1

Temat: dostawy ciągłe lub okresowo powtarzające się

Do tej pory byłam przekonana, że z dostawami ciągłymi lub okresowo powtarzającymi się mamy do czynienia kiedy to zamawiający zamawia w sposób ciągły (np. paliwo, środki eksploatacyjne) lub kilka razy podobną dostawę.
A tu zagadka: przetarg nieograniczony na dostawę określonych urządzeń (typu automaty sprzedające), które to zamawiający zamawia po raz pierwszy i nie przewiduje zamówień uzupełniających. W warunku doświadczenia wpisał, że wykonawca w ciągu ostatnich 3 lat musiał dostarczyć min. 10 nowych takich urządzeń.
Oferta: w wykazie dostaw wpisane 2 usługi - pierwsza - 26 urządzeń dostarczono, 40 w trakcie dostawy do końca roku 2014; druga - 11 "w trakcie dostawy" dla zamawiającego który zamieścił na swojej stronie intern. zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty (tego wykonawcy), ale uwaga z datą o 1 dzień wcześniejszą niż termin składania ofert w naszym przetargu! Dobra, badam ofertę: w pierwszej dostawie dostarczył 26, więc ok bo wymagaliśmy min. 10. ale czytam dalej referencje od odbiorcy tych dostaw, w których wyraźnie jest napisane, że firma X dostarcza te urządzenia od 2005 r.  i do tej pory dostarczyła 26. W trybie art. 26 ust. 4 pytam się delikwenta ile z wykazanych 26 urządzeń dostarczył w okresie 3 lat przed upływem terminu składania ofert w niniejszym postępowaniu. Dostaję wyjaśnienia liczące 5 stron, w których oczywiśnie nie ma konkretnej odpowiedzi na konkretnie zadane pytanie, natomiast jest bicie piany, że wykonawca x to największy i najstarszy producent, ma doświadczenie, jego urządzenia są obecnie użytkowane w kilkuset lokalizacjach, były wielokrotnie nagradzane, itpe (załącza ksera medali i wyróżnień). Argumentuje, że jest stałym dostawcą urządzeń dla odbiorcy wykazanego w wykazie dostaw bo od 2005 r. dostarczył mu już 26 urządzeń a 40 w trakcie dostawy więc spełnia warunek zamawiającego w zakresie doświadczenia jako świadczenie o charaktarze ciągłym.....
Spełnia?

Na końcu pisze iż (cytat): "Doktryna przyjmuje, że niezbędne doświadczenie wykonawcy należy rozumieć jako potwierdzone w praktyce posiadanie umiejętności w zakresie wykonywania zamówień określonego rodzaju. w tym zakresie Wykonawca dysponuje niezbędnym doświadczeniem wystarczającym w zupełności do wykonania przedmiotowego zadania).

Zupełnie nie wiem co mam z tym fantem zrobić.
Wiemy, że nie spełniają oni warunku Zamawiającego i nie dostarczyli w ciągu ostatnich 3 lat 10 wymaganych urządzeń. Konkurencja (z której ofertą wszystko ok) przekazała nam faksem swoje zastrzeżenia do najtańszego wykonawcy wykazując, że w ciągu ostatnich 3 lat dostarczyli jedynie 4 urządzenia, natomiast pozostałe dostarczyli 22 przed rokiem 2009.

Co robić?!  Jak potraktować te wyjasnienia, że ich dostawy mają charakter ciągly??

Pomóżcie proszę. Przetarg powyżej progów niestety...

2 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-19 08:49:52)

Odp: dostawy ciągłe lub okresowo powtarzające się

carpediem30 napisał/a:

Do tej pory byłam przekonana, że z dostawami ciągłymi lub okresowo powtarzającymi się mamy do czynienia kiedy to zamawiający zamawia w sposób ciągły (np. paliwo, środki eksploatacyjne) lub kilka razy podobną dostawę.

Dostawy paliwa, środków eksploatacyjnych to dostawy sukcesywne, a nie ciągłe lub powtarzające się okresowo ? ostatnio mnie uświadomiono wink

carpediem30 napisał/a:

Spełnia?

Nie

carpediem30 napisał/a:

Zupełnie nie wiem co mam z tym fantem zrobić.

