1 (edytowany przez Nero 2011-04-19 18:37:31)

Temat: Zamówienie z wolnej ręki-poczta

Witam, mam pytanie odnośnie zamówienia z wolnej ręki na usługi pocztowe. Przesyłki do 50g stanowią w naszej firmie 90% wszystkich przesyłek. W związku z tym czy możemy rozpocząć negocjacje z pocztą i podpisać umowę w trybie jw uwzględniający w niej również przesyłki pow. 50g? Wydaje mi się, że to bezsensu podpisywać dwie umowy na przesyłki do 50g w trybie WR i na pow. 50g poniżej progów.
Jeszcze jedno, w skali roku na wszystkie przesyłki wydajemy ok. 650.000,00 zł

Mam prośbą, proszę o informację jakie druki muszę wypełnić stosując ten tryb oraz od czego mam w ogóle zacząć?
Długo trwa taka procedura?

Z góry dziękuję za odpowiedź

2

Odp: Zamówienie z wolnej ręki-poczta

Witam ! Również interesuje mnie ten temat. Ciekawy jestem jak poradzili sobie z nim moi ulubieni z forum znawcy ZP?
Pozdrawiam i czekam na opinie.

3

Nero za 650 tys. chcesz WR - czy aby na pewno? Bezpieczniej będzie  PN i nikt się nie czepi
Poza tym usługi pocztowe mają jeden CPV, który nie rozróżnia przesyłek do 50 i pow. 50 wiec trzeba je razem

4

Aby wszcząć postępowanie o udzielenia zamówienia w trybie zamówienia z wolnej ręki  na usługi pocztowe do 50 g, należy spełnić jedną z przesłanek wymienionych w art. 5 ust.1a pkt 1 - 4.

5

Sorry - usługi pocztowe nie należą przecież do usług niepriorytetowych. Moim zdaniem należy przeprowadzić jedno postępowanie w PN

6

karolk napisał/a:

Moim zdaniem należy przeprowadzić jedno postępowanie w PN

No dokładnie

7 (edytowany przez kasztan 2011-04-20 08:50:52)

A co z monopolem Poczty na przesyłki o wadze do 50 g ?
A jak to wygląda u Marcela, Mirasa, Hubala i Myszy ?

8

Monopol monopolem, a firma na In _ _ _ _ (żeby nie było reklamy) wink  znalazł wyjście na to więc nic nie stoi na przeszkodzie

9

z tego co kojarzę to przesyłki do 50 g należą do zastrzeżonych usług pocztowych (art. 46 ust. 2 ustawy Prawo Pocztowe), więc jak najbardziej z wolnej ręki. Dla tych powyżej 50 g to należałoby zrobić przetarg nieograniczony.
Jaki sen ma robić PN na wszystkie usługi pocztowe jeżeli i tak ofertę złoży tylko poczta.
Rynek usług pocztowych zostanie uwolniony po 31.12.2012 i wtedy będzie się działo.
Ciekawy artykuł o usługach pocztowych jest w lutowym numerze Monitora zmówień publicznych.

10

Poczta - do 50g jak najbardziej WR, i tyle, to na dzień dzisiejszy najrozsądniejsze, pozostałe przesyłki w zależności jaka jest ich kwota szacunkowa w danym roku budżetowym to PN albo zamówienie do 14 000 euro, i tyle.

11

tylko czy tego nie powinno się razem szacować i mimo, że powyżej 50 g szacunek wniesie np. 5 tys. euro to jednak nie powinno się zrobić PN?

12

Zrobił bym tak dlatego że przesyłki do 50 g to naturalny monopol dla Poczty Polskiej, inne przesyłki mogą dostarczać nie tylko oni.

