1

Temat: bardzo duża różnica cen

Może ktoś mi poradzi... Otwarcie ofert (wpłynęło 8 szt.) studium wykonalności do projektu unijnego, ale nie to jest istotne tylko duża różnica cen. Najtańsza oferta wynosi ok 6000 zł najdroższa 36000 zł. Jeśli ktos miał już taką sytuację to proszę o podpowiedź co w tej sytuacji zrobić?? Czy pisać do wykonawców o wyjaśnienie cen czy wybrać ofertę najtańszą?? Tylko są to projekty unijne więc już wisi nade mną widmo kontroli z urzędu wojewódzkiego, a obawiam się później jakiś problemów.

2

Odp: bardzo duża różnica cen

najtańsza oferte podstawiasz do szacunku - skoro robiłaś postępowanie to szacunek był kilkakrotnie wyższy od ceny najtańszej oferty. Jak dla mnie art. 90 ust.1 bezdyskusyjnie do zastosowania

3

Tak cena szacunkowa netto 15500 zł a cena brutto oferty 6000 zł czyli mówisz Marko, żeby zastosować art. 90 ust.1. a jeśli kolejna wynosi 8500 zł to do tego wykonawcy też zwrócić sie o wyjaśnienie??

4

Hmm Martuś... Skoro wartość szacunkowa 15500 to po co postępowanie?
Moim zdaniem wyjaśnić powinni wszyscy wykonawcy co do których ofert masz podejrzenia. Przepis nie mówi o cenie oferty najkorzystniejszej a o cenie oferty

5

Bo tak szef zażyczył a on jest niestety nieomylny w swoim mniemaniu:( To jeszcze Marko drogi jakbyś mógł powiedzieć co ja mam do nich napisać, bo pierwszy raz mam taką sytuację, a w zamówieniach pracuję od niedawna:( Powołać się na art 90??

6

Tak po prawdzie to nie wiem jaką moc prawną bedzie miało to wyjaśnianie... Wartość szacunkowa powoduje, że do tego zamówienia przepisów ustawy nie stosujesz. Szef sobie zażyczył... - no ok, będąc konsekwetnym skoro ogłosiłaś jako postępowanie ustawowe to wypada trzymać sie ustawy. Pytanie tylko w jakim zakresie bo cały czas mam przed oczami art. 4.8... smile
No ale jeśli już to art 90 ust1. Mając na względzie że wartość oferty znacznie odbiega od wartości szacunkowej zwracasz sie o udzielenie wyjaśnień na temat czynników (elementów oferty) które pozwoliły wykonawcy zaoferować realizacje zamówienia za taką cene.

7

Widzisz Marko sytuacja wyglada tak, że jak nie zrobię przetargu (mimo art 4 pkt 8) to jestem zwolniona, taki szef i nie da sobie wytłumaczyć:( Dziękuję Ci bardzo za pomoc i już piszę pisma. Dobry z Ciebie człowiek Marko:)

8

Współczuje Ci niezmiernie Martuś....

9

Sama też czasami mam dość, jak muszę robić coś co jest zbędne i niecelowe, a nikt nie chce słuchać co jest dobre a co złe:( dobrze tylko, że są tacy ludzie jak Ty Marko:)

10

tez Ci wspolczuje, bo sam czasami mam do czynienia z taka sytuacja.

a wracajac do nisko razacej ceny. wymaga sie od nas zebysmy wydawali srodki oszczednie, to czemu nie podpisac umowy z oferentem, ktorego oferta odbiega znacznie od pozostalych. przeciez gdyby mu sie to nie oplacalo to by takiej oferty nie zlozyl.

11

Tak tylko jest obawa, że wykona Zamówienie byle jak lub w zupełnie nie opdowiadajacy nam sposób a Zamawiajacemu zależy na czasie!!

12

szad napisał/a:

przeciez gdyby mu sie to nie oplacalo to by takiej oferty nie zlozyl.

Są różne formy opłacalności wink Może być nowy na rynku i woli złożyć taką oferte i nawet dołożyć do niej by zdobyć referencje wink

13

marta_kęt napisał/a:

Tak tylko jest obawa, że wykona Zamówienie byle jak lub w zupełnie nie opdowiadajacy nam sposób a Zamawiajacemu zależy na czasie!!

no to umowa powinna byc tak skonstruowana, zeby wykonal zamowienie jak nalezy smile

jezeli zadalas wykazu wykonanych uslug czy dostaw to zawsze mozesz sie skontakowac z zamawiajacymi dla ktorych wykonywal dany wykonawca zamowienia i dowiedziec sie czy jest wiarygodny.

14

martus z tego co wiem a mysle ze wiem na rynku dotacji unijnych panuje duza konkurencja

cena moze byc realna - kwestia jest jedynie czy postawilas dobre warunki ktore pozwola na wybor wykonawcy ktopry wykona zamowienie rzetelnie!

co do szefa - moze i dobrze tobie sugerowal - tu masz do czynienia z unia a kontrolujacy sa rozni.... jak widac moze za takie male pieniazki bedziecie mieli wykonane zamowienie! co do "razacej" tu akurat ciezko bedzie tobie im udowodnic iz zanizaja swoje ... no wlasnie co??? to jest usluga i moze sie okazac ze nawet 1 osoba jest w stanie wykonac takie zamowienie.

pozdr i zycze powodzenia.

15

Firma z niską ceną wyjaśniła co składa się na cenę i dlaczego jest ona taka niska. Na potwierdzenie dołączyli wykaz wykonanych usług i referencje, więc komisja przetargowa przyjęła wyjaśnienia i wybrała ich ofertę jako najkorzystniejszą. Lada dzień podpiszę z nimi umowę, więc zobaczymy czy zamówienie będzie zrealizowane wzorcowo:)
Pozdrawiam i dzięki za dobre rady:)

16

Jeżeli jest to kwota duzo niższa od wartosci zamówienia którą oszacowałaś to lepiej poprosić  o wyjasnienie i zobaczyć co odpiszą.