Wykluczyć - z zastrzeżeniem w poście 4 wink

carpediem30 napisał/a:

Co robić?!  Jak potraktować te wyjasnienia, że ich dostawy mają charakter ciągly??

Nie mają

3

Dzięki za odpowiedź. Potwierdziłeś moje stanowisko, że trzeba go będzie wykluczyć...

Tak sobie tylko myślę czy zrobić to już, czy jeszcze wezwać go do uzupełnienia dokumentu (wykaz dostaw i referencje) w trybie art. 26 ust 3 (tutaj sie waham bo art. mówi o takich, którzy w okreslonym terminie nie złożyli oświadczeń lub dokumentów lub złożyli dokumenty "zawierające błędy", a wykaz dostaw złożony w ofercie nie zawierał błędów (wykazane 26 urządzeń przy wymaganych 10) tylko referencje nie potwierdzały dostarczenia ich w ciągu ostatnich 3 lat.

Na razie wezwałam ich tylko do wyjaśnienia treści złożonej oferty w trybie art. 26 ust. 4, ale w przysłanych wyjaśnieniach nie rozwiali wątpliwości zamawiającego.

Żądać uzupełnienia dokumentu czy od razu wykluczyć?

4 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-19 08:45:48)

Upss sorki nie zauważyłem, pytałaś ich z 26.4 - czyli przed wykluczeniem musisz poprosić o właściwe dokumenty - wykaz + referencje z 26.3  i dopiero potem możesz wykluczyć, o ile nie podeślą dokumentów innych niż te załączone do oferty lub podeślą znowu nie takie jak trzeba
No ... istnieje też możliwość że podeślą właściwe wink
Tylko dopisz im, że to wszystko ma być na dzień składania ofert - 26.2a

5

Niezłą mam jazdę z tym przetargiem big_smile, a ponieważ nie mam dużego doświadczenia baardzo Was Kochani proszę o pomoc.
W grze są dwie oferty (najtańsza i trochę droższa) bo 2 kolejne przekraczają środki zamawiającego.
Obie firmy będące w grze trochę zamąciły wykaz dostaw załaczony do oferty. Obie, w tym samym dniu, zostały wezwane do wyjaśnienia treści oferty na podst. art. 26 ust. 4. Wykonawca nr 2 (pod względem ceny) przesłał do zamawiającego wyjaśnienia rozwiewające jego wątpliwości, w których uściślił, że wykazane w wykazie dostaw urządzenia to takie o jakie chodziło zamawiającemu. I było ok.
Wykonawca najtańszy natomiast udzielił wyjaśnień takich, jakie opisałam w pierwszym poście.
Przygotowałam pismo wzywające go do uzupełnienia dokumentu z art. 26 ust. 3 i w sytuacji jeżeliby nie uzupełnił lub w uzupełnionym nie potwierdził spełnienia warunku Zamawiającego mieliśmy go wykluczyć i wybrac ofertę nr 2 (która nasze wątpliwości wyjasniła).
Aż tu przychodzi do Zamawiającego fax od wykonawcy nr 1 wykazujący, że oferta nr 2 nie spełnia wymagań siwz bo urządzenia przez nich wykazane to nie takie o jakie chodziło zamawiającemu gdyż nie posiadają wymaganych przez zamawiającego funkcji (automaty sprzedające), a są to jedynie terminale montowane na pulpicie kierowcy więc nie spełniają funkcji automatu, który zgodnie z nazwą i przeznaczeniem w sposób automatyczny, tj. bez udziału osób drugich powinien być obsługiwany przez pasażera. Dalej wykazują kolejne argumenty wraz ze zdjęciami tego urządzenia, z których wynika że jednak nie odpowiada ono wymaganiom zamawiającego!

Co zrobić w sytuacji, kiedy wykonawca nr 2 czarno na białym pisze mi w wyjasnieniach, że są to automaty sprzedające o funkcjach (wymienione tu wymagane przez zamawiającego w SIWZ)? Jak postąpić z informacją od wykonawcy nr 1, który argumentuje w faksie, że to jest nieprawda? Czy zamawiający ma uprawnienia, żeby rozstrzygać ten spór między wykonawcami? Czy dysponując wyjasnieniami wykonawcy nr 2 rozwiewającymi wydawałoby się wątpliwości zamawiającego ma prawo dalej drążyć temat i wzywać go do ponownych wyjaśnień?

