1

Temat: zamówienie ponad normę ?

witam !
wygrałem przetarg na pewną robotę długoterminową.

W SIWZ zamawiajcy określił, ile powinien posiadać określonego sprzętu potencjalny wykonawca, np.  określono że wykonawca powinien mieć 1 sam. ciężarowy i 1 koparkę.

Zamówienia przychodzą częściowo przez cały rok.
Wg mnie zamówienia są zawyżane w wyniku czego realizacja ich w terminie nie jest możliwa.

Na prośbę Wykonawcy o przedłużenie terminu realizacji zamówienia Zamawiający odpowiada negatywnie i mówi , że możemy użyć więćej jednostek do jego realizacji.

No i tu jest pytanie.
1. Czy Zamawiający ma prawo egzekwowania ode mnie większej liczby jednostek tak abym zrealizował zamówienie ?

2. czy zamawiający może określać wielkość zamówien dowolnie? Chodzi o to, że na wykonanie pewnej czynności normy KNRy określają w jakim czasie można dane zadanie wykonać.

Pozdrawiam

2

Odp: zamówienie ponad normę ?

1. Zamawiający ma rację przystępując do przetargu należało rozważyć swoje możliwości i to w gestii wykonawcy jest dotrzymanie terminu
2. KNR - nie obowiązują

3 (edytowany przez Darek W. 2011-04-07 12:35:14)

To jest właśnie to - wyk. wygrywa, a potem się dziwi, że zam. wymaga.  Trzeba było czytać SIWZ i wzór umowy. Na pewno było tam wsio opisane. I nie zgodziłbym się, że jest to zam. ponad normę.

4

ok dziękuje za odpowiedź. Wolałem się zapytać niż niepotrzebnie aferę robić