1

Temat: odwołanie

Mam pytanie bo jeden z wykonawców przysłał mi odwołanie od decyzji ale wymienia art.181 UPZP co z taki delikwentem zrobić?
oferta tego wykonawcy został odrzucona  na podstawie art.89 ust1 pkt 1 w związku z art. 82 ust. 1.  (jeden wykonawca złożył dwie oferty)
Czy moge nie uznać zasadności przekazanej informacji i dokonać czynności zaniechanej i czy innych wykonawców też mam o tym informować?

2

Odp: odwołanie

od jakiej decyzji ? to nie delikwent tylko wykonawca

3

Wykonawca właśnie tak zatytułował pismo "odwołanie od decyzji o odrzuceniu oferty" tak dziwnie

4

ale zaraz
Wysłał do Ciebie odwołanie czy kopie odwołania?

5

Tak tak, jeżeli wysłał do Ciebie a nie na ul. Postępu w Warszawie to możesz spać spokojnie. A tak poważnie, to do Ciebie powinna wpłynąć kopia odwołania - czyli samo odwołanie powinno być adresowane na ul. Postępu

Tak czy siak musisz, niezależnie od tego czy odwołanie jest o.k. czy nie rozpocząć procedurę taką jakby odwołanie było "normalne" - to nie zamawiający rozstrzyga, czy odwołanie jest o.k. czy nie a KIO - o ile odwołanie tam dotarło wink

Można ewentualnie spróbować się podpytać w uzp czy otrzymali odwołanie - nie wiem czy to możliwe bo nie praktykowałem

To czy powołuje się na 181 czy na inny artykuł dla Ciebie ma znaczenie tylko w przypadku przekazywania Twojego stanowiska w tej sprawie do KIO

6

Zaraz, zaraz, jeśli zgłosił zastrzeżenie i jeszcze przypomniał art.181, to należy nie grymasić, lecz ponownie na poważnie PRZEANALIZOWAĆ sprawę, zwłaszcza pod kątem zgłoszonych uwag. Jeśli w ten sposób zamawiający znajdzie jakąś usterkę istotną w postępowaniu, to niech szybko ją naprawia.

7

hubalu nikt nie zabrania zamawiającemu (wykonawcy też) myśleć wink więc analizować może i musi cały czas. Tylko X złożył nie zastrzeżenia a odwołanie, a przynajmniej tak nazwał to co napisał i nie wiemy czy się pomylił powołując się na 181 czy niestety zabrakło mu w tym zakresie wiedzy, ale w takim przypadku to już roll nie wina zamawiającego

8

Zasadą jest, że nie liczy się nazwa czy tytuł, ale treść. Proste przykłady: notatka służbowa wcale nie musi mieć napisu ?notatka? by była notatką, na podaniach nawet niemodne jest pisanie słowa ?podanie?, a gdy wystawimy Niedzwiadkowi  należny rachunek/fakturę to oczekujemy  zapłaty niezależnie od poglądów w zakresie nazwy.

9

No wiem wiem masz rację - ale w tym wypadku nie mniej ważne jest to, czy wykonawca wysłał to "odwołanie" do uzp czy nie - bo od tego zależy też dalszy tok postępowania ...

10

Zgadza się, lecz jeśli  my naprawimy błąd, to tak jakby na jedno wyszło w obu przypadkach.

11

w sumie to nie wiemy czy jest co naprawiać wiemy tylko że jest odwołanie ale nie wiemy na jakiej podstawie nastąpiło odrzucenie oferty

12

Wykonawca winien poinformować zamawiającego ze złożył odwołanie - pismo przewodnie i dołączyć kopię odwołania.
Nie znamy progu postępowania , nie podano przyczyny takiego postępowania wykonawcy prawdopodobnie jest to informacja art.181 i tak jak Hubal należy ją rozpatrzyć

13

Niedzwiadek napisał/a:

No wiem wiem masz rację - ale w tym wypadku nie mniej ważne jest to, czy wykonawca wysłał to "odwołanie" do uzp czy nie - bo od tego zależy też dalszy tok postępowania ...

Ma rację. Podstawą analizy takiego dokumentu jest treść o tytuł mniejsze:)

14

jeżeli < progu to nie może powoływać się na 181 bo na odrzucenie ochrona prawna  to odwołanie

15

Witam. Jak liczyć? Pierwszy raz się z tym spotkałem oby ostatni.
Wykonawca w terminie (na 5 dzień po wyborze oferty) przesłał do Z. zawiadomienie wobec czynności podjętych przez Z. - będą rozpatrywane czy słusznie.
1. Czy zgodnie z art. 181 w terminie przewidzianym do wniesienia odwołania (5 dni) jest zawarty termin na odwołanie art. 182?
2. Czy termin 5 dni na odwołanie liczy się od ww. zawiadomienia - informacji o czynności, które przesłał W. ?

