1

Temat: Wykluczenie - tak czy nie???

Wyk. w ofercie nie złożył potwierdzenia opłaty polisy, a zdolności kredytowej i sytuacji finansowej kredyt w rachunku na wymaganą przez Zam. wysokość miał termin zapadalności na dzień przed składaniem ofert.
Wezwano Wyk. do uzupełnienia tych dokumentów w terminie 7 dni od otrzymania faxu (telefonicznie potwierdzony odbiór faxu).
Wyk. się nie odezwał i teraz chcę rozstrzygać przetarg i zabrać wadium, a szef poddaje w wątpliwość, to czy musimy zatrzymywać kasę.
Przygotowaliśmy info. o zatrzymaniu wadium, ale decyzję wstrzymano.
nie wiem czy nie powinniśmy wezwać Wyk. do wyjaśnienia przyczyn nieuzupełnienia dokumentów? czy te przyczyny leżą po jego stronie czy nie?
Wg mnie przepisy nic nie mówią o takiej konieczności.
Wyk. milczy, jest bezczynny, a ja mam przedłużone postępowanie.
Poradźcie coś...

2

Odp: Wykluczenie - tak czy nie???

Zabierasz, informujesz go o tym a dopiero potem jego ruch i wytłumaczenie.

3

Tylko jak wytłumaczyć szefowi, że nawet jeśli uzupełniłby dokumenty, to i tak podlega wykluczeniu zna postawie art. 24.2.4. - nie wykazał spełniania warunków.
Sankcja zatrzymania wadium dotyczy samego nieuzupełnienia dokumentów.

4

nie mam praktyki w tłumaczeniu szefowi bo u mnie ja personalnie odpowiadam i najwyżej mówię co jest nie zgodne i nie podpiszę takiej formy:)

5

cbud napisał/a:

nie mam praktyki w tłumaczeniu szefowi bo u mnie ja personalnie odpowiadam i najwyżej mówię co jest nie zgodne i nie podpiszę takiej formy:)

Więc jako osoba odpowiedzialna za zam. publ. widzisz chyba, że kwestionowanie przesłanki wykluczenia za niewykazanie spełniania warunków udziału w postępowaniu mimo niezłożenia dokumentów  jest bezpodstawne.

6

Justine napisał/a:

Wyk. w ofercie nie złożył potwierdzenia opłaty polisy,

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5748

7

A co ze zdolnością kredytową/finansową?
Nie ma i nie odpowiedział czy będzie miał.
Czy samo to nie wystarczy do wykluczenia?

8 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-13 08:53:48)

Pokaż szefowi ustawę i art. 46 - w zasadzie zamawiający musi a nie może, tak czy siak może być odwołanie - jak nie zabierze mogą odwołać się pozostali jak zabierze może odwołać się ten co mu zabrano
Jedyne co może zrobić wykonawca to po wysłaniu do niego zawiadomienia o zatrzymaniu wadium - starać się wykazać, że to nie z jego winy - ale rezerwacja hotelu na Bahamach nie pomoże wink

A swoją drogą, to potwierdzenie telefoniczne otrzymania faksu jakoś mnie nie przekonuje - można oczywiście sporządzić notatkę ale...

9

Niedzwiadek napisał/a:
Justine napisał/a:

Wyk. w ofercie nie złożył potwierdzenia opłaty polisy,

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5748

Czytaliśmy wyrok KIO/358/10, ale tam w siwz Zam. nie wymagał przedstawienia zapłaty polisy, a my wymagaliśmy opłaconej polisy.
To taka różnica...

10

Ponieważ jest drugi dokument, którego nie uzupełnił - zdolność kredytowa - tak czy siak jest podstawa do zastosowania 46

11

Niedzwiadek napisał/a:

Pokaż szefowi ustawę i art. 46 - w zasadzie zamawiający musi a nie może, tak czy siak może być odwołanie - jak nie zabierze mogą odwołać się pozostali jak zabierze może odwołać się ten co mu zabrano
Jedyne co może zrobić wykonawca to po wysłaniu do niego zawiadomienia o zatrzymaniu wadium - starać się wykazać, że to nie z jego winy - ale rezerwacja hotelu na Bahamach nie pomoże wink

A swoją drogą, to potwierdzenie telefoniczne otrzymania faksu jakoś mnie nie przekonuje - można oczywiście sporządzić notatkę ale...

Mnie jest wszystko jedno
Przed chwilą wpłynęła zwrotka od Wyk.- data odbioru - wychodzi na to, że ostatni dzień na składanie dokumentów.
Normalnie ręce opadają.
List "szedł" do sąsiedniego województwa 7 dni.!
Już nie wiem co robić.
Czy na tym etapie mogę wykluczyć z postępowania za niewykazanie spełniania warunków udziału?

