1

Temat: Stosowanie Pzp

Witam. Jako spółka tzw komunalna chcemy rozszerzyc naszą działalnośc. Bedzie to miedzy innymi prowadzenie restauracji (przy jeziorze) w sezonie letnim  a pozostałym jako sala na imprezy okolicznościowe z pełną obsługą- czyli działalnośc typowo  komercyjna- dla zysku. Czy dla zakupów na taki cel znajdzie sie powód nie stosowania Pzp. Trudno sobie wyobrazić zakup wszystkiego w trybach Pzp.  Jest to b. urozmaicony asorytment, popyt będzie regulował co tam serwować (np. my zamówimy piwo żywiec a klienci bedą sie pytali np. o lecha itd). A to i tak nie koniec dywersyfikacji naszego portfela. Są jeszcze inne plany, i taki sam problem. Moze ktos podpowie jak tu pozostawic sobie wolną drogę do zakupów?

2

Odp: Stosowanie Pzp

magi napisał/a:

Czy dla zakupów na taki cel znajdzie sie powód nie stosowania pzp.

Ja bym znalazł. Po pierwsze trudno mi sobie wyobrazić zakup wszystkiego w trybach pzp, a po drugie nie znajduję tej spółki w art.3 Pzp.

3

Niestety art 3 ust 1 pkt3 b/c/d , ponieważ naszą podstawową działalnościa są usuługi zaspakające potrzeby mieszkańców w zastepstwie gminy etc.
Hubal a jaki sposób byś znalazł??

4

pogratulować tego rozszerzenia nie dziwię się, że Hubal zamilkł

5 (edytowany przez Darek W. 2011-04-05 11:29:56)

Zaraz - to wy jesteście spółką komunalną, czyli jednostką sektora finansów publicznych (art. 3 ust.1 pkt 1), czy jesteście te inne w roz. art. 3 ust. 1 pkt 3 ??

6 (edytowany przez Darek W. 2011-04-05 12:32:40)

A może połączyliście to w jedno ??? Coś mi tu nie pasuje...

7

Jesteśmy spólką z.oo. i według obowiązującej u nas  interpretacji zastosowanie ma art. 3 ust 1 pkt 3 lit. b (czyli inne), natomiast nie jesteśmy jednostka sektora finansów  publicznych. Nasza struktura właścicielska jest więc trochę zakręcona wink.

8

Zaspokajamy potrzeby mieszkańców i aby ceny były zrównowazone, mamy zarabiac na tej rozszerzonej działalności co w umowie spólki jest przewidziane.

9

magi napisał/a:

Zaspokajamy potrzeby mieszkańców i aby ceny były zrównowazone, mamy zarabiac na tej rozszerzonej działalności co w umowie spólki jest przewidziane.

nie znam s-ki ,któraby zaspokoiła potrzeby mieszkańców - to chyba każdy w Polsce widzi po tych ruinach zaniedbanych a tu pomysł prowadzenie knajpy - a te zyski to będą przepraszam przeznaczone na co?

10

To chyba odinterpretujcie bo inaczej nic wam z tego nie wyjdzie. Spółką z o.o. moglibyście spokojnie prowadzić restaurację. A tak musicie kombinować ... a po co ...

11

Nie róbcie ze mnie szarlatana wink. Stan faktyczny to taki że gmina bezpośrednio i posrednio posiada ponad 50% udziałów. Z tego wiec powodu podchodzimy pod ustawe pzp (taka jest wykładnia prawnika i udziałowców). Dodatkowo gmina pośrednio ma prawo powoływania  ponad połowy rady nadzorczej. Od samego początku naszej spółki (tzn od 3 lat) stosujemy więc pzp.

12

odpowiedziano na pytanie w 11

13

Tak jest.
No prawie.

magi napisał/a:

jak tu pozostawic sobie wolną drogę do zakupów?

Zmienić dokumenty założycielskie spółki a następnie ?wykładnię prawnika i udziałowców?.

Mnie jedynie nasuwa się wątpliwość jak spółka komunalna może prowadzić (dowolną) działalność gospodarczą i konkurować na rynku, na szczęście to nie nasz problem.

14

i sprzedawać piwo nad jeziorem!   sad

15

myszy1953 napisał/a:

i sprzedawać piwo nad jeziorem!   sad

No aleście ..... pyta uczciwie ... a wy ..... smile.  Raczej jako komunalna ciężko wam będzie sprzedawać

16

a cóż Was szokuje z tym piwem, my to już robimy  na mikro skalę. A tak ogólnie wyniki badań (nie pamiętam kto je prowadził) pokazały ze ponad 80 % takich tworów prowadzi  tez działalnośc komercyjną. Zdziwieniu niech pamiętają że zyski z komercji pozwalaja inwestować w infrastrukturę komunalna czy obnizać lub umiarkowanie podnosic ceny na usługi tzw komunalne. Dzieki za zainteresowanie.

17

magi jak nie możesz korzystać z dobrodziejstw zamówień sektorowych, to raczej nie macie wyjścia i trzeba to piwo najpierw nawżyć a potem wypić smile czyli normalnie stosować pzp

18

Masakra z tym pzp ale trudno. Pozdrawiam

19

magi napisał/a:

a cóż Was szokuje z tym piwem, my to już robimy  na mikro skalę. A tak ogólnie wyniki badań (nie pamiętam kto je prowadził) pokazały ze ponad 80 % takich tworów prowadzi  tez działalnośc komercyjną. Zdziwieniu niech pamiętają że zyski z komercji pozwalaja inwestować w infrastrukturę komunalna czy obnizać lub umiarkowanie podnosic ceny na usługi tzw komunalne. Dzieki za zainteresowanie.

Każda mysz swój ogon chwali    hmm
no faktycznie likwidują wszystkie place zabaw bo nie mają pieniędzy na wymianę piasku w piaskownicach i remont urządzeń nie odnawianych przez lata tak się inwestuje w infrastrukturę

20

Myszy skad w takiej miłej osobie tyle sarkazmu!. Powyższy przypadek nie dotyczy naszej mieścinki. Oprócz wiekszego bezrobocia jestesmy kraina miodem i mlekiem płynącą a nasze działania maja na celu swiadczenie usług o wysokim standarcie za relatywnie niską ceną. wink

21

mój sarkazm spowodowany  jest widokiem z mojego okna