1

Temat: wycofanie oferty

Wykonawca przysłał ofertę po czym nastąpiło przedłużenie składania ofert i ten Wykonawca przysłał pismo aby jego ofertę wycofać, czy w tej sytuacji mam odesłać ofertę?

2

Odp: wycofanie oferty

Wycofać - nie oznacza zwrócić.

3

ale otworzyć też nie możemy, czyli pozostaje zamknięta i leży w aktach

4

Może należałoby zapytać tegoż Wykonawcę o dokładniejsze sprecyzowanie prośby "wycofać"? Myślę, że zapewne będzie składał drugą ofertę zgodnie z przedłużonym terminem składania ofert. I co wówczas zrobi Zamawiający ? Oferta wycofana (w aktach?) i oferta złożona ? Też będziecie musieli podjąć decyzję co do oferty wycofanej.

5

drogowiecc napisał/a:

Czy masz pewność że osoba, która podpisała pismo jest uprawniona do wycofania oferty?

6

zgodnie z art.84 wykonawca ma prawo zmienić lub wycofać ofertę przed tzo i nie rozumiem dlaczego Kasztan ma przeprowadzać dochodzenie w sprawie podpisów (u) na piśmie?

7

Nie da się ukryć że istotne jest to co napisał MIRAS, nie wiadomo czy osoba do tego uprawniona wycofała ofertę.

8

wiem teoria spisku - konkurent napisał pismo

9

pismo niby podpisał dyrektor, tylko powiedzcie mi jak to sprawdzić? czy mogę wysłać email z prośbą o przysłanie KRS?

10

nie wiem czym podyktowane są takie działania zamawiającego czym różni sie pismo o wycofaniu oferty od innych , które otrzymuje zam. a jak ktoś zadaje pytania to też żądasz KRS ?nadgorliwość gorsza od ...

11

Myszy, o jakim dochodzeniu myślisz ? Źle zrozumiałaś. Wg mnie oferta wycofana może pozostać z adnotacją "WYCOFANA', wykonawca może ją również odebrać zgodnie z art.84.1.
Przyznam, że nie spotkałem się z taką sytuacją ( i oby nie), ani też wśród moich znajomych nie było takiej sytuacji. Ciekawe jak u innych (z dłuższym stażem w ZP) forumowiczów wyglądało to w praktyce?

12

MIRAS napisał/a:
drogowiecc napisał/a:

Czy masz pewność że osoba, która podpisała pismo jest uprawniona do wycofania oferty?

ja mam zastrzeżenia do tej wypowiedzi

13

myszy1953 napisał/a:
MIRAS napisał/a:
drogowiecc napisał/a:

ja mam zastrzeżenia do tej wypowiedzi

Poczekaj do otwarcia. Następnie otwórz oferty "wycofaną A" i "nową B". Jeżeli "z papierów" okaże się że oferta "A" jest skutecznie wycofana, to jej nie oceniasz/ nie bierzesz pod uwagę. Jeżeli okaże się, że oferta "A" nie jest skutecznie wycofana - to: wykonawca złożył dwie oferty, obydwie do odrzucenia.

Wycofanie - to pojęcie prawne, nie mylić z fizycznym zwrotem tej oferty. Ten drugi może nastapić jedynie w przypadku złożenia oferty po terminie.

14

Dokładnie MIRAS smile

15

wycofanie to chyba rezygnacja a więc nie rozumiem po co otwierać ofertę A, która została złożona przed pierwotnym terminem otwarcia ofert
proszę o wyjaśnienie , z których papierów będzie wynikać ,że została skutecznie wycofana ?
moim zdaniem nie powinna być otwierana!!!! i wcale nie ma pewności ,że Wykonawca złoży ofertę B

16

Otwierać po to by sprawdzić czy skutecznie wycofana ii czy osoba uprawniona dokonuje tej czynności.

17

proszę podać art. ustawy takich czynności zamawiającego
moim zdaniem wykonawca złożył oświadczenie o wycofaniu na piśmie i to zam. winno wystarczyć
a jak będzie lub nie skutecznie "wycofana" i wykonawca nie złoży oferty  B to jakie dalsze ruchy wyk. zamawiający?

18

myszy1953 napisał/a:

1. wycofanie to chyba rezygnacja a więc nie rozumiem po co otwierać ofertę A, która została złożona przed pierwotnym terminem otwarcia ofert
2. proszę o wyjaśnienie , z których papierów będzie wynikać ,że została skutecznie wycofana ?
3. i wcale nie ma pewności ,że Wykonawca złoży ofertę B

1. Po to żeby sprawdzić, czy jest skutecznie wycofana.
2. Z papierów z których wynikać będzie uprawnienie do jej złożenia/wycofania.
3. Bo i składać nie musi.

19

1.Czyli zamawiający neguje oświadczenie złożone w formie pisemnej Wykonawcy co do skuteczności wycofania oferty pytam na jakiej podstawie ?
2. musi ją otworzyć aby sprawdzić czy podpis na piśmie złożyła osoba umocowana do składania oświadczeń woli

20

art takiego oczywiście nie ma.
Ale gdyby podchodzić do tego tak jak proponujesz to nic mi innego nie pozostaje tylko wysyłać za konkurencję jej wycofanie oferty.

21

miałam taką sytuację i w aktach została oferta wraz z pismem o jej wycofaniu ( nie otwierana)  i nikt z nas nie sprawdzał tzw. skuteczności

22

OK.
A co byś zrobiła gdyby 15 minut po otwarciu przyszedł przedstawiciel tej firmy i spytał dlaczego nie otwarto oferty jego firmy i oni jej nie wycofali?

23

myszy1953 napisał/a:

1. proszę podać art. ustawy takich czynności zamawiającego
2. moim zdaniem wykonawca złożył oświadczenie o wycofaniu na piśmie i to zam. winno wystarczyć
3. a jak będzie lub nie skutecznie "wycofana" i wykonawca nie złoży oferty  B to jakie dalsze ruchy wyk. zamawiający?

1. Bądźmy poważni.
2. Za mało - dlaczego patrz niżej:
3. Jeżeli oferta A skutecznie wycofana - to zamawiający nie bierze jej pod uwagę. Jeżeli nie skutecznie - to zamawiający ją ocenia, jak jest najkorzystniejsza to ją wybiera, a jak jest wadium i wykonawca uchyla się od podpisania umoy, to wadium zatrzymuje.

24

myszy1953 napisał/a:

miałam taką sytuację i w aktach została oferta wraz z pismem o jej wycofaniu ( nie otwierana)  i nikt z nas nie sprawdzał tzw. skuteczności

Podaj artykuł ustawy takich czynności zamawiającego wink

25

myszy1953 napisał/a:

1.Czyli zamawiający neguje oświadczenie złożone w formie pisemnej Wykonawcy co do skuteczności wycofania oferty pytam na jakiej podstawie ?
2. musi ją otworzyć aby sprawdzić czy podpis na piśmie złożyła osoba umocowana do składania oświadczeń woli

1. Nie neguje - sprawdza, w dobrze pojętym interesie W i Z.
2. Musi - widzisz gdzieś w Pzp zakaza otwierania wycofanej oferty?