12

Niedzwiadek napisał/a:

Ponieważ jest drugi dokument, którego nie uzupełnił - zdolność kredytowa - tak czy siak jest podstawa do zastosowania 46

Właśnie, lecz kierownictwo chce jeszcze poczekać z rozstrzygnięciem i jeszcze wzywać Wyk. do wyjaśnienia przyczyn nieuzupełnienia dokumentów!

13 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-13 10:47:55)

Jak był faks i było to forma dopuszczona w siwz, to liczy się data wysłania faksu, a nie zwrotka - nie ma wtedy potrzeby wysyłania "normalnego" listu.

Jak szef się upiera, to w zasadzie nic nie poradzisz - przecież to on odpowiada (jako kierownik jednostki) a nie Ty.

Na tym etapie już możesz a nawet powinnaś ale szef to szef - wie lepiej

A ile ofert wpłynęło i czy oferta tego wykonawcy jest najtańsza czy nie - bo w sumie może nie warto kruszyć kopii

Jeżeli szef nie chce inaczej wyślij faks - zażądaj potwierdzenia otrzymania (też faksem) daj mu 1 dzień na wyjaśnienia, jak nie złoży zabieraj wadium szef zadowolony i Ty śpisz spokojniej

cbud -to kto u was jest szefem????

14

Oferta najdroższa
Wysłałam info. o wykluczeniu i rozdzwoniły się telefony, że oni już prześlą faxem wyjaśnienia itp.
Efekt- przysłana faxem opłacenie polisy, ale bank ich zwleka, bo czynności ustalania wysokości kredytu trwają.
Przyjąć takie pismo, czy czekać aż dostaną info z banku?

15 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-13 12:32:38)

Jak jest najdroższa i nie pali Ci się grunt pod nogami to możesz poczekać - daj im jeszcze 2-3 dni - skoro są najdrożsi to nikt przed nimi nie zarzuci Ci że ich nie wykluczyłaś, a będziesz miała z nimi spokój bo skoro dałaś im więcej czasu, to nie mogą się skutecznie odwołać
przynajmniej ja bym tak zrobił
Zdrowy sen jest bezcenny wink

16

Ooo tak
Ale wadium zatrzymywać czy zwracać? bo termin z wezwania na złożenie dokumentów już dawno minął...

17

Na ile dobrze zrozumiałem sytuację wykonawcę należało wykluczyć, zatrzymać wadium, nic nie wyjaśniać, rozstrzygnąć postępowanie, wysłać zawiadomienia.
Szefa można uspokoić, że zatrzymanie wadium niczym szczególnym nie grozi, bo pieniądz nie znika (!) i w razie czego da się zwrócić.
Na zwrotki nie ma co liczyć, bo można się nie doczekać, faks z zasady wystarcza, zwłaszcza że dotarł (znane są przeciwne wyroki, ale traktowałbym je jako incydent).
Drugi raz nie wzywa się, bo brak podstawy prawnej.
Wykonawca miał szansę uzupełnić na czas lub wyjaśnić.
Niech się odwołuje - powodzenia nie rokuję absolutnie.

18 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-13 19:42:26)

hubal napisał/a:

Szefa można uspokoić, że zatrzymanie wadium niczym szczególnym nie grozi, bo pieniądz nie znika (!) i w razie czego da się zwrócić.

Nie znamy szefa Justine. Gdyby się nie bał, to Justine by do nas nie pisała bo chciała to wszystko zrobić...

hubal napisał/a:

Na zwrotki nie ma co liczyć, bo można się nie doczekać, faks z zasady wystarcza, zwłaszcza że dotarł (znane są przeciwne wyroki, ale traktowałbym je jako incydent).

No tu się zgadzam

hubal napisał/a:

Drugi raz nie wzywa się, bo brak podstawy prawnej.
Wykonawca miał szansę uzupełnić na czas lub wyjaśnić.
Niech się odwołuje - powodzenia nie rokuję absolutnie.

Toż już nie nie mówimy o wzywaniu drugi raz, tylko o wydłużeniu terminu na złożenie, ze względu na tzw. "trudności obiektywne" - wykonawca ma prawo się wytłumaczyć a zamawiający ma obowiązek go wysłuchać, czy uwzględni czy nie to już inna para...

19

Niedzwiadek napisał/a:

1) Toż już nie nie mówimy o wzywaniu drugi raz...   2) wykonawca ma prawo się wytłumaczyć ...

1) No faktycznie w tym przedobrzyłem.
2) Ma prawo, lecz w terminie wyznaczonym na uzupełnienie - z tym chyba wszyscy się zgodzą; termin 7-dniowy od faksu jest na pewno wystarczający, bo jest równy podanemu w ustawie terminowi na składanie ofert (!!!). Opieszałość wykonawcy jest tu ewidentna. Skoro jednak szefowi tak mocno zależy na nim, to próżne nasze tu wysiłki, mus robić co każe.

