1

Temat: Marko może ty wiesz co zrobić???

konsorcjum zlożylo ofertę (2 firmy). Jeden z czlonków konsorcjum upowaznił swoich pracowników (wykonawca nr 1) do sładania oświadczeń woli w imieniu wykonawcy (pełnomocnictwo w ofercie). Pełnomocnik ten  w mysl art. 23 ust. 2 pzp udzielił pełnomocnictwa drugiemu wykonawcy do reprezentowania go w posteppwaniu oraz podpisania umowy. w zwiazku z tym czy w treści pełnomocnictwa dla pełnomocnika (wykonawca nr 1) powinin znajdowac się zapis odnośnie możliwości udzielania dalszych pełnomocnictw? Czy np. może być tak że wykonawca nr 1 i nr 2 zawarli umowe  konsorcjalna (tego jeszcze nie wiem) i tam jest zapis wskazujacy na lidera i jego uprawnienia? Umowa konsorcjalna (moge sie domyślać) pewnie jest podpisana przez pełnomocników wyonawcy nr 1.
Reasumując chodzi mi o to czy gdy jest konsorcjum w przypadku wykonawcy ktory zlecił reprezentowanie go przez pełnomocnika to pełnomocnik może udzielić pełnomocnictwa drugiemu wykonawcy (nr 2) do reprezentowania go i zawarcia umowy czy zeby mógł to zrobić musi w jego pelnomocnictwie być zapis o udzielaniu dalszych pełnomocnictw?

Nie wiem czy to co napisałam jest wystarczająco jasne=D sama sie gubię:)

2

Odp: Marko może ty wiesz co zrobić???

Moim zdaniem to pełnomocnictwo jest za skromne. Brakuje to delegacji do udzielenia dalszego pełnomocnictwa...
Takie mam wrażenie na pierwszy rzut oka.

3

a jeśli w umowie konsorcjalnej jest zapis o ustanowieniu lidera, umowa podpisana przez pełnomocników wykonawcy nr 1 i wykonawce nr 2? czy to może wystarczyć. Czy potrzebne jest odrębne pełnomocnictwo od wykoanwcy nr 1 na rzecz wykonawcy nr 2? niestety nie znam tresci umowy nie wiem czy wogole istnieje bo jeszcze nie wybrałam oferty najkorzystniejszej? Najlepsze jest to ze własnie ta ofert jest najkorzystniejsza.

4

Oki, ale umowy konsorcjum nie masz, a ZA orzekają przeważnie że pełnomocnictwa nie można wyjaśniać/uzupełniać.

5

Marko ma rację, nas wyrzucili przez to, nie tak dawno temu, z postępowania niestety sad (arbitrzy tak zdecydowali)

6

nie chce zrobić błędu ponieważ to duże zamówienie powyżej progów unijnych:

pełnomocnictwa dla pracowników brzmią m.in. tak
" pełnomocnictwo do:
1. składania oświadczeń woli w zakresie zwykłego zarządu
2. podejmowania decyzji oraz składania oświadczeń woli w zakresie praw i obowiązków majątkowych w tym przy zawieraniu konsorcjów na zasadach określonych w odrębnym pełnomocnictwie szczególnym, na następujących zasadach: [od pkt a) do e) wymienione są kwoty do jakich pełnomocnik może reprezentować wykonawcę oraz zasady reprezentacji]
3. samodzielnego podpisywania pism i dokumentów nie stanowiących oświadczeń w zakresie praw i obowiązków
4. udzielania i odwoływania dalszych pełnomocnictw podległym pracownikom do działania w imieniu wykonawcy, z wyjątkiem spraw określonych w odrębnym pełnomocnictwie szczególnych dotyczącym zawierania umów konsorcjalnych ze zrzeszonymi bankami spółdzielczymi".

to pełnomocnictwo jest tak zagmatwane ze szok, całego nie przepisywałam. wychodzi na to ze do umów konsorcjalnych jest jeszcze jakieś dodatkowe pełnomocnictwo szczególne , ale może źle to wszystko rozumiem.

czy z powyższego nie wynika możliwość ustanawiania dalszych pełnomocników chodzi mi o pkt 2???

7

powiem wam ze mam z tym problem czy odrzucic czy zostawic i wybrac jako najkorzystniejsza? W pkt 2 pełnomocnictwa udzielonego pracownikom wykoanwcy nr 1 jest zapis  "podejmowania decyzji oraz składania oświadczeń woli w zakresie praw i obowiązków majątkowych w tym przy zawieraniu konsorcjów na zasadach określonych w odrębnym pełnomocnictwie szczególnym, na następujących zasadach". Zastanwia mnie to wyrażenie na "zasadach okreslonych w odrębnym pełnomocnictwie szczególnym" nie wiem czy jest jeszcze jakies pełnomocnictwo specjalnie do zawierania umów konsorcjów . jest to dla mnie o tyle nie jasne za zaraz po problemowym wyrażeniu jest kolejny zapis: , na nastepujących zasadach" i sa wymienone w pkt-ach. Czy w zwiazku z tym iz jest to dla mnie dośc niejasne moge wystąpić o wyjasnienie treści pełmnomocnictwa? zapytać z czego wynika możlkwośc udzielania dalszych pełnomocnictw?

8

Ja radze zasięgnąć opinii prawnika.

9

niestety prawnik nie jest pewien - jedyn słowem zbył mnie, ale dochodze do wniosku ze jako przewodnicząca komisji wystapie o opinię w tej sprawie. Ale mam jeszcze takie pytanie skoro pełnomocnik wykonawcy jest uprawniony do składania oświadczeń woli w zakresie praw i obowiązków majątkowych wykonawcy czy w tym pojęciu nie mieście sie mozliwośc przekazywania dalsdzych pełnomocnictw i czy taka możliwośc musi być wprost napisana w pełnomocnictwie?

10

dorota26 napisał/a:

....W pkt 2 pełnomocnictwa udzielonego pracownikom wykoanwcy nr 1 jest zapis  "podejmowania decyzji oraz składania oświadczeń woli w zakresie praw i obowiązków majątkowych w tym przy zawieraniu konsorcjów na zasadach określonych w odrębnym pełnomocnictwie szczególnym, na następujących zasadach".....

rzeczywiscie jest to sprawa do prawnika i tu nie powinnas sie zastanawiac.

jednakze z tego zapisu wynika iz jest (powinno byc) jeszcze jedno pelnomocnictwo ktore nadaje uprawnienia do udzielania innych pelnomocnictw. wydaje sie ze bez tego zapisu takiego prawa pelnomocnik nie ma.