26

Odp: Wykluczenie - tak czy nie???

Justine napisał/a:

te faksy ponoć wysłane zostały pierwszy raz na drugi dzień (tak twierdzą - mają ponoć raporty o przesłaniu) po upływie terminu na uzupełnienie dokumentów, ale do mnie nie doszły.

Po terminie nie mają znaczenia żadnego, ale jeśli nadali faks w terminie, to niech pokażą co wysłali oraz dowód wysłania, choćby do wglądu oryginał potwierdzenia, to byłoby już cokolwiek, na razie  nie widzę żadnego papieru, chyba że przeoczyłem.

W takim przypadku nie ma tu pośpiechu z wadium, spokojnie wyjaśnić, chyba że to jakieś gwarancje papierowe, wtedy PILnie pisać o zatrzymanie (nie zapominając o ewentualności zwrotu otrzymanej gotówki).

27

myszy1953 napisał/a:

Ponadto czy w piśmie o uzupełnienie dokumentów znalazło się pouczenie o możliwości utraty wadium przez Wykonawcę  ,

Protestuje wink to nie ma znaczenia, wystarczy że jest w siwz przy wadium. Oczywiście można również DODATKOWO pouczyć w wezwaniu

28

wprowadzony zapis o możliwości zatrzymania wadium miał służyć 46.4a to nie automat miał służyć i zapobiegać ewidentnym zmowom wykonawców

29

myszy1953 napisał/a:

wprowadzony zapis o możliwości zatrzymania wadium miał służyć 46.4a to nie automat miał służyć i zapobiegać ewidentnym zmowom wykonawców

Przesłanka zmowy odpada zupełnie.

hubal napisał/a:

Po terminie nie mają znaczenia żadnego, ale jeśli nadali faks w terminie, to niech pokażą co wysłali oraz dowód wysłania, choćby do wglądu oryginał potwierdzenia, to byłoby już cokolwiek, na razie  nie widzę żadnego papieru, chyba że przeoczyłem.

Właśnie że po terminie - zamiast 6.04 do 12.00 złożyć w siedzibie Zam., PODOBNO przesłali faxem i to dopiero 7.04.
A teraz mamy tydzień później...

30

moim zdaniem należy zwrócić się do prawnika to nie jest prosta sprawa z tym wadium może dojść do sprawy sądowej

31

Prawnik też to widział i ma podobne zdanie jak ja, ale kierownictwo myśli ciut inaczej.
Czuję tu kłopoty... zwłaszcza dla mnie.

32 (edytowany przez hubal 2011-04-14 12:20:33)

Justine napisał/a:

zamiast 6.04 do 12.00 złożyć w siedzibie Zam., PODOBNO przesłali faxem i to dopiero 7.04

Szanowny wykonawco, tu nie miejsce na żarty, rozliczamy sprawę na gruncie prawa. Ponieważ w wyznaczonym terminie nie wpłynęły żądane dokumenty ani wyjaśnienia, zamawiający jest zobowiązany wykluczyć wykonawcę i zatrzymać wadium zgodnie z art. 46.4.a ustawy.

W ten sposób kończymy sprawę wadium i basta.
Prawnik w takiej sytuacji nie jest mi konieczny.

Teraz sprawa z kierownikiem, dużo trudniejsza. Może tak. Jeśli sprawa jest ?na ostrzu noża? i działa komisja lub specjalnie wyznaczony pracownik, to niech napiszą oficjalny wniosek do kierownika zamawiającego, w duchu jak wyżej, a jeśli pracownik tylko przygotowuje projekty kierownikowi, to ja bym napisał odpowiedni projekt pisma/wniosku/dyspozycji  i złożył do podpisu lub poszedł z tym na rozmowę - stosownie do zwyczajów i aktualnej sytuacji, przyjmując spokojnie ewentualne odmienne dyspozycje kierownictwa.
PS.
W przypadku braku komisji pożyteczne może być odczekać z tym jakiś czas, by zmalało napięcie.

33

Hubal dowiedziałam się, że firma tego nie przepuści i kwestionuje mi wysłanie dokumentu faxem (ja mam potwierdzenie transmisji OK+potwierdzenie telefoniczne , ale Pani odbierająca tel. potwierdziła otrzymanie 1 str. pisma, ale nie chciała się przedstawić; spisałam notatkę na raporcie, że potwierdzono telefonicznie fakt odebrania dokumentu).
Dla nich się liczy pismo papierowe-otrzymane -o ironio 6.04, czyli w dniu wyznaczonym przeze mnie.
W siwz porozumiewanie się jest faxem i pisemnie.
Wniosek do szefa napisałam i komisja podpisała. Szef też go zaakceptował, więc mam papierek.

