26

Odp: Wadium w gotówce

Darku W. jak dla mnie to albo nie zrozumiales mojego postu, albo nie przeczytales wyroku o ktorym mowisz. Ja nie neguje mozliwosci wplaty Wadium w KASIE BANKU!!!!!! Napisalam ze jak dla mnie ta forma jest poprawna. Niepoprawna jest dla mnie wplata w KASIE ZAMAWIAJACEGO.
W podanym przez Ciebie wyroku KIO stwierdza:
"Skład orzekający Izby uznał, iz literalne brzmienie ww. przepisu wskazuje, iz tylko i
wyłącznie brak Wadium na rachunku wskazanym przez Zamawiającego do upływu terminu
składania ofert, a więc jego nie wniesienie, skutkować moze wykluczeniem wykonawcy z
postępowania."
Powtorzmy zatem:
brak Wadium na rachunku wskazanym przez Zamawiającego do upływu terminu
składania ofert - i tak jest gdy wykonawca wplaca Wadium gotowka w KASIE ZAMAWIAJACEGO.

27

bkk napisał/a:

Witam, mam dylemat.
PN wartość unijna. Zgodniez zapisami w art. 45 Pzp i SIWZ wadium wnoszone w pieniądzu powinno być wpłacone na rachunek zamawiającego.
Wykonawca wpłacił pieniądze do kasy, kasa przyjęła i wydała zaświadczenie. 
Co mam zrobić? Dyrektor upiera się, żeby wykluczyć wykonawcę bo nie spełnia wymogów siwz, inne głosy są takie, żeby uznać , bo oferta jest zabezpieczona.
Proszę o pomoc, z góry dziękuję. smile

sam piszesz o wykluczeniu więc o co chodzi 24.2.2  i ja nic nie pisałam  na temat art.26.3

28

Myszy- przepraszam, wróciłam do początku swojego postu i rzeczywiście pomyliłam się w nerwach. Chodziło mi o odrzucenie oferty z art. 89 ust.1 pkt 1 -niezgodna z ustawą. Wtedy na podst. 26 ust. 3 nie trzeba wzywać do uzup. dokum.
Przepraszam raz jeszcze. smile

29

sprawa i przedtem była jasna ... skoro przelewem to nie w kasie

30

A że tak zapytam co za różnica.
Z dostał kasę na wadium? dostał.
Oferta zabezpieczona?
Zabezpieczona.
Z chce odrzucić . Czyżby najlepsza oferta nie tego co miał wygrać?

31

Ja  namawiam wszystkich tych, którzy optują za wykluczniem wykonawcy ( na pewno nie może być mowy o odrzuceniu oferty gdyż ustawa Pzp reguluje sprawy związane w brakiem wadium przed upływem terminu składania ofert - art. 24 ust. 2 pkt 2 ustawy Pzp) o dokładane zapoznanie się z treścią przytoczonych wyżej wyroków KIO oraz innych niż przytoczone wyroki KIO w sprawie wadium wnoszonego w gotówce. Można oczywiście pozostawać przy wykluczeniu, ale czy warto ? Należy odpowiedzieć sobie na to pytanie i wtedy  postępować według własnej wersji dalszego  postępowania.

32

podzielam stanowisko Karola.

33 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-13 20:37:13)

Orzecznictwo KIO się zmienia można wpłacać w kasie banku na rachunek zamawiającego, i to w zasadzie potwierdza kilka już wyroków (np. ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2010_0141.pdf) i wydaje się, że tu sprawa jest raczej oczywista. Natomiast wpłata w kasie zamawiającego nie jest już tak oczywista - na razie brak orzecznictwa w tym zakresie chyba że bkk  przetrze drogę wink
Skłaniałbym się ku temu, że wadium nie było w chwili otwarcia ofert na koncie w banku, a tak wg siwz powinno być.
Idąc tym torem że uznajemy wpłatę w kasie zamawiającego, to możemy dojść do momentu, że wykonawca w chwili otwierania jego oferty wyłoży gotówkę na stół big_smile i powie że dosłownie wniósł wadium

34

Ale w przypadku wpłaty wadium w kasie zamawiającego, to przecież zamawiający dysponuje wadium przed terminem składania ofert. Ustawa Pzp stanowi, iż wyklucza się wykonawcę, który nie wniósł wadium przed terminem skladania ofert a nie w sytuacji gdy wadium jest wniesione a nie zaksięgowane  na koncie bankowym  przed terminem składania ofert.

