1

Temat: wolma ręka powyżej progu

Przygotowujemy postepowania na zakup i dystrybucję energii (oddzielnie).  Obydwa będą powyżej progów unijnych. W przypadku wolnej ręki na dystrybucję - jakie papiery od wykonawcy są niezbedne, a jakie można sobie odpuścić?
W celu potwierdzenia spełniania warunków z art. 22 zamierzam zażądać oświadczenia o spełnianiu warunków udziału i koncesji na dystrybucję.
W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia, jeśli dobrze rozumiem zapisy art. 67 i 68, to muszę zażądać:
-oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia
- informacji z KRK
Mogę odstąpić od żądania odpisu z KRS (chociaż to raczej potrzebne) oraz zaświadczeń z US i ZUS.
Proszę o wasze opinie.

2

Odp: wolma ręka powyżej progu

lzmiuw napisał/a:

W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia, jeśli dobrze rozumiem zapisy art. 67 i 68, to muszę zażądać:

1. oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia
2. informacji z KRK
3. Mogę odstąpić od żądania odpisu z KRS (chociaż to raczej potrzebne) oraz zaświadczeń z US i ZUS.

1. Tak z wyłączeniem przesłanek z art. 24 ust. 1 pkt. 1-3
2. Tak
3. Możesz.

3

Dzięki Miras; a KRK powinien być wystawiony 6 miesięcy przed jaką datą? negocjacji? podpisania umowy?
A czy ktoś z Was robił takie postepowanie? czy nie zdarza się, że OSD ma w głębokim poważaniu prośbę zamawiacza o dostarczenie tych dokumentów?

4

wszystko żądam w dniu negocjacji bo potem może się okazać , że  były przeprowadzone z wyk. nieuprawnionym, z uwagi na dość długie (czasami) postępowanie w dniu PODPISYWANIA umowy składa oświadczenie art.22 i 24

5

lzmiuw napisał/a:

1. a KRK powinien być wystawiony 6 miesięcy przed jaką datą? negocjacji? podpisania umowy?
2. czy nie zdarza się, że OSD ma w głębokim poważaniu prośbę zamawiacza o dostarczenie tych dokumentów?

1. Najlepiej żądać w dniu negocjacji, przed ich rozpoczeciem - zatem data negocjacji.
2. Raczej się nie zdarza.

6

Mogę też odstąpic od stosowania art. 68.1, czyli nie trzeba przekazywać m.in. istotnych postanowień umowy?
A co z wadium - nie ma możliwości odstąpienia?

7

lzmiuw napisał/a:

Mogę też odstąpic od stosowania art. 68.1, czyli nie trzeba przekazywać m.in. istotnych postanowień umowy?
A co z wadium - nie ma możliwości odstąpienia?

Ponawiam powyższe pytania - ktoś pomoże?