1

Temat: wezwanie - wykaz wykonanych usług

Wezwalam do uzupełnienia poniewaz żądane były referencje przynajmniej dwóch usług, załączyli jedną (w wykazie wskazane tylko dwie usługi - w trakcie realizacji) no i dostałam ....

nowy załącznik wykonanych usług "powiększony" o usługę do której załączono referencje!!!!!!

dodatkowo pod (juz teraz trzema usługami) każda usługą wyszczególnioną podpis "usługa udostępniona przez firme X na podstawie deklaracji dyspozycyjności załączonej do oferty"

co dalej odrzucam ofertę???

2

Odp: wezwanie - wykaz wykonanych usług

a dlaczego ?

3

dołączyli zupełnie nowy wykaz usług  a ja prosiłam o referencje do usługi która jest w wykazie oferty

4

ale mogli to zrobić - bo może tych referencji nie mieli

5

to po co je wykazali ...skoro prosciej wykazac ta usługe do której mieli.....?????

czasmi nie rozumiem....rece opadaja
ale to juz moje przemyslenia

dzieki myszy

6

ale czy to nie jest zmiana oferty????

7

taki jest cel uzupelnienia aby wyk. niespelniajacy warunku po uzupelnieniu oferty  je spełniał

8

no ale po uzupełnieniu o to ...do czego został wezwany

no to w takim razie ...mógłby przysłać wszystkie zmienione załączniki....

9

może dać nowy wykaz i nowe dokumenty potwierdzajace należyte wykonanie
w pismie chyba napisałaś ,że nie możesz uznać usługi ponieważ nie była poparta referencjami - mógl zgubić więc wykazał  inne spelniające

10

ok, dzieki przemówiłaś do mnie smile

11

A to co???

moni_ca napisał/a:

...dodatkowo pod (...) każda usługą wyszczególnioną podpis "usługa udostępniona przez firme X na podstawie deklaracji dyspozycyjności załączonej do oferty"

Jeśli to nie X składa ofertę, to sprawa jest mocno podejrzana, a może nawet do wykluczenia.

Do pozostałych nie mam zastrzeżeń, zmiany wykazów i referencji nie nazywałbym zmianą oferty, bo przecież nie doświadczenie oferuje.

12

zakładam ,że wykonawca Y posiada pisemne zobowiązanie udostępnienia wiedzy i doświadczenia wykonawcy X i nie widzę tu nic podejrzanego

13 (edytowany przez hubal 2011-04-21 07:13:03)

Ja bym nie tolerował tego typu założeń. Po pierwsze powinien załączyć do oferty. Po drugie coś załączył, ale nie to co mogę uznać, jakaś ?deklaracja dyspozycyjności? może niech by sobie była, lecz mam poważne wątpliwości co do ?usługi udostępnionej? w ramach doświadczenia. To jakby handel faktami, ot był fakt usługi, no i ten fakt teraz udostępniam/oddaję/sprzedaję, od tej chwili niech ma go kto inny. To jakiś absurd.

14

a jest zakaz udostępniania wiedzy i doświadczenia w przypadku dostaw czy usług

15

Czy jeśli dam oświadczenie (za niską opłatą wink ), że udostępniam moje doświadczenie np. w skutecznym łapaniu komarów, to ci przyjmujący z chwilą przyjęcia już je mają czyli umieją skutecznie łapać komary???
Niby przepis pozwala, ale prawnicy KIO i nie tylko oni mają istotne wątpliwości. Mają dużo racji, bo przekazanie doświadczenia nie jest takie proste jak przekazanie kluczyka od samochodu, paczki pieniędzy, czy nawet pracownika, w takiej postaci doświadczenie po prostu NIE PRZECHODZI. No nie zechciało smile  i basta.

Ponadto zgłosiłem tu wątpliwości co do określenia ?usługa udostępniona?, bo jego nie rozumiem, bo jak można teraz oddawać usługę, kiedyś wykonaną, zakończoną i zapłaconą.

16

Jeszcze jedno.  Jeśli chodzi o doświadczenie, to przepis mówi wyraźnie, że wykonawca ma UDOWODNIĆ dysponowanie odpowiednimi zasobami. Proste oświadczenie o udostępnieniu doświadczenia to na ogół NIE JEST DOWÓD dysponowania tym doświadczeniem.

17

Widzę, że kwestia doświadczenia idzie wielopostowo wink

18

a gdzie byli Ci prawnicy jak wprowadzano takie bzdury drogi HUBALU

19

No, nie wiem.
Ale na pewno nie jest to istotne. Widzę jednak zaskoczenie myszy1953 tym tematem, zatem proponuję poszperać, choćby na naszym forum, był tu dyskutowany parokrotnie (linków nie mam pod ręką).

