawiający wymagał złożenia formularza ofertowego w treści podanej w SIWZ. Jednym z punktów było oświadczenie że zamówienie wykona siłami własnymi. Tutaj wykonawca dopisał że również z wykorzystaniem potencjału innego podmiotu.

Treść oferty niezgodna z SIWZ. Ale co jak w specyfikacji nie było nic więcej o zakazie podwykonawstwa.

2

Odp: modyfikacja formularza

No to coś tutaj jest nie tak, nie możecie ograniczać wykonawcy do tego aby nie mógł skorzystać z podmiotu trzeciego!

3

No właśnie, na jakiej podstawie to ograniczenie?

4

Poza tym załączenie wzoru oświadczenia lub tekstu w moim przekonaniu nie musi oznaczać obowiązku. Wzór to tylko materiał pomocniczy, zaś dokument musi być sporządzony zgodnie przepisami prawa i specyfikacji.

janek159 napisał/a:

w specyfikacji nie było nic więcej o zakazie podwykonawstwa.

Zatem nie było zakazu. No i dobrze.
W sumie ofercie nie można zarzucać niezgodności  ze specyfikacją.

5

Też jestem tego zdania, wykonawcy przysługuje prawo posługiwania się podmiotem trzecim z mocy ustawy Pzp.

6

Tak, nie można ograniczyć możliwości skorzystania z potencjału innego podmiotu czy to do potwierdzenia warunku udziału w postepowaniu, czy do wykonania części zamówienia w oparciu o złożone zobowiązanie.

Ale jeżeli zamawiający zastrzeże, że niedopuszcza powierzenia części lub całości zam. podwykonawcom, to wykonawca nie może w formularzu ofertowym napisać, że część zamówienia wykona przy wykorzystaniu potencjału podmiotu trzeciego.

W moim przypadku zabrakło zastrzeżenia o podwykonawstwie w SIWZ (było tylko oświadczenie w formularzu ofertowym, że mają wykonać sami) więc teraz nie ma się czego czepiać że złozył taką ofertę. Błąd.

Wiem, że dokładnie nie opisałem przypadku, dzięki za opinie.