35

Nie neguję tego faktu
natomiast zostało to zrobione niezgodnie z treścią siwz wiem że to upierdliwe, ale wykonawca musi postępować zgodnie z zapisami siwz jak stało napisane że ma być na konto to na konto a nie do kasy, po to jest w 89.1.2 skoro jest no to niech wykonawca przestrzega tego co zostało zapisane, jak zamawiający mówi na konto to na konto może być oczywiście wpłata do kasy ale w banku

36

No dobrze wykonawca nie wniósł wadium zgodnie z zapisami SIWZ ale wniosl to wadium w kasie zamawiajacego przed terminem skladania ofert. Nie można odrzucić jego oferty na podstawie art. 87 ust. pkt 2 ustawy Pzp, gdyż tylko nie wniesienie wadium skutkuje wykluczeniem wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 2.
Przyjmijmy taką sytuację:
termin składania ofert - 14 kwietnia 2011 r. godz. 11.00
jeden wykonawca wpłaca wadium przelewem w banku 14 kwietnia 2011 r.o godz. 10.55
drugi wykonawca wpłaca wadium gotówką w kasie zamawiającego 14 kwietnia 2011 r. o godz, 10.55
Bank, w którym wykonawca złożył polecenie przelewu księguje wadium na koncie zamawiającego w dniu 14 kwietnia 2011 r. o godz. 12.15 i dopiero od tej godziny w tym dniu oferta jest zabezpieczona wadium.
Natomiast w drugim przypadku oferta wykonawcy jest zapezpieczona wadium od godz. 10.55 w dniu 14 kwietnia 2011 r.
W tej sytuacji pierwszy wykonawca podlega wykluczneiu na podstawie art. 24 ust.2 pkt 2 a oferta drugiego wykonawcy podlega dalszej ocenie zamawiającego.

37

karolk napisał/a:

No dobrze wykonawca nie wniósł wadium zgodnie z zapisami SIWZ ale wniosl to wadium w kasie zamawiajacego przed terminem skladania ofert. Nie można odrzucić jego oferty na podstawie art. 87 ust. pkt 2 ustawy Pzp, gdyż tylko nie wniesienie wadium skutkuje wykluczeniem wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 2.
Przyjmijmy taką sytuację:
termin składania ofert - 14 kwietnia 2011 r. godz. 11.00
jeden wykonawca wpłaca wadium przelewem w banku 14 kwietnia 2011 r.o godz. 10.55
drugi wykonawca wpłaca wadium gotówką w kasie zamawiającego 14 kwietnia 2011 r. o godz, 10.55
Bank, w którym wykonawca złożył polecenie przelewu księguje wadium na koncie zamawiającego w dniu 14 kwietnia 2011 r. o godz. 12.15 i dopiero od tej godziny w tym dniu oferta jest zabezpieczona wadium.
Natomiast w drugim przypadku oferta wykonawcy jest zapezpieczona wadium od godz. 10.55 w dniu 14 kwietnia 2011 r.
W tej sytuacji pierwszy wykonawca podlega wykluczneiu na podstawie art. 24 ust.2 pkt 2 a oferta drugiego wykonawcy podlega dalszej ocenie zamawiającego.

No właśnie i czy to jest równe traktowanie wykonawców? Jeden postepuje zgodnie z literą prawa  (przelew) i zostaje wykluczony ,drugi ma to gdzies i przechodzi. Wniosek nasuwa sie sam.

38

Ale ten wykonawca zlecił dokonanie przelewu wadium w takim terminie, że zostało ono oddane do dyspozycji zamawiającego po terminie otwarcia ofert. Wadium od godz 10.55 do godz. 12.14 było w dyspozycji banku a nie zamawiającego.
Jeszcze raz - zamawiający ma dysponować wadium przed terminem składania ofert. Ustawa Pzp nie zawiera sankcji z tytułu złożenia wadium w innej formie niż wskazane w art. 45 ust. 6 i 7 ustawy Pzp. Zawiera tylko sankcję z tytułu nie wniesienia wadium przed terminem składania ofert - wykonawcę takiego należy wykluczyć. W żadanym przypadku nie można mówić o odrzuceniu oferty w sytuacji wniesienia wadium w kasie zamawiającego przed terminem skladania ofert.

