1

Temat: Oświadczenie ZP-1

Witam!
Mam drobny kłopot. Stała komisja przetargowa składa się z kilkunastu osób. W trakcie postępowania różne osoby stawiają się na zebrania robocze - i niestety nie zawsze te same.
Czy przy otwarciu ofert powinnam żądać ZP-1 jedynie od członków obecnych podczas otwarcia, czy bezwzględnie od wszystkich, którzy pojawiali się na zebraniach?

2

Odp: Oświadczenie ZP-1

Od tych którzy wykonywali czynności udziału w postępowaniu, a więc od momentu otwarcia ofert wszystkich.

3

Dziękuję bardzo Marcel. Wesołego jajka życzę!

4 (edytowany przez Katiqq 2011-04-21 06:56:48)

Ha! Jeszcze jedno - pkt. 14 protokołu "zatwierdzenie wyniku postępowania" - tu również podpisy wszystkich osób, które przewinęły się przez zebrania, czy tylko tych faktycznie obecnych na zebraniu, na którym wybrano najkorzystniejszą ofertę?

A jak poradzić sobie z syt. kiedy zamówienie  z podziałem na zadania  w części 2 - wybrano najkorzystniejszą ofertę, a w częściach 1 i 3 zostało unieważnione (93.1.4), skoro w pkt 15 protokołu napisano, że w przypadku unieważnienia nie wypełnia sie rubryki 19, w której z kolei mowa o zawarciu umowy?

5

W przypadku składania ofert częściowych modyfikujesz dany punkt protokołu w zależności od potrzeb, czyli zaznaczasz część1......, część 2....... itd.

6

Ok. A pkt. 14 protokołu "zatwierdzenie wyniku postępowania" - tu również podpisy wszystkich osób, które przewinęły się przez zebrania, czy tylko tych faktycznie obecnych na zebraniu, na którym wybrano najkorzystniejszą ofertę?

7

Jeżeli brały udział w pracach komisji już po otwarciu ofert, to trzeba wymienić wszystkich, mało tego powinni wypełnić ZP1

8

Katiqq napisał/a:

Ok. A pkt. 14 protokołu "zatwierdzenie wyniku postępowania" - tu również podpisy wszystkich osób, które przewinęły się przez zebrania, czy tylko tych faktycznie obecnych na zebraniu, na którym wybrano najkorzystniejszą ofertę?

Tych ostatnich.

9

Kowalski sprawdzał wykaz dokumentów w ofercie X, ale nie brał udziału w wyborze najkorzystniejszej oferty bo był na szkoleniu zp wink nie powinien przypadkiem wypełnić ZP-1 i także znaleźć siew protokole? Zapis w protokole mówi o osobach wykonujących czynności a sprawdzanie dokumentów niewątpliwie czynnością taką jest.

10

Moim zdaniem Kowalski powinien wypełnić ZP-1, jak również znaleźć się w protokole.

11

Czy kierownik Zamawiającego powinien podpisać ZP-1 z dniem podpisania wyjaśnień do SIWZ i zmiany treści SIWZ? Wg mnie wykonał czynność w postępowaniu, znając krąg potencjalnych wykonawców. Jak się na to zapatrujecie?

12

? kierownik zamawiającego jak zatwierdza protokół

13

jaki krąg tylko tych co zadawali pytania , na pytania odpowiada osoba przygotowana merytorycznie - chyba ,że ten krąg ma wpływ na treść odpowiedzi

14

W świetle orzecznictwa Głównej Komisji Orzekającej za Naruszenie Dyscypliny Finansów Publicznych kierownik zamawiającego zatwierdzając protokół postępowania winien podpisać oświadczenie o niepodleganiu wyłączeniu.
Orzeczenie z 11 lutego 2010 r. Nr akt BDF1/4900/5/5/10/109

15

Oczywiście, kierownik powinien bez dwóch zdań, zatwierdzając protokół, dokonał czynności.

16

Ok, a jeśli jest co najmniej dwóch kierowników?
Szef główny i jego zastępcy. W momencie, kiedy głównego nie było wynik zatwierdził jeden z zastępców.
W punkcie 3A wpisałam głównego szefa, ale zatwierdzenia wyniku postępowania dokonał zastępca nr 1 (w załączeniu stosowny dokument).
Natomiast zatwierdzenie protokołu w punkcie 23 - podpisał zastępca nr 2.
I czy to jest prawidłowo?

Inna konfiguracja
Kierownikiem zamawiającego jest np powiat reprezentowany przez 5-osobowy zarząd powiatu, to kogo mam wpisać?
Dotychczas wpisywałam zawsze głównego szefa.

17

Wpisać w pkt.3A osoby które wykonywały czynność, zatwierdzenie protokołu powinno się tam moim zdaniem znaleźć.