13

"Poczcie Polskiej jako operatorowi publicznemu przysługuje wyłączność (z pewnym zastrzeżeniem co do minimalnej ceny stosowanej przez operatora prywatnego) świadczenia usług pocztowych. Chodzi o:

* przyjmowanie, przemieszczanie i doręczanie w obrocie krajowym: 
    * przesyłek z korespondencją, 
    * przesyłek reklamowych, 
    * przesyłek innych niż wymienione w lit. a i b, nadanych w sposób uniemożliwiający sprawdzenie zawartości o masie nieprzekraczającej 50 g, 
    * przyjmowanie, przemieszczanie i doręczanie w obrocie zagranicznym przesyłek
      o masie nieprzekraczającej 50 g, 
    * przyjmowanie i doręczanie w obrocie krajowym i zagranicznym przesyłek
      z korespondencją, jeśli w procesie przyjmowania lub doręczania stają się one przesyłkami o masie nieprzekraczającej 50 g

- zgodnie z art. 47 ustawy Prawo pocztowe.
A zatem zamówienie usług pocztowych może nastąpić w 2 postępowaniach"

14

Marcel, czyli WR zrobić wyłącznie na przesyłki do 50g a rozeznanie cenowe na inne przesyłki , które łącznie w skali ub. roku nie przekroczyły kwoty 14.000 euro tak?

15

Dokładnie jest takie moje zdanie.

16 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-20 10:19:34)

Zawsze można zastosować koperty o wadze pow. 50 g - i wszystko potraktować jako powyżej, a wtedy mam y przynajmniej konkurencję i nie mniej niż dwóch oferentów - a może wyjść taniej bo przy 650 tys każde 10 gr od przesyłki się liczy - wiem wydaje się to niedorzeczne, ale czemu w takim razie firmy prywatne korzystają częściej z usług innego operatora?
Ano dlatego:
- list PP do 50 g - 1,55 zł
- list innego operatora wink - 1,20 (a tzw. lokalna 1,00) (pow. 50 g)
to są oczywiście tzw ceny wyjściowe - cennikowe - a skoro na starcie już taka różnica...

Nie to żebym zachęcał do jakiś konkretnych rozwiązań, ale czasami trochę wysiłku a można dla budżetów sporo zaoszczędzić

17

Dajcie sobie spokój z monopolem Poczty Polskiej.  Proszę spojerzeć co zrobili zamawiający mający bardzo dużą ilość przesyłek pocztowych do 50 g - np TP SA, PKO BP.  Tak jak podał Niedzwiadek ogłaszając PN można zaoszczędzić niezłe środki budżetowe.

18

Oczywiście, PN można robić, a może się zaoszczędzi, a może jeszcze coś innego ..... smile

19

Jeśli zrobię PN i wygra firma In..... smile to czy będą mi dokładać jakieś blaszki do przesyłek pon. 50g aby zwiększyć ich masę? Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie aby listy urzedowe szły z jakimyś blyskotkami w środku .

20

a czemu nie !? jak tak

21

No właśnie... a jak to się odbywa pod kątem technicznym. Mamy maszynę frankującą przez którą przechodzą wszystkie przesyłki, czy podpisując umowę z inną firmą niż poczta maszyna ta będzie już nam zbędna i będziemy musieli stemplować każdy list oddzielnie?

22

Podtrzymuję swoje powyższe stanowisko które będzie chyba najlepszym wyjściem z sytuacji.

23

Nero - czy wydatkowanie środków publicznych nie powinno się odbywać w sposób oszczędny ?
Stemplowanie listów to będzie czynność wykonawcy, który uzyska zamówienie w trybie PN.

24

Czynność wykonawcy...? Obecnie mamy maszynę frankującą i wagę i każdą przesyłkę ważymy i przepuszczamy przez maszynę, która to stempluje każdy jeden list. Na podstawie tych przesyłek prowadzimy raporty dzienne z ilości i wartości nadanych przesyłek. Jeśli stemplować listy będzie Wykonawca, to nie będę miał wiarygodnego raportu dziennego - tak mi się wydaje.

25

Będzie miał bo wszystkie listy zostaną wpisane do książki podawczej.
Poza tym zanim zamawiający wyśle pierwszy list i np. 1 000 następnych z góry  musi wpłacić zaliczkę, która zostanie wprowadzona do pamięci frankownicy i z tej zaliczki będą odliczane opłaty za każdy list.
W przypadku wykonwcy wybranego w trybie PN za wysłane listy zamawiający będzie płacić w cyklach miesięcznych za listy wysłane w poprzednim miesiącu.