1

Temat: Zarzut kontroli

Witam.

Mam prośbę. Miałem kontrolę z urzędu marszałkowskiego  i muszę odpisać coś na postawiony Zarzut...

Otóż - Przetarg nieograniczony poniżej progów.  Usługa. Komisja przet. 4 osobowa.
Otwarcie 29.04.2010 r. (przed weekendem majowym).
Wysłaliśmy informacje o poprawieniu oczywistej omyłki rachunkowej 06.05.2010.
Od dnia 30.04.2010 r. do dnia 05.05.2010 jeden członek komisji na urlopie okoliczn./   Jeden 30.04.10 r. wolne oraz 1 ,2 i 3 maj wolny.

Zarzut : Pismo do wykonawcy o poprawieniu oczywistych omyłek rach. powinno być wysłane niewłocznie, a zostało wysłane po 8 dniach co było niezgodne z zapisem art. 87 ust 2 ustawy Pzp...

ehhhhh co wy na to, jak to ugryźć.....

2

Odp: Zarzut kontroli

Przecież komisja przetargowa nie ma obowiązku analizowania wszystkich ofert i dokonywania poprawek w dniu otwarcia ofert. Komisja przetargowa w dniu otwarcia ofert mogła dokonać tylko ich otwarcia i podania a następnie zapisania w protokole informacje wynikające z postanowień art. 86 ust. 3 i 4 ustawy Pzp . Pozostałe czynności komisja przetargowa może wykonywać w okresie związania ofertą.
Jeżeli z protokołu komisji przetargowej nie wynika, że dokonała poprawek w dniu otwarcia ofert, to kontrolerzy nie mają prawa czynić jakichkolwiek zarzutów.

3

mi również ten zarzut wydaje się lekko naciągany...

4

Bitter - co wynika z protokołu komisji przetargowej - kiedy dokonywała oczywistych  poprawek w ofercie ?

5

06.05. - dopiero wtedy jest nowa wartość oferty.

6

W takiej sytuacji, to nie ma się co przejmować, wszystko jest zgodne z obowiązującym porządkiem  prawnym. Trzeba tylko w wyjaśnieniach napisać kontrolującym, że ocena ofert i poprawienie oczywistej omyłki nastąpiło w dniu 6 maja 2010 r. Jeżeli będą w dalszym ciągu czynić zarzuty, to nie wskażą przepis, który zobowiązuje zamawiającego do dokonywania analizy złożonych ofert w dniu ich otwarcia. Należy wtedy przywołać art. 6 Kodeksu cywilnego,  ciężar udowodnienia naruszenia prawa, spoczywa na osobie która z tego faktu wywodzi skutki prawne (czyni zarzut zamawiającemu).

7

Taki zarzut to pierdoła i nie mają się już czego czepiać.

8

przecież wyraźnie pisze " Zamawiający poprawia w ofercie:..." czy jest tu słowo niezwłocznie?

9

pod sam koniec art.
"niezwłowcznie zawiadamiajac ...

10

Jest jest niezwłocznie, ale takie zarzuty mnie śmieszą.

11

Ale niezwłocznie to od dnia poprawienia oczywistej omyłki a nie od dnia otwarcia ofert. Przecież po to między innymi jest termin związania ofertą aby zamawiający miał czas na ocenę złożonych ofert , w tym dokonanie poprawienia oczywistych omyłek w złożonych ofertach oraz sprawdzenia  dokumentów powtwiedzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu. W dniu otwarcia ofert zamawiający musi jedynie dokonać otwarcia ofert i podania informacji, o których mowa w art. 86 ust. 3 i 4 ustawy Pzp. Pozostałe czynności może ale nie musi dokonywać w dniu otwarcia ofert.
Jeżeli kontrolujący czyni zarzut taki jak podnisłeś, to powinien najpierw odbyć intensywne i długie szkolenie a następnie dopiero kontrolować zmawiających. Głupota kontrolujących nie zna granic. Ale takiej głupocie należy ostro się sprzeciwać , jak w starym  skeczu z J. Kobuszewskim i W. Gołasem , z godnością i kulturą osobistą.

12

smile.No mi aż oczy wyszły z orbit. Na urlopie jestem a siedzę w robocie i muszę robić notatkę...

13

Bitter - napisz kontrolującym, czy jeżeli byłoby to zamówienie na roboty budowlane z wynagrodzeniem kosztorysowym, to też zamawiający ma obowiązek sprawdzenia wszysttkich np. 1500 pozycji kosztorysu ofertowego wykonawcy, w dniu otwarcia ofert. Przecież to jest niemożliwe. A czy ustawa Pzp inaczej traktuje usługi lub dostawy inaczej niż roboty budowlane  w zakresie dokonywania oceny ofert. A jak potrzebado oceny ofert powołania i opinii biegłych, to też musi to nastąpić w dniu otwarcia ofert. Nie dajmy się głupim i niedouczonym kontrolującym, którzy liznęli tylko trochę przepisy dotyczące zamówień publicznych i uważają się, że tylko oni mają receptę na właściwą interpretację i stosowanie przepisów prawa zamówień publicznych.

14

Dzięki za pomoc. smile

15

Jeden głos na forum to mało, dlatego dokładam swój - podobny jak karolk, tylko krótszy. Odpisałbym dziś krótko: czynność była zgodna z przepisami prawa. Co najwyżej na telefon bym nawrzucał ciut więcej i zapytał kto mi zwróci zbędnie stracony urlop.

16

Cóż, urlop " w zeszyt"...szkoda gadać. Naprawdę dzięki za pomoc. Kontrola potrafi z mózgu zrobić sieczkę... Już naskrobałem stronę wyjasnień.

17

ma niezwłocznie zawiadomić!!!! a nie poprawić

18

tak jak Hubal zamawiający postępował zgodnie z przepisami ustawy Pzp !!!

19

Stronę wyjaśnień - żartujesz, wystarczy jedno zdanie do kontrolującego "proszę się doszkolić w kwestii zamówień publicznych", pozdrawiam.