Wykonawca nr 2 powołał się w ofercie na udział innych podmiotów w realizacji zamówienia (art. 26 2b) dołączył do oferty zobowiązanie podmiotu trzeciego (firmy zagranicznej) i wykazie dostaw wykazał doświadczenie tego podmiotu dotyczące dostaw urządzeń "gdzieś w dalekim świecie" big_smile Więc bardzo trudno jest obiektywnie sprawdzić zamawiającemu jakie konkretnie urządzenia dostarczył gdzieś na Majorce i jakie funkcje one posiadają, tym bardziej że Zamawiający nie jest specjalistą w branży.

Oferty najkorzystniejszej jeszcze nie wybrano. PN powyżej progów.
Co byście zrobili?

6

Poradźcie jeszcze czy jako zamawiający mam prawo przesłac wykonawcy nr 2 kopię faksu z zarzutami od wykonawcy nr 1 i poprosić go o ustosunkowanie się do tych zarzutów?

7

carpediem30 napisał/a:

1) bo 2 kolejne przekraczają środki zamawiającego.
2) Co zrobić ...?
3) Jak postąpić z informacją od wykonawcy nr 1, ...?
4)  Czy zamawiający ma uprawnienia, żeby rozstrzygać ten spór między wykonawcami?
5) Czy dysponując wyjasnieniami wykonawcy ...  ma prawo dalej drążyć temat i wzywać go do ponownych wyjaśnień?
6) Wykonawca nr 2 powołał się w ofercie na udział innych podmiotów w realizacji zamówienia 7)  trudno jest obiektywnie sprawdzić zamawiającemu jakie konkretnie urządzenia dostarczył gdzieś na Majorce i jakie funkcje one posiadają, tym bardziej że   8) Zamawiający nie jest specjalistą w branży.

carpediem30 napisał/a:

9) czy jako zamawiający mam prawo przesłac wykonawcy nr 2 kopię faksu z zarzutami od wykonawcy nr 1 i poprosić go o ustosunkowanie się do tych zarzutów?

1) Nie szkodzi, one nadal są w grze.
2) Wyjaśniać
3) Argumenty można wykorzystać
4) To nie jest spór między wykonawcami, lecz sprawa prowadzona przez zamawiającego
5) Ma prawo
6) Uuuu, to ciekawostka. Ja bym nie zaliczył takiego doświadczenia i raczej mało kto (to nie jest tego typu doświadczenie, za którym ujmowała się KIO)
7) To jest problem - zamawiającego.
8) Jw. tyle że może wesprzeć się specjalistami, prawo pozwala na różne sposoby.
9) Raczej nie powinien (por. p.4)

8

hubal napisał/a:

6) Uuuu, to ciekawostka. Ja bym nie zaliczył takiego doświadczenia i raczej mało kto (to nie jest tego typu doświadczenie, za którym ujmowała się KIO)

Rozwiń trochę proszę tą wypowieź bo nie chciałabym tak istotnej rzeczy przy wyborze oferty zawalić...

Przecież zgodnie z art. 26 2b) wykonawca może polegać na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym i osobach zdolnych do wykonania zamówienia niezaleznie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków.
Wykonawca nr 2 powołał się w ofercie na zasoby innych podmiotów w realizacji zamówienia (art. 26 2b) dołączył do oferty zobowiązanie podmiotu trzeciego (firmy zagranicznej) do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów  na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia  oraz zobowiązanie do uczestniczenia w realizacji zamówienia na ich wniosek, zaś w wykazie dostaw wykazał doświadczenie tego właśnie podmiotu (firmy zagranicznej) - wykaz wykonanych przez nich dostaw. Dlaczegi i na jakiej podstawie nie uznałbyś takiego doświadczenia?