20

hubal napisał/a:

No, nie wiem.
Ale na pewno nie jest to istotne. Widzę jednak zaskoczenie myszy1953 tym tematem, zatem proponuję poszperać, choćby na naszym forum, był tu dyskutowany parokrotnie (linków nie mam pod ręką).

1. bardzo istotne.
2. tzn. że jak wykonawca posiłkuje się doświadczeniem i wiedzą innego podmiotu w postępowaniach na usługi i dostawy to ich wykluczasz

21

1. Co istotne? Gdzie byli? Pozostanę przy swoim.
2. Tak można, jeśli nie udowodnią dysponowania, nie przedstawią przynajmniej przekonujących dokumentów i argumentów.

22

hubal napisał/a:

1. Co istotne? Gdzie byli? Pozostanę przy swoim.
2. Tak można, jeśli nie udowodnią dysponowania, nie przedstawią przynajmniej przekonujących dokumentów i argumentów.

2. to znaczy  jakie dokumenty udowodnią wg Ciebie

nie to, że drążę ale może coś źle oceniamy

23

Jakie dokumenty? Najlepiej zajrzeć do tych orzeczeń (było coś na tym forum) które takie coś dopuszczają,  niezbyt sensownie pisać z głowy z wiadomych względów.

Na razie proponuję przeciwną opinię prawną ze strony UZP, pt.:
WARUNKI DOPUSZCZALNOŚCI POWOŁYWANIA SIĘ PRZEZ WYKONAWCĘ NA REFERENCJE DOTYCZĄCE OSÓB TRZECICH W CELU WYKAZANIA SPEŁNIENIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU (ART. 26 UST. 2B USTAWY - PRAWO ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH)
Cytuję:
?powołanie się przez wykonawcę na doświadczenie podmiotu trzeciego i posiadane przez niego referencje będzie dopuszczalne wyłącznie w sytuacji, gdy ten podmiot trzeci będzie brał udział w wykonaniu zamówienia (co do zasady jako podwykonawca). Należy mieć bowiem na uwadze, iż doświadczenie nie stanowi dobra materialnego, czy też niematerialnego, które może być przedmiotem samodzielnego obrotu. Doświadczenie stanowi bowiem składnik przedsiębiorstwa w znaczeniu przedmiotowym i dzieli byt prawny takiego przedsiębiorstwa (arg. z art. 551 i art. 552 k.c.). Nie jest zatem możliwe udostępnienie doświadczenia bez jednoczesnego udostępnienia przedsiębiorstwa, z którym to doświadczenie jest związane. Z tych też względów dla wykazania dysponowania zasobami podmiotu trzeciego przy ocenie spełniania warunków wiedzy i doświadczenia niezbędne jest powołanie się na udział podmiotu trzeciego w wykonaniu zamówienia.
Wskazując na powyższe należy stwierdzić, iż nie jest dopuszczalne posługiwanie się w toku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w celu wykazania spełniania warunków wiedzy i doświadczenia referencjami podmiotu trzeciego, jeżeli podmiot ten nie będzie brał udziału w wykonaniu zamówienia.?

24

to już nieaktualne zupełnie poplatane pojęcia i niezgodne z art. pzp i rozporzadzeniem w sprawie dokumentów

25

Niezależnie od powyższego, mówiąc o doświadczeniu w kategoriach faktycznych, na co zwrócono uwagę w przedmiotowej opinii, nie sposób twierdzić, iż doświadczenie zdobywa się jedynie w wyniku faktycznie wykonywanych czynności i tylko w tym zakresie. Doświadczenie może wynikać również z obserwacji, ze współpracy. Takie rozumienie tego pojęcia odpowiada również ujęciu słownikowemu tego pojęcia. Słownik współczesnego języka polskiego podaje, że doświadczenie to ogół wiedzy zdobytej na podstawie obserwacji i przeżyć; znajomość życia; wprawa w czymś (Warszawa, 1998 r.). W tych okolicznościach, jak również biorąc pod uwagę doświadczenie życiowe, nie sposób ograniczyć doświadczenia do wykonanych zadań. Tym bardziej, jeśli idzie o obrót profesjonalny, z jakim mamy do czynienia na rynku zamówień publicznych. W opinii wskazuje się również, iż chodzi o to, aby zamówienie zrealizował wykonawca, który daje gwarancję jego należytego wykonania. Jednakże jakie doświadczenie stanowi tę gwarancję, wskazuje Zamawiający, formułując warunki udziału w postępowaniu.
to jest urywek wyroku