34

Niech kwestionuje dopuściłaś przecież w siwz taką formę, więc wykonawca musiał mieć świadomość, że korespondencja prowadzone będzie także w tym trybie.
Masz wydruk potwierdzenia z faksu + notatkę możesz spać spokojnie mogą kwestionować, tylko niepotrzebnie wysyłałaś jeszcze pocztą.
W najgorszym przypadku dostaniesz delegację do W-wy wink
A co do prawnika, którego proponuje koleżanka myszy1953 - posłuchaj jej

35

Ja - podobnie jak Niedzwiadek.
Jedynie co do poczty, to w moich okolicach też zawsze za faksem idzie list polecony (chyba że sprawa jest błaha), albo czasem odwrotnie - faks przed listem, rozwiązanie sprawdzone, nie ma problemów.

Co do firmy, niech sobie wygadują, w demokracji mają prawo, nie warto kłócić się z nimi. co najwyżej spokojnie tłumaczyć. Może warto tu wspomnieć, że negatywnie wykazali się na wiele sposobów, ja doliczyłem się sześciu, wyliczenie pomijam. Zdecydowanie zatrzymać wadium, jeśli jeszcze nie dokonane i spokojnie czekamy na rozwój wydarzeń.

36 (edytowany przez Justine 2011-04-15 05:51:25)

hubal napisał/a:

Ja(...) - faks przed listem, rozwiązanie sprawdzone, nie ma problemów.(...)

Może warto tu wspomnieć, że negatywnie wykazali się na wiele sposobów, ja doliczyłem się sześciu, wyliczenie pomijam.

Tak właśnie zrobiłam z wysyłką i robię ciągle. Nie piszę osobnego pisma z prośbą o potwierdzenie odebrania faksu, bo firmy rzadko kiedy odpowiadają.
Po prostu dzwonię po wysłaniu faxu i pytam, czy przeszło czytelnie, proszę o dane osobowe i robię notatkę (choć nie zawsze chcą się przedstawiać).

Sześciu? Mógłbyś je podać?

37

Tak się zastanawiam, bo art. 27 ust. 2 Pzp mówi, że jeśli oświadczenia, wnioski, zawiadomienia i informacje przekazuje się drogą faksową lub drogą elektroniczną, to każda ze stron na żądanie drugiej potwierdzi niezwłocznie fakt ich otrzymania (Zam. dopuścił taką formę).
A czy wezwanie zalicza się do powyższej grupy dokumentów?
Tak w ogóle to uzupełnione dokumenty powinny być doręczone w wymaganym terminie, a nie faxowane.

38 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-15 07:14:27)

Są takie które mszą być papierowe. Ale skoro ustawa dopuszcza możliwość przesyłania faksem wniosków, oświadczeń i zawiadomień to tak zamawiający, jak i wykonawca muszą mieć tego świadomość i przy tym faksie "czuwać" wink i terminy liczone są od faksów.

Wezwanie jak najbardziej zalicza się do tych dokumentów. Co więcej w jednym z wyroków (poszukam i przypomnę sobie) KIO dopuścił możliwość przesłania brakujących dokumentów faksem - bo zamawiający tego nie zabronił !

39

Justine napisał/a:

A czy wezwanie zalicza się do powyższej grupy dokumentów?
Tak w ogóle to uzupełnione dokumenty powinny być doręczone w wymaganym terminie, a nie faxowane.

Zapewne Justine dowie się wkrótce - z wyroku KIO.

Justine napisał/a:

Sześciu? Mógłbyś je podać?

Czyż to potrzebne? Justine zna lepiej całą sprawę i zdaje się wie o co chodzi.

40

Nie straszcie.    sad

41

Przecież to nie boli a i stolicę można pozwiedzać

42 (edytowany przez Justine 2011-04-15 09:49:23)

Już zwiedzałam dziedziniec przy Postępu 17a.
Oraz samą siedzibę KIO.

43

Wykonawca poda was do sądu a nie do KIO

44

O parę tysięcy?

45

myszy1953 jak do sądu? za zabranie wadium? przecież tym się zajmuje KIO

46

No i zatrzymałam to wadium chyba na swoje nieszczęście. Wykonawca zadzwonił z pytaniem, gdzie jego kasa z wadium? Bo przecież on wysłał pismo (fax datowany na dzień po wyznaczonym terminie uzupełnienia dokumentów)zaraz po tym jak zatrzymaliśmy wadium. I to tylko z jednym dokumentem spośród dwóch wymaganych. Do tej pory nie mamy ani oryginałów, ani nawet faxu drugiego z wymaganych papierów.
Sprawa była z kwietnia, a upomnieli się o kasę teraz.

47

Osobliwy to przypadek.
Trzymajcie się dzielnie, bo prawdopodobieństwo dalszego mieszania widać całkiem duże.
Wykonawcę chciałoby się zapytać, czy wie co to jest wadium i po co ono roll