9 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-20 10:27:21)

Bo to są dostawy - tak wynika z opisu w takim przypadku w grę może wchodzić np konsorcjum - czyli wspólne ubieganie się o zamówienie, a nie korzystanie z "doświadczenia" - tak sądzę i myślę i rozumiem zapis 2b

10

Niedzwiadek napisał/a:

Bo to są dostawy - tak wynika z opisu w takim przypadku w grę może wchodzić np konsorcjum - czyli wspólne ubieganie się o zamówienie, a nie korzystanie z "doświadczenia" - tak sądzę i myślę i rozumiem zapis 2b

Jaśniej bardzo was proszę, naprawdę chciałabym mieć waszą wiedzę i doświadczenie w zamówieniach, ale póki co jak wynika z sygnaturki mam "poziom I" big_smile

Ofertę nr 2 złożyło konsorcjum dwóch firm polskich, które powołało się jak wyżej pisałam na podst. art 26 ust 4b, że będzie korzystało z zasobów podmiotu trzeciego (firmy zagranicznej) i wpisali w wykazie dostaw dostawy wykonane przez ten podmiot trzeci załaczając do tego referencje.
Czytam ten przepis wielokrotnie i nigdzie nie wysnułam z niego wniosku, że to "poleganie" nie dotyczy dostaw. Czy orzecznictwo dało taką wykładnię?

11 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-20 11:19:45)

Chodzi o to, że jeżeli forma X startuje w przetargu na dostawę towaru A, to nie może jako doświadczenie wskazywać dostawy towaru A wykonywanego przez firmę Z. Jeżeli chce się powoływać, to muszą ofertę złożyć wspólnie.

U Ciebie jest konsorcjum firm XY, a jako wykonane dostawy wskazali te które wykonała firma Z. I nic to nie pomoże zapis 26.2b. Tylko jeżeli wystąpiliby razem jako konsorcjum firm XYZ, to wówczas można by te wykonane dostawy uznać.
Chyba że hubal myśli o czymś innym. Ja tak rozumiem zapis 26.2b.

Co do doświadczenia w zp to ciągle je wszyscy tu wspólnie i w porozumieniu zdobywamy. bo nikt nie jest alfą i omegą w zp wink

12

Już zrozumiałam Twój tok myślenia, ale po pobieżnym narazie przeszukaniu orzecznictwa KIO nie znalazłam podstaw do nieuznania takiego doświadaczenia, ponieważ do oferty załączone zostało zobowiązanie udostępnienia zasobów wiedzy, doświadczenia i potencjału technicznego oraz zobowiązanie podmiotu trzeciego do uczestniczenia w realizacji zamówienia na wniosek wykonawcy, który złożył ofertę.

Nie wiem teraz jak mam postąpić sad

13

pomocniczo KIO/UZP 1301/08

... Zdaniem Krajowej Izby Odwoławczej, w  świetle przytoczonych przepisów należy przyjąć,  Że warunki udziału w postępowaniu, o  których mowa w art. 22 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp, spełnią ci z wykonawców ubiegających się wspólnie, którzy wykażą,  że chociażby jeden z nich spełnia warunek udziału w  postępowaniu.... "

U Ciebie ani jeden ani drugi nie spełniają warunku z 22

14

Na ten temat było kilka wyroków (w pewnym sensie sprzecznych ze sobą) oraz bodajże opinia na stronie UZP.
Efekt jest taki, że w ogólnym przypadku doświadczenia nie daje się przekazać, no bo jak? Przez oświadczenie, że przekazuję? Może więc po oświadczeniu on  teraz  ma a ja nie mam? A potem wraca do mnie? Jak? Samo? Czy zostaje na amen? A może się rozmnaża? Obdzielą się więc wszyscy?
NIE! Doświadczenie to wiedza co i jak zrobić, zdobywa się ją osobiście, przez lata, a potem staje się ona integralną i niezbywalną częścią przedsiębiorstwa, istnieje w umysłach ludzi i zespołów, jakby wirtualnie (choć może także częściowo w innych formach), przez co trudno ją udostępnić.
Sprzęt, osoby, materiały, pieniądze itd. można jakoś przekazać, wystarczy tu PRAWO do faktycznego dysponowania, ale jak to zrobić z doświadczeniem???
Owszem, wymyślono obejście usankcjonowane wyrokami. Polega ono mniej więcej na doradzaniu w tym zakresie, przekazywaniu wiedzy i służeniu wsparciem intelektualnym w toku wykonywania zadania.
Z postów nie wynikało, że tak jest. Ponadto podzielam wątpliwości poprzedników: czy możliwe jest takie coś przy prostej dostawie?