16

W przypadku gdy wartość zamówienia jest niższa niż progi unijne:

5 dni od dnia przesłania informacji o czynności stanowiącej podstawę do wniesienia odwołania mailem lub faksem,
    10 dni od dnia przesłania informacji o czynności stanowiącej podstawę do wniesienia odwołania w inny sposób niż mailem lub faksem.
W tych terminach oczywiście, wniesienie informacji zgodnie z art.181.

17

Marcl tj post z 2011 roku

18

andrew73 napisał/a:

Wykonawca w terminie (na 5 dzień po wyborze oferty) przesłał do Z. zawiadomienie wobec czynności podjętych przez Z. - będą rozpatrywane czy słusznie.
1. Czy zgodnie z art. 181 w terminie przewidzianym do wniesienia odwołania (5 dni) jest zawarty termin na odwołanie art. 182?
2. Czy termin 5 dni na odwołanie liczy się od ww. zawiadomienia - informacji o czynności, które przesłał W. ?

znowu post nieścisły??  wykonawca był wykluczony lub czy jego oferta została odrzucona - nie wiadomo jeżeli tak to ma prawo złożyć odwołanie jeżeli nie ma prawo skorzystać z art. 181 jeżeli została wybrana oferta z naruszeniem prawa terminy jak Marcel

19

myszy1953 napisał/a:

Marcl tj post z 2011 roku

Pytanie padło dzisiaj.

20

ok patrz #18

21

proponuję obejrznie dobrego teatru TV dobranoc

22

myszy1953 napisał/a:
andrew73 napisał/a:

znowu post nieścisły??  wykonawca był wykluczony lub czy jego oferta została odrzucona - nie wiadomo jeżeli tak to ma prawo złożyć odwołanie jeżeli nie ma prawo skorzystać z art. 181 jeżeli została wybrana oferta z naruszeniem prawa terminy jak Marcel

Nie. Po wyborze oferty w dn. 29.05. W., którego oferta była II (nie wykluczony, nie odrzucona) złożył dziś (w terminie) zawiadomienie z art. 181 wobec czynności podjętych przez Z. I moje pytanie brzmi: czy ten koniec okresu 5 dniowego, który dziś przypada - jest ostatnim dniem czy pierwszym dniem na wniesienie odwołania?
Jeżeli uznamy, że brak jest w zawiadomieniu zasadności W. to "nic nie robimy" i nikogo o niczym nie informujemy i podpisujemy umowę np: w przyszłym tygodniu?
A jeżeli uznamy za zasadne to jutro napiszę jak to sprawdzimy - aby nie mieszać!

23

Jest ostatnim dniem, co napisałem powyżej.

24 (edytowany przez andrew73 2012-06-05 06:20:26)

Marcel napisał/a:

Jest ostatnim dniem, co napisałem powyżej.

Aby się upewnić tzn: że 4.06. był ostatnim dniem na wniesienie odwołania i w tym terminie W. może poinformować Z. o niezgodnej czynności podjętej przez Z.
Jeżeli "tak":
1. to jaki cel i skutek ma wniesiona informacja przesłana przez W.?
2. to jaki środek ochrony prawnej ma W. jeżeli minął termin na wniesienie odwołania?
3. W jaki sposób Z. dokonuje czynności zaniechanej (rozumiem gdy informacja W. jest bezzasadna), informując o tym wykonawców w sposób przewidziany w ustawie dla tej czynności- art. 181.2: jak rozumieć ten art?

25

1. informuje o czynności zam. zaniechanej lub niezgodniej z przepisami pzp ( np. Zam. wybrał ofertę , która winna być odrzucona)
2. wyk. nie ma prawa wnieść odwołania , dlatego stworzono ten art.181
3. W wyniku informacji Np. powtarza czynność badania i oceny ofert i w wyniku  powtórki okazuje się ,że oferta wybrana poprzednio powinna być odrzucona lub wyk. wykluczony
( czynność zaniechana - odrzucenie oferty lub wykluczenie Wykonawcy, wezwanie do uzupełnienia oferty, wezwanie o wyj. rażaco niskiej ceny itp. )