1

Temat: stawka VAT

W ofercie wykonawca miał podać cenę brutto i stawkę VAT- wymóg zapisano w SIWZ. Podał cenę brutto i niestety kwotę VAT dodatkowo źle wyliczoną bo policzył 23% z ceny brutto a nie netto. Gdyby obliczył dobrze mogłabym sobie wyliczyć stawkę VAT a tak mam problem, co z tym zrobić?

2

Odp: stawka VAT

Bym wyliczył VAT - może pomoże to - KIO/UZP 1620/10
1. Niewłaściwe wskazanie stawki podatku od towarów i usług nie stanowi błędu w obliczeniu ceny.
2. Przepis art. 89 ust. 1 p.z.p., który określa zamknięty katalog okoliczności stanowiących podstawę do odrzucenia oferty, nie ustanawia expressis verbis jako podstawy jej odrzucenia zastosowania do obliczenia ceny ofertowej nieprawidłowej stawki podatku od towarów i usług.
3. Odpowiedzialność za prawidłowe naliczenie i odprowadzenie podatku od towarów i usług obciąża wykonawcę jako podatnika i to on ponosi ryzyko i pełną odpowiedzialność z tego tytułu, w tym odpowiedzialność karnoskarbową.
4. Zamawiający, który nie wydał jednoznacznych dyspozycji co do sposobu obliczenia ceny ofertowej w zakresie naliczenia podatku, nie miał prawa - na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 p.z.p. - odrzucić oferty, w której cena została obliczona w inny sposób, aniżeli Zamawiający zakładał lub uznaje za zgodny z obowiązującymi przepisami prawa podatkowego.

3 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-21 09:05:06)

Dla mnie nie ma to znaczenia, bo przecież podał w ofercie cenę brutto - a to tak naprawdę liczy się właśnie cena brutto - a nie stawka vat - ponieważ vat od pewnego już czasu to nie zmartwienie zamawiającego, więc wg mnie oferta jest o.k.
a vat to bym sobie faktycznie sam wyliczył

a tak swoją drogą nie było by lepiej kwota netto + vat = brutto,
bo rozumiem, że konstrukcja ceny był taka: brutto w tym vat

4

Tak chodziło o to by podał cenę brutto w tym Vat wg stawki - która też miał określić. Nie chce netto bo nic mi nie daje przecież cena jest cena brutto, często w formule netto + vat wykonawcy robili błędy i z tego zrezygnowaliśmy. Apropo propozycji wyliczenia Vatu jak to zrobić w moim przypadku przecież wykonawca podał tylko cenę brutto brutto nie netto miał wskazać stawkę VAT- czego nie zrobił za to wyliczył kwotę Vat, która nie zgadza się z żadna obowiązującą stawką bo jak domniemam wyliczył 23% z kwoty brutto a nie netto jak się robi zazwyczaj.

5

I tu rodzi się pytanie, po co zamawiającym netto i VAT, przecież wystarczy tylko kwota brutto.

6

Marcel napisał/a:

I tu rodzi się pytanie, po co zamawiającym netto i VAT, przecież wystarczy tylko kwota brutto.

...do sprawozdania smile

7

dorota26 napisał/a:

źle wyliczoną bo policzył 23% z ceny brutto a nie netto.

Równie zły jest pogląd, że podatek tak liczymy. Według zgodnych opinii komentatorów (nie pamiętam przeciwnej) podatek rozlicza wykonawca w zależności od ceny, czyli od brutto.

8

Czyli stoicie na stanowisku, że nie powinnam się czepiać i wszystko jest ok mimo,  że wymogiem SIWZ było wskazanie obowiązującej stawki  VAT w formularzu oferty a wykonawca tego nie zrobił? Podał tylko kwotę VAT-u wyliczoną z kosmosu

9

Zgodnie z obecnymi wyrokami  - tak.

10

Vat to nie problem zamawiającego i tym szczegółem nie powinien się specjalnie martwić