15

jak jest możliwe w skomplikowanych robotach budowlanych to przy prostej dostawie NIE ? hahaha !! telefonicznie pokieruje
i tak dochodzimy do absurdów

16

nie wiem, czy to jest taka prosta dostawa bo nie kupuję bułek, tylko skomplikowane urządzenia, które trzeba skonstruować i włozyć im wszystkie wskazane przez zamawiającego funkcje.
A z interpretacją udostępnienia tej wiedzy i doświadczenia to faktycznie jazda - zależy z której strony patrzeć big_smile

17

carpediem30 napisał/a:

Co zrobić w sytuacji, kiedy wykonawca nr 2 czarno na białym pisze mi w wyjasnieniach, że są to automaty sprzedające o funkcjach (wymienione tu wymagane przez zamawiającego w SIWZ)? (...)
Wykonawca nr 2 powołał się w ofercie na udział innych podmiotów w realizacji zamówienia (art. 26 2b) dołączył do oferty zobowiązanie podmiotu trzeciego (firmy zagranicznej) i wykazie dostaw wykazał doświadczenie tego podmiotu dotyczące dostaw urządzeń "gdzieś w dalekim świecie"
Co byście zrobili?

Jak jeszcze masz wątpliwości - i słusznie - bo to Ty odpowiadasz za zamówienie, chciałbym wskazać na pewien istotny zapis 26.2b:

(...)Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu (...)

To wykonawca ma udowodnić a nie zamawiający się zastanawiać czy spełnia czy nie.
Uważam, że należy wezwać go, aby to podmiot, który będzie udostępniał wykonawcy nr 2 doświadczenie (nadal uważam, że w tym przypadku nie należy uznać, ale to moje zdanie) przedstawił potwierdzenie, że to czego żądasz w siwz będzie właśnie takie a nie inne i nich to dodatkowo potwierdzi wykonawca nr 2 - masz do tego prawo. (pytanie czy podmiot udostępniający wie co udostępnia)

Ponadto zażądałbym, aby wykonawca nr 2 przedstawił wspólnie z podmiotem udostępniającym zakres współpracy i owego udostępnienia, a jak już to wszystko prześlą wtedy należałoby usiąść przy ciachu i kawie i się zastanowić, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z podwykonawstwem - bo to troszkę zmieni postać rzeczy, chociażby w kwestii dokumentów.
Chyba że już to rozpatrzyłaś wink

18

Niedzwiadek napisał/a:

Jak jeszcze masz wątpliwości - i słusznie - bo to Ty odpowiadasz za zamówienie, chciałbym wskazać na pewien istotny zapis 26.2b:

(...)Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu (...)

To wykonawca ma udowodnić a nie zamawiający się zastanawiać czy spełnia czy nie.
Uważam, że należy wezwać go, aby to podmiot, który będzie udostępniał wykonawcy nr 2 doświadczenie (nadal uważam, że w tym przypadku nie należy uznać, ale to moje zdanie) przedstawił potwierdzenie, że to czego żądasz w siwz będzie właśnie takie a nie inne i nich to dodatkowo potwierdzi wykonawca nr 2 - masz do tego prawo. (pytanie czy podmiot udostępniający wie co udostępnia)

Ponadto zażądałbym, aby wykonawca nr 2 przedstawił wspólnie z podmiotem udostępniającym zakres współpracy i owego udostępnienia, a jak już to wszystko prześlą wtedy należałoby usiąść przy ciachu i kawie i się zastanowić, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z podwykonawstwem - bo to troszkę zmieni postać rzeczy, chociażby w kwestii dokumentów.
Chyba że już to rozpatrzyłaś wink

Niestety nie rozpatrzyłam... a im dalej w las tym więcej drzew sad

Jak najbardziej mamy do czynienia z podwykonawstwem bo ten podmiot trzeci w zobowiązaniu napisał iż "zobowiązuje się uczestniczyć w realizacji zamówienia na wniosek wykonawcy, w charakterze podwykonawcy na warunkach określonych w ofercie"