39

No dobra ale jak kasjerka zrobi przeksięgowanie tej wpłaty z kasy na własciwy rachunek bankowy (o którym mowa w SIWZ) i przekaze pieniądze do banku pod koniec dnia to wadium znajdzie się tam gdzie powinno też po termnie.

40 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-14 06:32:58)

No właśnie o to chodzi - zapis siwz jest zapisem nawet kio w swoich wyrokach "mówi" że skoro jest zapis o koncie to kasa ma być na tym koncie w banku a nie w kasie zamawiającego. Kasjerka nie ma obowiązku wpłaty wadium na konto tego samego dnia. Po to ma być konto, żeby wszyscy wykonawcy byli traktowani równo. Jaką gwarancję ma wykonawca X, że wykonawca Y nie "dogadał się" z zamawiającym, że na czas otwarcia ofert wpłaci do kasy wadium, a potem je wypłaci?
Wykonawcy muszą być traktowaniu równo.

41

Ja jednak pozostaję przy swoim zdaniu. Bo to przecież  zamawiający decyduje co w danym przypadku ma zrobić. Ja uzna że nalezy wykonawcę, ktory wpłacił wadium w kasie zamawiającego, wykluczyć, to jest to jego suwerenna decyzja. Tak samo jak uzna, że oferta podlega odrzuceniu.

42

karolk napisał/a:

Bo to przecież  zamawiający decyduje co w danym przypadku ma zrobić. Ja uzna że nalezy wykonawcę, ktory wpłacił wadium w kasie zamawiającego, wykluczyć, to jest to jego suwerenna decyzja. Tak samo jak uzna, że oferta podlega odrzuceniu.

Absolutnie się zgadzam

43

Zgadzam sie w całej rozciągłości z karolk oferta jest w 100 % zabezpieczona

44

big_smile Powiem szczerze : na miejscu bkk straciłabym głowę. Kobieto -rób co masz robic i nie zaglądaj tu aby.

45

Czy ktoś może zaprzeczyć ,że oferta nie została zabezpieczona wadium te pieniądze są u zamawiającego fizycznie w kasie i bedą tam sobie leżały aż do dyspozycji o ich zwolnieniu

46

Uważam tak samo jak Karol i myszy1953!

47

Karo napisał/a:

Darku W. jak dla mnie to albo nie zrozumiales mojego postu, albo nie przeczytales wyroku o ktorym mowisz. Ja nie neguje mozliwosci wplaty wadium w KASIE BANKU!!!!!! Napisalam ze jak dla mnie ta forma jest poprawna. Niepoprawna jest dla mnie wplata w KASIE ZAMAWIAJACEGO.
W podanym przez Ciebie wyroku KIO stwierdza:
"Skład orzekający Izby uznał, iz literalne brzmienie ww. przepisu wskazuje, iz tylko i
wyłącznie brak wadium na rachunku wskazanym przez Zamawiającego do upływu terminu
składania ofert, a więc jego nie wniesienie, skutkować moze wykluczeniem wykonawcy z
postępowania."
Powtorzmy zatem:
brak wadium na rachunku wskazanym przez Zamawiającego do upływu terminu
składania ofert - i tak jest gdy wykonawca wplaca wadium gotowka w KASIE ZAMAWIAJACEGO.

Ależ zrozumiałem i dalej stoję na stanowisku takim co KIO, o którym pisałem wcześniej, a który nie doczytałaś - "Mimo że wpłata wadium gotówką w KASIE ZAMAWIAJĄCEGO (czy na rachunek w banku) jest formą wnoszenia wadium niezgodną z ustawą Pzp, zamawiający nie powinien wówczas odrzucać oferty wykonawcy. Oferta w takiej sytuacji bowiem jest zabezpieczona. Cel wadium zatem jest osiągnięty (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 14 lipca 2008 r., sygn. akt KIO/UZP 663/08."

48

bkk
pewnie masz prawnika wydrukuj wyroki i do niego o opinię się zwróć     smile

49

Darek W. napisał/a:

Ależ zrozumiałem i dalej stoję na stanowisku takim co KIO, o którym pisałem wcześniej, a który nie doczytałaś - "Mimo że wpłata wadium gotówką w KASIE ZAMAWIAJĄCEGO (czy na rachunek w banku) jest formą wnoszenia wadium niezgodną z ustawą Pzp, zamawiający nie powinien wówczas odrzucać oferty wykonawcy. Oferta w takiej sytuacji bowiem jest zabezpieczona. Cel wadium zatem jest osiągnięty (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 14 lipca 2008 r., sygn. akt KIO/UZP 663/08."

