1

Temat: Dzielenie czy nie?

Dostaliśmy dofinansowanie na remont świetlicy wraz z wyposażeniem, zrobiliśmy 1 PN na budowlankę teraz szykujemy się na II na dostawy wyposażenia, tylko szacunkowa jest poniżej 14 tys więc czy można tu zastosować zapytanie ofertowe czy koniecznie trzeba pójść na PN tylko że kwota poniżej progu, natomiast warunki dofinansowania wskazują aby Wykonawców wybierać stosując przepisy uPzp....

2

Odp: Dzielenie czy nie?

Dostaliście dofinansowanie na całość, tj pn na budowlankę i dostawy - tak?.  Jeśli tak, to dostawę też trzeba pn zrobić.

3

tak na całość, ok zrobię PN tylko jak to się ma do wartości szacunkowej (dostawy) robić jako obowiązkowe? Czy raczej wchodzi tu przepis mieszany?

4

A ja mam inne zdanie mieliśmy dokładnie taki sam przypadek, r. budowlane i wyposażenie, i wcale nie trzeba tego łączyć, budowlanka poszła PN natomiast wyposażenie warte 25 zł brutto, zamówieniem bez stosowania procedury ZP, i wszystko grało smile

5

Marcel czyli zastosowaliście zapytanie ofertowe? Bo nie ukrywam że chciałbym posiłkować się markami przy opisywaniu sprzętu itd no i na czasie a to mi pozwala tylko poniżej 14 tys...

6

Oczywiście że tak, o to pytaliśmy instytucję która prowadziła nasze dofinansowanie, na zakup mebli przedstawiliśmy im dokumenty zgodne z naszym wew. regulaminem do 14 000 euro.

7

rozumiem skoro tak to również z nimi się skontaktuje, u nas regulaminu jeszcze nie ma więc czas najwyższy go stworzyć

8

Jeżeli nie macie regulaminu to informowali nas że wystarczy rozeznanie rynkowe, fakturka, umowa, itp.

9

ok dzięki

10

Marcel napisał/a:

Oczywiście że tak, o to pytaliśmy instytucję która prowadziła nasze dofinansowanie, na zakup mebli przedstawiliśmy im dokumenty zgodne z naszym wew. regulaminem do 14 000 euro.

ma to uzasadnienie, bo niekoniecznie firma budowlana będzie tańsza przy dostawie mebli...

11

Zazwyczaj jest tak że wykonawcy r. budowlanych mają kłopoty i małe chęci na zakup mebli, już to przerabiałem.

12

Haha - firma budowlana, która meble może dostarczyć. To tylko u nas takie cuda. smile

13

No tak, już tak bywało, dlatego teraz trzeba do tego podejść inaczej wink

14

lexus napisał/a:

1) czy można tu zastosować zapytanie ofertowe czy 2)  koniecznie trzeba pójść na PN tylko że kwota poniżej progu, natomiast   3) warunki dofinansowania wskazują aby Wykonawców wybierać stosując przepisy uPzp....

lexus napisał/a:

4)  jak to się ma do wartości szacunkowej  5)  (dostawy) robić jako obowiązkowe?   6)  Czy raczej wchodzi tu przepis mieszany?

1) Nie widzę przeszkód
2) niekoniecznie
3) no i w porządku, proponowałbym stosować przepis art.4 pkt 8, powinien wystarczyć, na wszelki wypadek można upewnić się u tych co mają płacić;
4) zawsze można lepiej, nieprawdaż?
5) nie, wychodzi na to że nieobowiązkowe (!)
6) a który to ten ?mieszany????

15

hubal bierzesz pn + wr i do szejkera ot tak wychodzą mieszane big_smile

16 (edytowany przez lexus 2011-04-19 07:08:48)

Niedzwiadek nie cwaniakuj wink

Hubal chodziło mi o art. 6 tak na przyszłość, ale nie chcę przekazywać mebli i IT Wykonawcom robót budowlanych.. smile

Przy okazji pytanie:

w treści oświadczenia ZP1 jest pkt odnośnie: pracownika zamawiającego, któremu kierownik zamawiającego powierzył wykonanie zastrzeżonych dla siebie czynności

teraz mam pytanie czy będzie to miało miejsce do osób, które są wymienione jako osoby do kontaktu (formalne i merytoryczne) ??

17

Ten przepis nie ma wpływu na wybór trybu.
Meblowania ja też bym nie zlecał budowlańcom i nie zalecał, a jeśli już, to z dopuszczeniem ofert częściowych.

Co do ZP1, to moim zdaniem jeśli osoba konkretne czynności wykonywała przed oficjalnym ujawnieniem wykonawców, to oświadczanie nie jest zasadne, a jeśli po (po otwarciu ofert), to raczej tak.

18 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-19 07:57:09)

lexus napisał/a:

Niedzwiadek nie cwaniakuj wink

zawsze warto się odprężyć więc tongue cool

lexus napisał/a:

w treści oświadczenia ZP1 jest pkt odnośnie: pracownika zamawiającego, któremu kierownik zamawiającego powierzył wykonanie zastrzeżonych dla siebie czynności

teraz mam pytanie czy będzie to miało miejsce do osób, które są wymienione jako osoby do kontaktu (formalne i merytoryczne) ??

Muszę się zedytować smile
- osoba która jest osobą do kontaktu nie jest pracownikiem zamawiającego, któremu on powierzył wykonywanie zastrzeżonych czynności (chyba że da mu pełnomocnictwo)
- taka osoba (do kontaktów) wypełnia taki druk jeżeli bierze udział w ocenie ofert, bo ten druk się wypełnia dopiero po otwarciu ofert

19

osoba jest pracownikiem zamawiającego i jest jednocześnie członkiem komisji, w związku z powyższym moim zdaniem nie potrzeba jej pełnomocnictwa tylko zaznaczenie w druku ZP1 że taka osoba jest członkiem komisji i osobą wyk. zastrzeżone czynności itd.. ??

20 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-19 09:28:42)

nie
członek komisji, nawet jej przewodniczący nie jest osobą wykonującą zastrzeżone czynności dopóki kierownik nie udzieli mu do tego wyraźnego pełnomocnictwa.
Powiem więcej, członek komisji przetargowej nie powinien, a wręcz nie może być taką osobą, ponieważ sam zatwierdzałby swój wybór
członek komisji zaznacza  środkowy kwadracik i tyle