Nie wiem co o tym myśleć tym bardziej, że w formularzu ofertowym w punkcie w którym żądam wskazania podwykonawców i określenia części zamówienia, którą mieliby wykonywać konsorcjum wpisało -nie dotyczy-

Wątpliwości mam wielkie bo oprócz kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem tego zobowiązania (po hiszpańsku) wraz z tłumaczeniem nie mam żadnych dokumentów dotyczących tego podmiotu trzeciego, nie moge więc nawet zweryfikować czy właściwie jest podpisany. Z drugiej strony niestety nie umieściłam w SIWZ zapisu paragrafu 1 ust. 2 rozporządzenia w sprawie rodzaju dokumentów: "jeżeli wykonawca, wykazując spełnianie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, zamawiający może żądac od wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w par. 2"
no właśnie "może żadać" - a ja niestety nie żądałam bo nie przewidziałam takiej sytuacji, w związku z tym teraz tym bardziej nie mam prawa wzywać ich do uzupełnienia tych dokumentów?

Czy wezwać ich po raz drugi do wyjasnienia treści oferty z art. 26 ust 4:
a)  rozwiania wątpliwości, które zamawiający powziął na podst. faksu od konkurencji, że   ich dostawy nie odpowiadają siwz (chociaż już wyjaśnili, że są dokładnie takie jak zapis siwz, ale napisali to 1 zdaniem)
b)  oraz do wyjasnienia sprzecznych w ofercie informacji na temat podwykonawstwa (w formularzu ofertowym napisali nie dotyczy, a w zobowiązaniu podmiotu trzeciego piszą, że będzie uczestniczył w realizacji zamówienia w charakterze podwykonawcy),

czy też od razu wezwać ich do uzupełnienia dokumentów (wykaz dostaw i referencje) z art. 26 ust. 3 i kiedy nie uzupełnią wykluczyć? W takiej sytuacji jak wyjaśnić to podwykonawstwo (osobnym pismem art 26 ust 4?)
ratunku smile

19 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-21 06:11:47)

Sprawa nie jest prosta, ale gdybym miał taką sytuację, to bym powziął uzasadnioną wątpliwość - na podstawie złożonych dokumentów, że to będzie jednak podwykonawstwo - bo mi na to wygląda, a ponieważ mam do tego prawo, więc wezwałbym do uzupełnienia dokumentów z art. 24, a wykonawcę 2 do wyjaśnienia zakresu współpracy i jak ona będzie wyglądać. Jak będzie coś "nie halo" to sobie odpuszczą, a jak będą uczciwi big_smile to wszystko ładnie uzupełnią i wyjaśnią

20

a od kiedy to podwykonawca ma obowiązek składania  dokumentów ?

21

carpediem30 napisał/a:

nie wiem, czy to jest taka prosta dostawa bo nie kupuję bułek, tylko skomplikowane urządzenia, które trzeba skonstruować i włozyć im wszystkie wskazane przez zamawiającego funkcje.

Ja też nie mam pełnej wiedzy, jednak zrozumiałem, że chodzi o kilka/naście pojedynczych urządzeń o stopniu skomplikowania porównywalnym z samochodem.
Dam przykłady bardziej skomplikowanych dostaw, przy których doświadczenie (=chytrość?) pomocników może być potrzebna:
1) dostawa sprzętu wojskowego do Libii
2) dostawa elektrowni jądrowej do Iranu.

myszy1953 napisał/a:

jak jest możliwe w skomplikowanych robotach budowlanych to przy prostej dostawie NIE ? hahaha !! telefonicznie pokieruje

Ba, gdyby z papierów wynikało, że pokieruje, albo inny sensowny sposób,  to bym się nie czepiał, ale na początku było tylko o udostępnieniu doświadczenia: ciach i masz doświadczenie (!?).
Przyznaję, że nie wziąłem pod uwagę ?zobowiązanie podmiotu trzeciego do uczestniczenia?, ale w takim przypadku trzeba wyjaśnić formę prawną: podwykonawca czy współwykonawca czy podmiot inny (wiecej nie kojarzę) w połączeniu z odpowiednimi dokumentami.

