1

Temat: Przechowywanie postępowań

Witam.

Jak długo przechowujecie postępowania? Czy można fizycznie "skasować" postępowania z 2004 roku? Cały rok lezy w archiwum i archiwista naciska na kasację. Umowy muszę wyjąć i je jeszcze trochę trzymać?

2 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-12 06:33:41)

Odp: Przechowywanie postępowań

Może nie postępowania tylko protokoły? wink
art. 97. 1
nie tylko z 2004 ale nawet z 2006

Bo postępowania po zakończeniu i podpisaniu umowy kasuję natychmiast wink

3

Czas zachowania - 5 lat

4 (edytowany przez Bitter 2011-04-12 06:48:40)

Czyli całe "postepowania" wink tj całą dokumentację przetargową mozna wykasowac łacznie z ofertami, protokołem, umowami. Myślałem, że umowy przechowuje się dłużej.

5

Przede wszystkim należy tu sprawdzić, czy w jednostce obowiązują przepisy szczególne (np. Instrukcja kancelaryjna), z nich mogą wynikać rygory ostrzejsze niż z ustawy Pzp,  przykładowo umowy (a więc i załączniki) zawarte w wyniku postępowania mogą wymagać  przechowywania 10 lat i to od daty jej wykonania, a nie od postępowania.
Ponadto w ramach oferty mogą się trafić dokumenty wymagające jeszcze dłuższego czasu. Są rodzaje dokumentów, które prawo każe przechowywać nawet bezterminowo (!).

6

U nas postepowania są złożone do archiwum z oznaczeniem B5 - 5 lat. Czyli minęło już 6-7 lat wiec mogę wykasować dokumentację z wyjątkiem umów?

7

Moim zdaniem jak najbardziej.

8

Nawet więcej są już przeterminowane wink

9

Bitter napisał/a:

Czyli całe "postepowania" wink tj całą dokumentację przetargową mozna wykasowac łacznie z ofertami, protokołem, umowami. Myślałem, że umowy przechowuje się dłużej.

Jeśli było dofinansowane to należy zaglądną do umowy dofinansowania i tam pisze np: ... dokumentacja zadania ... w tym wchodzi również postepowanie CAŁE

10

tak fizycznie to trzymacie 2 lata w szafach a potem do archiwum -B5 ,

czy unijne skoro mają być do 2020 roku inne dokumenty archiwizowane  to dokumentacja  przetargowa też,  bo muszę zrobić zmianę do instrukcji kancelaryjnej i rzeczowego wykazu akt i byłabym wdzięczna jak to jest u innych wink

11

miłka a po co w szufladach? musisz mieć duuuże szuflady wink skoro unia każe trzymać do 2020 to niestety musisz też je trzymać do tego roku