1

Temat: informacja do zamawiającego o zaniechniu wykluczenia

Po wyborze oferty bez wykluczania wykonawców, wykonawca z drugiego miejsca wnosi do zamawiającego informacje o zaniechaniu wykluczenia wybranego wykonawcy z powodu niezgodności treści oferty z SIWZ poprzez wpisanie w formularzu ofertowym 21 dni zamiast 7 dnia na wykonanie reklamacji robót. Wybrany wykonawcy parafował jednak projekt umowy gdzie było 7 dni ale pewnie nie doczytał i w formularzu wpisał co innego.
Czy jest to podstawa do wykluczenia wykonawcy??
Projekt umowy zatwierdzony z właściwą datą 7 dni  to chyba powinno wystarczyć??
Co zrobić unieważnić wybór, zażądać wyjaśnień lub poprawić jako oczywistą omyłkę i ponownie wybrać tą ofertę?
Albo nie robić nic??.

2

Odp: informacja do zamawiającego o zaniechniu wykluczenia

maksikkk napisał/a:

1) wykonawcy parafował jednak projekt umowy   2) gdzie było 7 dni ale pewnie nie doczytał  3)  i w formularzu wpisał co innego.
4)  Czy jest to podstawa do wykluczenia wykonawcy??
5) Projekt umowy zatwierdzony z właściwą datą 7 dni  to chyba powinno wystarczyć??
6) Co zrobić  A)  unieważnić wybór,   B) zażądać wyjaśnień lub   C) poprawić jako oczywistą omyłkę i   D) ponownie wybrać tą ofertę? E) Albo nie robić nic??.

1) Zdecydowanie niepotrzebnie i zdecydowanie niepotrzebnie zamawiający wymagają.
2) Niech sobie będzie - to tylko projekt. Zasadnicze informacje powinny być raczej gdzie indziej, w innej formie. Projekt z zasady dostosowuje się potem do treści oferty.
3) Miał pełne prawo, jeśli zamawiający mu wskazał taką opcję.
4) NIE !!!
(z zastrzeżeniem, że nie znamy całej specyfikacji i oferty).
5) NIE. Skąd wiadomo, że właściwa ?
A, B, C, E) - nie
D) Moim zdaniem tak, z terminem 21 dni.
6) Odpisać wyjaśnienie ?wykonawcy z drugiego miejsca?, że po ponownym sprawdzeniu zamawiający podtrzymuje swój wybór.

3

Ale z tego co zrozumiałem maksikk wymagał max 7 dni
A jak dla mnie projekt umowy parafowany to świstek papieru którym można się... to oferta do odrzucenia jako nie zgodna z siwz

4

Wymagał? W jaki sposób?

Drugiego zdania niestety nie rozumiem.

5

Tak zrozumiałem zapis zamiast 7 dni .
Oczywiście dochodzi kwestia jak i gdzie tego w siwzie wymagał .
Bo mam podejrzenie że mógł tylko w projekcie umowy.

6

Otóż to. Jeśli palnął (niechcący?) we wzorze umowy, a potem kazał wypełnić pole .... (termin), to oznacza oczekiwanie na wolę wykonawcy. W przeciwnym wypadku należy nieco inaczej, np. od razu wpisać wymaganą liczbę.

Przy okazji: na jakiej podstawie zamawiający uzurpuje sobie prawo ustalania takich warunków.

7

hubal napisał/a:

Otóż to. Jeśli palnął (niechcący?) we wzorze umowy, a potem kazał wypełnić pole .... (termin), to oznacza oczekiwanie na wolę wykonawcy. W przeciwnym wypadku należy nieco inaczej, np. od razu wpisać wymaganą liczbę.

Przy okazji: na jakiej podstawie zamawiający uzurpuje sobie prawo ustalania takich warunków.

no jak to PRAWO DŻUNGLI

ciekawe jak by zareagowali jakby wpisał 2 dni ?

8

Po pierwsze uzp mówi o wzorze umowy, a nie o projekcie wzór to nie projekt. Projekt można zmienić, wzoru już nie. Wzór jest istotną częścią oferty a nie tylko zwykłym świstkiem, o ile został dołączony do siwz i ma prawie takie samo znaczenie jak formularz (wiem prawie robi różnicę).
Moim zdaniem wpisanie do wzoru umowy 7 dni oznacza, że zamawiający takiego terminu wykonania żądał (wzór umowy to część siwz). W formularzu też powinien znaleźć się "na sztywno" wpisany termin, a nie kropki - to jest błąd zamawiającego. Moim zdaniem powtórzyć czynność wyboru i wyjaśnić różnicę między 7 i 21. Hubal skoro wzór (o ile był to wzór a nie projekt) umowy był do siwz to był jego częścią. maksikkk nie może przyjąć 21 dni - bo wtedy defacto zmienia siwz.
Co do samego wzoru jest to dobre narzędzie, tylko trzeba go używać z rozwagą, bo mogą być zonki wink jak tu.

9 (edytowany przez hubal 2011-04-07 10:29:49)

Nie  zgadzam się z niektórymi tezami. W szczególności z odróżnianiem wzoru od projektu, tu nie ma to znaczenia. W każdym razie ostateczna umowa zawsze musi być dostosowana do wyników postępowania.

PS. W specyfikacji, najlepiej w opisie przedmiotu zamówienia, powinno być wyraźnie napisane, że zamawiający żąda załatwienia reklamacji w ciągu tych 7 czy 21 dni, zwłaszcza jeśli tak rygorystycznie chce warunek egzekwować, no i nie dawać miejsca na wpisanie innego warunku. Moim zdaniem specyfikacja nie była wystarczająco starannie przygotowana (na postawie obecnej wiedzy o stanie faktycznym).

10

hubal napisał/a:

Heh w mojej branży nie ma postępowanie bez wymaganego czasu reakcji na reklamacji i naprawę. Dodatkowo są znacząco krótsze niż ustawowe.

11

A jakie to te ustawowe? Bo ja znam jeden: warunki gwarancji należą do kompetencji wykonawcy.

12

hubal napisał/a:

W szczególności z odróżnianiem wzoru od projektu, tu nie ma to znaczenia.

Ja tylko w kwestii formalnej o tych umowach. Bo nawet tu ma to znaczenie. Projekt umowy traktowany będzie z punktu widzenie uzp jako "ogólne warunki umowy" lub istotne postanowienia i potem będzie go można rzeczywiście dostosować do wyniku postępowania i "conieco" pozmieniać. Natomiast jeżeli jest to wzór to w zasadzie nie można zmienić nic - oczywiście takie elementy jak kwota we wzorze pozostawia się wykropkowane smile
maksikkk pisał o projekcie a my mówimy o wzorze i ma to znaczenie jak zostało to zapisane w siwz. Ale odbiegamy od meritum...

13

Przykro mi ale uzp nie mówi tylko  o wzorze umowy lecz tak jak w art.36 .1.16

14

myszy ależ ja właśnie o tym pisałem wink .....