Mogę sobie jakoś wyobrazić korzystanie z cudzego doświadczenia w bardziej skomplikowanych zamówieniach, ale przy prostych już nie - w takich przypadkach podejrzewam tzw. lipę.

22

cyt. "To wykonawca ma udowodnić a nie zamawiający się zastanawiać czy spełnia czy nie.
Uważam, że należy wezwać go, aby to podmiot, który będzie udostępniał wykonawcy nr 2 doświadczenie (nadal uważam, że w tym przypadku nie należy uznać, ale to moje zdanie) przedstawił potwierdzenie, że to czego żądasz w siwz będzie właśnie takie a nie inne i nich to dodatkowo potwierdzi wykonawca nr 2 - masz do tego prawo. (pytanie czy podmiot udostępniający wie co udostępnia)"

to ma udowodnic wykonawca a nie podmiot udostępniający a ponadto nie ma w ustawie zakazu udostepniania doświadczenia w usługach czy dostawach

23

myszy1953 napisał/a:

to ma udowodnic wykonawca a nie podmiot udostępniający a ponadto nie ma w ustawie zakazu udostepniania doświadczenia w usługach czy dostawach

i do tego momentu się zgadzamy wink

jako dowód żądam, aby wykonawca przedstawił wyjaśnienie od podmiotu trzeciego itd...
nie żądam tego bezpośrednio od tego podmiotu, bo faktycznie nie mogę, ale mogę nałożyć taki obowiązek na wykonawcę, żeby mi taki dokument przedstawił - to mogę zrobić, a w tej dość zagmatwanej sprawie bym tak zrobił

Poza tym zgadzam się z hubalem, w tej sprawie pachnie mi chęcią uniknięcia pokazania się hiszpana jako podwykonawcy

24

Sprawa idzie w kierunku uznania podmiotu trzeciego jako podwykonawcy. W takim przypadku doświadczenie jego jest do uznania, ale należy domagać się dokumentów i informacji, jakich dla podwykonawcy przewidziała specyfikacja, a jeśli nie przewidziała, to raczej nie. Przypomnę też o zakresie podwykonawstwa - zgodnie z art.36.4, wątpię czy to można sobie odpuścić.

25

Ratuuunku bo czuję, że będzie walka na noże big_smile

Wykonawcy nr 1 i 2 zostali wezwani do uzupełnienia dokumentów w trybie art. 26 ust. 3.
Dostali jednakowy termin (6 dni, w tym 4 dni robocze).
Wykonawca nr 2 (droższy) dokumenty uzupełnił i wynika z nich, że z jego ofertą jest wszystko ok.
Wykonawca nr 1 (najtańszy) przysłał faksem wniosek o przedłużenie terminu na uzupełnienie dokumentów o kolejne 6 dni argumentując, że wcześniej nie będzie w stanie uzyskać dokumentów od zagranicznego partnera. Zamawiający nie wyraził zgody na przedłużenie terminu i poinformował ich faksem o tym fakcie. W wyznaczonym pierwotnie terminie wykonawca nr 1 nie uzupełnił dokumentów (czyt. nie złożył fizycznie żadnego dokumentu. Dzisiaj robię wybór oferty najkorzystniejszej (wyk. nr 2), przy czym wykluczam wyk. nr 1 i odrzucam jego ofertę.
Niestety muszę mu zabrać wadium i to nie małe bo 50 000... Pytanie mam w jakiej kolejności dokonać czynności aby wykonawcy nie podnieśli żadnych zarzutów w procedurze? W wyborze najkorzystniejszej oferty w punkcie dot. wykluczenia wykonawcy i odrzuceniu jego oferty wpisać, że zamawiający zatrzymuje wadium na mocy art. 46 ust 4a z podaniem uzasadnienia i to zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty przesłane do wszystkich wykonawców będzie ok, czy tylko wykonawcę nr 1 poinformować osobno o zatrzymaniu wadium, czy zanim zatrzymam muszę zapytać go dlaczego nie uzupełnił dokumentów i w zależności od wyjaśnień zatrzymać? Pomóżcie bo pierwszy raz mam taką wątpliwą przyjemność bogacić się czyimś kosztem....