26

Odp: Oświadczenie art. 22 i 24 ust. 1 złożone po terminie otwarcia ofert

Karo napisał/a:
Apollo napisał/a:
Niedzwiadek napisał/a:

[ jeżeli nie ma takiego zapisu to wykluczamy, jeżeli jest to faktycznie zostawiamy go w spokoju

Hola, hola - a o art. 26.4 nie słyszał? Może należałoby z tego skorzystać, a nie tak z automatu wykluczać, nieprawdaż?
Po drugie, po jakiego ciorta wam data na tych oświadczeniach?

Z info od bkk wynika, ze zastrzegla iz dokumenty maja potwierdzac spelnianie warunku na dzien skladania ofert czyli na dzien........
Idac tropem Apollo (ale troche z innej beczki):
Skladanie ofert  - 4 kwietnia.
w ofercie wykonawcy brak zobowiazania podmiotu trzeciego do udostepnienia zasobow.
Zamawiajacy wzywa o uzupelnienie, zaznaczajac wyraznie w tresci wezwania, ze uzupelniany dokument ma potwierdzac spelnianie warunku na dzien skladania ofert czyli 4 kwietnia.
Wykonawca dosyla zobowiazanie na ktorym widnieje data 7 kwietnia.
To zamawiajacy ma sie zwracac o wyjasnienie, czy aby z dokumentu o tresci "zobowiazuje sie oddac do dyspozycji niezbedne zasoby......" podpisane z data 7 kwietnia - nie wynika, ze juz 4 kwietnia zasoby byly oddane do dyspozycji?
Jak dla mnie absurd i obled.

a jak by nie było daty na zobowiązaniu ?

27 (edytowany przez hubal 2011-04-14 09:38:09)

Bardzo trafne spostrzeżenia, zwłaszcza to pierwsze, warte zapamiętania na przyszłość.

Jednocześnie raczej zgodne z moim poglądem - czyż nie?

28

Kiedy wejdzie w życie nowa przesłanka wykluczenia wykonawcy ( art. 24 ust. 1 pkt 1a)?

29 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-14 18:40:34)

Kochani wykonawcy naprawdę poczytajcie sobie art. 26.2a - my zamawiający musimy tego zapisu przestrzegać - także Wy kochani big_smile na wszelki wypadek zacytuję:

"Art. 26 (...)
2a. Wykonawca na żądanie zamawiajacego i w zakresie przez niego wskazanym jest
zobowiązany wykazać odpowiednio,

nie później niż na dzień składania

wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub składania ofert, spełnianie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1, i brak podstaw do wykluczenia z powodu niespełniania warunków, o których mowa w art. 24 ust. 1."

Tu na prawdę nie ma żadnego pola manewru i dowolności jak mawia kolega Jacek S. wink pracujący w UZP jest to przepis typu "czarno-białe". Nie jest istotna data wystawienia, jest istotna data spełnienia warunków i jeżeli wystawia wykonawca te oświadczenia na wezwanie, to musi powtarzam musi wskazać, że spełniał warunki na dzień składania ofert.
Każde inne oświadczenie jest niezgodne z 26.2a

A nowelę podobno Komorowski Prezydent podpisał wczoraj

30

a kto tu jest wykonawcą?

31

Ja tylko tak ogólnie rzuciłem bo wiem że niektórzy czytają smile

32

Teraz ja ogólnie rzucę.
Kochani Zamawiający naprawdę poczytajcie sobie art. 26.2a -  musimy tego zapisu przestrzegać, a ponieważ najdrobniejsze odchylenie grozi utratą dobrych ofert, więc proponuję przy każdym wezwaniu załączać gotową treść oświadczenia, inną niż w ofercie (!), POSZERZONĄ o zapis w stylu:

?... NA DZIEŃ .......? lub

?... NA DZIEŃ SKŁADANIA OFERT...?

To okazuje się okrutnie ważne, a założę się, że zdecydowana większość uczestników postępowań nie zdaje sobie sprawy z rangi takiego sformułowania i raczej brak pomocnych wzorów (w ogóle nie pamiętam!) czy choćby celnych podpowiedzi.

33

ab123 napisał/a:

Kiedy wejdzie w życie nowa przesłanka wykluczenia wykonawcy ( art. 24 ust. 1 pkt 1a)?

Dnia 13 kwietnia 2011 r. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej podpisał, uchwaloną przez Sejm dnia 25 lutego 2011 r., ustawę o zmianie ustawy ? Prawo zamówień publicznych, która dodaje przepis art. 24 ust. 1 pkt 1a ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. ? Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759, z późn. zm.).Po podpisaniu ustawa zostanie przekazana do publikacji w Dzienniku Ustaw.Nowelizacja wejdzie w życie po upływie 14 dni od dnia jej ogłoszenia.

34

Otóż to, moim zdaniem myszy ma rację. Ostatnio wpadło mi w rece takie orzeczenie KIO bodajże, które uznawało, sytuację analogiczną do przedstawionej za prawidłową. "Przystępując" znaczy "najpóźniej w dniu składania ofert", w związku z tym oświadczenie wskazuje na stan z dnia składania ofert (czyli prawidłowo), a dzień podpisania nie jest juz istotny. Moim zdaniem jest OK!

35

hubal oj tam chciałbyś zaraz instrukcję big_smile
ale ja wezmę Twoją uwagę do serca i będę o tym pamiętał

36

mon.de napisał/a:

Otóż to, moim zdaniem myszy ma rację. Ostatnio wpadło mi w rece takie orzeczenie KIO bodajże, które uznawało, sytuację analogiczną do przedstawionej za prawidłową. "Przystępując" znaczy "najpóźniej w dniu składania ofert", w związku z tym oświadczenie wskazuje na stan z dnia składania ofert (czyli prawidłowo), a dzień podpisania nie jest juz istotny. Moim zdaniem jest OK!

A masz może pod ręką ten wyrok , nr?

37

myszy1953 napisał/a:
Karo napisał/a:
Apollo napisał/a:

Hola, hola - a o art. 26.4 nie słyszał? Może należałoby z tego skorzystać, a nie tak z automatu wykluczać, nieprawdaż?
Po drugie, po jakiego ciorta wam data na tych oświadczeniach?

Z info od bkk wynika, ze zastrzegla iz dokumenty maja potwierdzac spelnianie warunku na dzien skladania ofert czyli na dzien........
Idac tropem Apollo (ale troche z innej beczki):
Skladanie ofert  - 4 kwietnia.
w ofercie wykonawcy brak zobowiazania podmiotu trzeciego do udostepnienia zasobow.
Zamawiajacy wzywa o uzupelnienie, zaznaczajac wyraznie w tresci wezwania, ze uzupelniany dokument ma potwierdzac spelnianie warunku na dzien skladania ofert czyli 4 kwietnia.
Wykonawca dosyla zobowiazanie na ktorym widnieje data 7 kwietnia.
To zamawiajacy ma sie zwracac o wyjasnienie, czy aby z dokumentu o tresci "zobowiazuje sie oddac do dyspozycji niezbedne zasoby......" podpisane z data 7 kwietnia - nie wynika, ze juz 4 kwietnia zasoby byly oddane do dyspozycji?
Jak dla mnie absurd i obled.

a jak by nie było daty na zobowiązaniu ?

A jeśli data jest wpisana i to po terminie składnia ofert?
To co wtedy?

38

To zależy na czym, kiedy to dotarło i dlaczego.