Przypomnę jeszcze jedną zasadę, niepisaną, jako argument: jeśli zamawiający zażądał uzupełnienia dokumentów, to żądanie musi być konsekwentne (bez uzasadnionej przyczyny nie powinien ani się wycofać, ani zmienić, ani ignorować konsekwencje).

No jeszcze jedną, pisaną w art.7.1 Pzp, o równym traktowaniu wykonawców. Nie wolno traktować tego  łagodniej niż innych, ani teraz, ani w przyszłości.
I to powinno wystarczyć.

20

hubal napisał/a:
Niedzwiadek napisał/a:

1) Toż już nie nie mówimy o wzywaniu drugi raz...   2) wykonawca ma prawo się wytłumaczyć ...

1) No faktycznie w tym przedobrzyłem.
2) Ma prawo, lecz w terminie wyznaczonym na uzupełnienie - z tym chyba wszyscy się zgodzą; termin 7-dniowy od faksu jest na pewno wystarczający, bo jest równy podanemu w ustawie terminowi na składanie ofert (!!!). Opieszałość wykonawcy jest tu ewidentna. Skoro jednak szefowi tak mocno zależy na nim, to próżne nasze tu wysiłki, mus robić co każe.

Przypomnę jeszcze jedną zasadę, niepisaną, jako argument: jeśli zamawiający zażądał uzupełnienia dokumentów, to żądanie musi być konsekwentne (bez uzasadnionej przyczyny nie powinien ani się wycofać, ani zmienić, ani ignorować konsekwencje).

No jeszcze jedną, pisaną w art.7.1 Pzp, o równym traktowaniu wykonawców. Nie wolno traktować tego  łagodniej niż innych, ani teraz, ani w przyszłości.
I to powinno wystarczyć.

Teraz to szef i komisja przetargowa patrz na mnie jak na tego, co grzebie i się czepia drobiazgów.
Tylko ciekawa jestem, jak popatrzy na to RIO.
W zasadzie to teraz powinnam oczekiwać od Wykonawcy udowodnienia, że to wynika z przyczyn nie leżących po jego stronie...
Wyk . dosłał faxem informację, że w związku z przygotowywaniem dokumentów do nowego kredytu zaświadczenie zostanie im wystawione za KILKA dni , ale w dalszym ciągu
- z dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu mam tylko fax opłaty plisy ubezpieczeniowej oraz zapewnienie, że bank w najbliższych dniach da im poświadczenie o zdolności kredytowej
- wszystko po terminie.
Ale i tak wykluczyłam go z postępowania, w tym momencie ważą się losy wadium.
Ja zatrzymałabym jak nic...

21

Jeśli w wyznaczonym terminie wpłynął dowód pozytywnego działania wykonawcy (najlepiej jakiś dokument lub przekonujące wyjaśnienie, że sytuacja przedłuża się z powodów niezależnych od niego), to wadium bym proponował zwolnić,  jeśli zupełnie nic na piśmie nie wpłynęło, to zatrzymać. Chodzi o zachowanie formy pisemnej, więc telefoniczne rozmowy to może być za mało, choć może nikt nie zabije, gdy się sporządzi solidną notatkę z tych rozmów, zwłaszcza gdy komuś (szefowi) na tym mocno zależy.

22

Sęk w tym, że te faksy ponoć wysłane zostały pierwszy raz na drugi dzień (tak twierdzą - mają ponoć raporty o przesłaniu) po upływie terminu na uzupełnienie dokumentów, ale do mnie nie doszły.
A drugi raz wysłali po otrzymaniu pisma o zatrzymaniu wadium - jakiś tydzień po upływie terminu na składanie dokumentów.
Jak tu można mówić o dotrzymaniu terminów...
Szefa jakoś nie mogę wyczuć.. Niewykluczone, że mógł gadać z Wyk. ale nie mam pewności...
A pośród tego wszystkiego zagubiona ja...

23

nie widzę w tym wypadku " zmowy wykonawców" moim zdaniem wadium winno się zwrócić a wykonawcę wykluczyć

24

Ponadto czy w piśmie o uzupełnienie dokumentów znalazło się pouczenie o możliwości utraty wadium przez Wykonawcę  , niestety wielu wykonawców nie zna nowelizacji ustawy i lekceważy sobie wezwania tym bardziej ,że był na ostatniej pozycji w rankingu

25

myszy1953 napisał/a:

Ponadto czy w piśmie o uzupełnienie dokumentów znalazło się pouczenie o możliwości utraty wadium przez Wykonawcę  , niestety wielu wykonawców nie zna nowelizacji ustawy i lekceważy sobie wezwania tym bardziej ,że był na ostatniej pozycji w rankingu

Jasne, że było pouczenie.
A byli najdrożsi jeśli idzie o cenę.
Czego tak naprawdę mogę od nich oczekiwać?
Wykluczyłam ich a ofertę uznałam za odrzuconą.
Zostało tylko wadium.
I z tym mam dylemat...