Przeklamujesz tresc wyroku KIO Darku smile
W tym wyroku KIO odnosi sie tylko i wylacznie do wplaty w KASIE BANKU.
A ze to jest poprawna forma to juz ustalilismy. Nigdzie w wyroku nie ma mowy o KASIE ZAMAWIAJACEGO.
jest za to fragment:
"Zgodnie z art. 45 ust. 7 ustawy Pzp wadium wnoszone w pieniądzu wpłaca się
przelewem na rachunek bankowy wskazany przez zamawiającego. Powyzsze jednoznacznie wskazuje na obowiązek bezgotówkowego rozliczenia wadium w drodze przelewu bankowego oraz wyklucza mozliwość dokonywania wpłat gotówkowych na rachunek zamawiającego, przy czym nieistotne jest, czy wpłata dokonywana byłaby w kasie banku prowadzącego rachunek zamawiającego, czy tez innego banku. Przepis mówi o przelewie, który jest rozliczeniem bezgotówkowym i zgodnie z treścią art. 63 ust. 3 pkt 1 i art. 63 c ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Prawo bankowe (Dz. U. z 2002, Nr 72, poz. 665 z późn. zm.) polega na obciązeniu rachunku dłuznika określoną kwotą i uznaniu tą kwotą rachunku wierzyciela."
A potem jest fragment:
"Czynność dokonania wpłaty wadium w sposób inny niz określony wskazanym przepisem mogłaby być rozwazana co najwyzej w kontekście art. 89 ust. 1 pkt 1 ustawy pzp, jako niezgodność oferty z przepisami ustawy. Jednakze poniewaz Izba, zgodnie z art. 191 ust. 3 ustawy Pzp nie moze orzekać co do zarzutów, które nie były zawarte w proteście, a zarzutów naruszenia art. 89 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp w zakresie wadium Odwołujący nie podniósł, Izba nie moze nakazać ponownego badania i oceny ofert i w konsekwencji odrzucenia oferty wykonawcy Konsorcjum na podstawie ww. przepisów."

50

Izba zważyła, iż konsekwencję w postaci wykluczenia wykonawcy z postępowania w zakresie wadium ustawa Pzp przewiduje wyłącznie dla braku jego wniesienia, na co wskazuje literalne brzmienie art. 24 ust. 2 pkt 4 ustawy Pzp. Jak stwierdzono powyżej, Fundacja Uniwersytetu Łódzkiego wniosła wadium w przewidzianym ustawą Pzp terminie,

zatem cel wadium został osiągnięty - złożona oferta była skutecznie zabezpieczona przez fakt spoczywania na rachunku Zamawiającego wymaganej kwoty, z której może on w każdej chwili, przy zaistnieniu sytuacji przewidzianych w ustawie Pzp, się zaspokoić. Wobec faktycznego wniesienia wadium przez Fundację Uniwersytetu Łódzkiego, fakt wpłaty kwoty wadium w kasie banku w formie gotówkowej bezpośrednio na rachunek Zamawiającego nie może stać się podstawą wykluczenia wykonawcy z postępowania.

Powyższe stanowisko znalazło potwierdzenie w wyroku Sądu Okręgowego we Wrocławiu z dnia 29 września 2008 r., sygn. akt X Ga 260/08, w którym Sąd uznał, że art. 24 ust. 2 pkt 4 ustawy Prawo zamówień publicznych nie przewiduje możliwości wykluczenia wykonawcy w sytuacji, gdy wadium zostało skutecznie wniesione, nie ma w nim bowiem mowy o złożeniu wadium w niewłaściwej postaci. ?W sytuacji uiszczenia na rachunek bankowy wskazany w specyfikacji, kwoty wymaganego wadium, nie można mówić o braku wadium, co z kolei implikuje wniosek o niemożliwości wykluczenia uczestnika postępowania z tego tylko powodu, że kwota ta nie wpłynęła drogą przelewu." Za formę, zdaniem Sądu, należy uznać pieniądz, a nie drogę, którą wadium wpłynęło na wskazane konto.