1

Temat: ZOC na projekt przebudowy boiska???

Szef się upiera żeby zrobić przetarg w formie zapytania o cenę na wykonanie dokumentacji projektowej na przebudowę boiska. Jak dla mnie nie są to usługi powszechnie dostępne o ustalonych standardach jakościowych, ale czy mam inne wyjscie?? Jest pilna potrzeba wykonania, gdyż od tego jest zależne to czy otrzymamy pieniadze z Unii, wiec aby szybko zrealizować procedurę szef wyklucza wolna rękę a chce zrobić ZOC. Wytłumaczyć mu się nie da raczej, ale może wy znacie jakieś rozwiązanie??

2

Odp: ZOC na projekt przebudowy boiska???

A dlaczego uważasz, że nie sa to usługi dostępne, a do tego o nie ustalonych standardach jakościowych? Moim zdaniem szef ma rację. Można to spokojnie zrobić w trybie zapytania o cene. Sam fakt, że znajdziesz 5 wykonawców, którzy moga zrealizowac to zamówienie już świadczy o jego dostępności smile, a na pewno znajdziesz takich podmiotów więcej.

3

Ktoś mi wspominał, że spotkał sie z opinią UZP, która zawierała pogląd, że jak do prowadzenia działalności wymagane są uprawnienia ustawowe (czyli np. projektant) to nie jest to usługa powszechnie dostępna wink. Jakoś trudno mi jest sie z tym zgodzić... big_smile

4

smile, mi tez, więc tym razem, Marko, jestesmy jednomyślni.

5

a czy ZOC mozna stosowac do robot bud????

6

art 70 UPZP ... zapraszam

7

oj przepraszam nie doczytalem .... upssss wszystkio w biegu ... ale do Was zawsze lubie zagladnac smile
tak czy inaczej nie uwazam ze jest to odpowiedni tryb do tego typu zamowienia.
zawsze mozesz ograniczyc termin na wykonanie dokumentacji o te kilka dni ktore stracisz na PN.