1

Temat: Wykluczenie czy odrzucenie

Wykonawca nie złożył jednego z wymaganych dokumentów na potwierdzenie spełniania warunku udziału w post. Zamawiający nie wzywa do uzupełnienia zgodnie z art 26 ust 3 ponieważ oferta podlega odrzuceniu z uwagi na błędy w ofercie.
czy wykonawca podlega odrzuceniu (błędy w ofercie) czy wykluczeniu (brak dokumentu)?

2

Odp: Wykluczenie czy odrzucenie

Odrzucasz ofertę i zaznaczasz dlaczego nie wzywasz do uzupełnienia.

3

A dlaczego nie wykluczenie. Przecież pierwsza czynność jaką wykonuje zamawiający to badanie czy wykonawca spełnia warunek udziału w postępowaniu.

4

jarosław napisał/a:

A dlaczego nie wykluczenie. Przecież pierwsza czynność jaką wykonuje zamawiający to badanie czy wykonawca spełnia warunek udziału w postępowaniu.

No właśnie dlatego,że nie sprawdzisz drogą uzupełnienia czy Wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu , bo z uwagi na błędy w obliczeniu ceny (bo rozumiem ,że o takie tu chodzi) musisz odrzucic na podstaiw 89.1.6.

5

Nie wiesz czy warunek spełnia ponieważ nie wzywasz do uzupełnienia.

6

Przyjmuję że go nie spełnia na podstawie tych dokumentów które mam. Przepis nie daje mi podstaw do wezwania do uzupełnienia dokumentów. Przepis art 26.3 reguluje wyjątkową sytuację kiedy brakuje pewnych dokumentów i dla mnie ma on charakter szczególny. Zwykle w takiej sytuacji wykluczam wykonawcę jednocześnie informując go o powodach nie wezwania do uzupełnienia dokumentów, no ale pojawiły się watpliwości i stąd to pytanie smile

7

1. jarosław - mało zainteresowany może niech wyjaśni jakie to błędy popełnił wykonawca ,że jego oferta podlega odrzuceniu?
wykonawca nie może zostać wykluczony jego oferta jest odrzucona na podstawie art. 89 ,,,,,,, i dalej jak Marcel