1

Temat: odpis z rejestru

otwarcie ofert 25.03, piszemy o uzupełnienie odpisu z właściwego rejestru, wykonawca przynosi dokument z datą 01.04.2011 - data rozpoczęcia działalności 2008r, na dzień
składania ofert wykonawca nie miał aktualnego odpisu, co z tym zrobić?

2 (edytowany przez Darek W. 2011-04-04 11:13:23)

Odp: odpis z rejestru

Literalnie czytając przepis - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert - to należałoby po uzup. wykluczyć wykonawcę. 

Jednakże KIO stoi na stanowisku - cyt: "Jak podkreśla Krajowa Izba Odwoławcza, zarówno z literalnego brzmienia przepisu, jak też z celu, w jakim została wprowadzona regulacja z art. 26 ust. 3 ustawy - Prawo zamówień publicznych, tj. odformalizowania postępowania, pozwolenia wykonawcom, którzy złożyli oferty korzystne cenowo i merytorycznie na usunięcie uchybień w oznaczonym ustawą zakresie, wynika, że zaświadczenia uzupełnione w tym trybie mogą być oznaczone datą późniejszą niż termin składania ofert. Istotne jest wykazanie spełniania warunku na określony dzień, zatem liczy się treść dokumentu, a nie data jego wystawienia. Oczywiste jest bowiem, że jeżeli wykonawca nie posiadał danego dokumentu na dzień składania ofert i ubiega się o taki dokument w wyniku wezwania przez zamawiającego, to dokument ten będzie oznaczony datą późniejszą niż termin składania ofert. Data ta jednak, jak wskazano wyżej, pozostaje bez znaczenia dla skuteczności uzupełnienia dokumentu, jeżeli potwierdza on w swej treści spełnianie warunku na dzień składania ofert"

No i tym samym zamawiający sam musi podjąć decyzję smile.

A zresztą - bym uznał, by nie mieć ewentualnego odwołania. smile

3

dzięki z możesz mi podać nr tego orzeczenia?

4

KIO 72/11

5

drogowiecc napisał/a:

piszemy o uzupełnienie odpisu z właściwego rejestru

jakiego odpisu? Czyżby EDG?

6

no mam nadzieję ,że KRS

7