1

Temat: odstapienie od podpisania umowy

Dzień dobry,
mam kłopot, ponieważ wybrana w przetargu nieograniczonym firma wycofała się z podpisania umowy. Problem w tym, że w dniu otrzymania zawiadomienia upłynął już okres związania ofertą. W przetargu ocenie podlegały jeszcze dwie inne oferty. Czy mogę teraz zwrócić się do kolejnej wg punktacji z prośbą o podpisanie umowy?
Otwarcie ofert 14.03.2011, umowy 11.04.2011 - wysłane pocztą, wiadomość o wycofaniu z podpisania umowy - 22.04.2011.
Proszę o radę. Czy w tej sytuacji muszę powtórzyć postępowanie?

2

Odp: odstapienie od podpisania umowy

Teraz to już za późno na wybór kolejnej oferty po upływie TZO, co innego gdy termin ten jeszcze obowiązywał.

3

Pewnie gdyby firma wycofująca się zrobiła to wcześniej, byłyby jakieś szanse.

4 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-22 09:28:36)

A czemu tak długo czekaliście? Termin podpisania umowy wyznaczony raptem na 2 dnia przed TZO? trochę to ryzykowne, poza tym dlaczego forma pisemna a nie fas lub mail,
ale to na przyszłość teraz już po sprawie

5

Umowa faksem lub e-mailem? Bez jednostronnego podpisu? Tego jeszcze nie stosowaliśmy.

6

Umowa faksem nie wchodzi w grę, niedzwiadkowi chyba chodziło o coś innego, teraz to i tak to już po zawodach.

7 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-22 10:20:52)

No nie mówię o samej umowie, ale o formie porozumiewania się.
Chociaż praktykuje się czasami tak, że umowę do wykonawcy wysyła się mailem, a on odsyła ją podpisaną pocztą - zawsze to szybciej, bo pocztą tylko w jedną stronę, a nie w obie i dopiero pocztą lub kurierem odsyła się do wykonawcy - on dostaje ją troszkę później, ale u zamawiającego już jest

Poza tym wysyłanie umowy listem i czekanie aż odeślą, to nie najlepszy sposób, tym bardziej, że jak wskazałaś, termin wyznaczony był raptem na 2 dnie przed tzo. Lepiej było wezwać - przepraszam, zaprosić wykonawcę na podpisanie umowy do do Was.
Ale to wszystko to tylko wnioski i propozycje na przyszłość, można wykorzystać, albo nie.
Teraz pozostaje tylko nowe postępowanie i jeżeli nie było żądania wadium, to lepiej je zażądać.
Marcel dzięki, własnie chodziło mi o coś troszkę innego wink

8

Niedzwiadek napisał/a:

No nie mówię o samej umowie, ale o formie porozumiewania się.
Chociaż praktykuje się czasami tak, że umowę do wykonawcy wysyła się mailem, a on odsyła ją podpisaną pocztą - )

Też czasami praktykuję.

9

Nic tu z tego biadolenia, trzeba działać

violakor napisał/a:

Czy mogę teraz zwrócić się do kolejnej wg punktacji z prośbą o podpisanie umowy?

Jasne, że tak, ale lepiej wcześniej porozmawiać telefonicznie i próbować uzgadniać podpisanie. Warto pamiętać, że mają pełne prawo odmówić, więc sprawa delikatna.

10

hubal zaryzykujesz podpisanie umowy po tzo? tzo działa w obydwie strony wiąże nie tylko wykonawcę, ale także zamawiającego, koniec tzo, to koniec "wszystkiego" a w zp raczej delikatnie się nie da wink zwłaszcza z kontrolującymi

11

Niedzwiadek napisał/a:

hubal zaryzykujesz podpisanie umowy po tzo? tzo działa w obydwie strony wiąże nie tylko wykonawcę, ale także zamawiającego, koniec tzo, to koniec "wszystkiego" a w zp raczej delikatnie się nie da wink zwłaszcza z kontrolującymi

Niedzwiadku teraz juz wolno zawrzec umowe po uplywie TZO. Wazne aby informacja o wyborze dotarła do wybranego wykonawcy jeszcze w TZO.

12

Tak bym zrobił, żadne ryzyko. Przepisy nie zakazują (kiedyś nawet sugerowały taką możliwość).

13 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-22 11:28:09)

smile tu już mamy po tzo i informacja nie dotarła do następnego w kolejce wykonawcy w trakcie tzo

14

Karo napisał/a:

Wazne aby informacja o wyborze dotarła do wybranego wykonawcy jeszcze w TZO.

A moze to tez juz nie jest wazne. Nie wiem, juz czasami sie w tym gubie.
Moze wazne jest to, ze drugi wykonawca zgodzi sie na zawarcie umowy na warunkach jakie zaproponowal w ofercie, mimo ze ta oferta nie jest juz zwiazany.
Moze tak wolno. Nie wiem, nigdy nie mialam takiej sytuacji.

15 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-22 12:19:09)

Karo napisał/a:

Nie wiem, juz czasami sie w tym gubie.

wink ja czasami też,
poszperałem i jest nawet w tej sprawie stanowisko samego TK
do wglądu tu:
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1206;postanowienie_trybunalu_konstytucyjnego_z_dnia_24_lutego_2010_r._(sygn._akt:_sk_22/08).html

i tu (bo najciemniej pod latarnią) http://www.noweprzetargi.pl/index.php?mod=page&kat=74&id=3441

chyba faktycznie "trochę" zweryfikuję swoje stanowisko w tej sprawie

Dla mniej pracowitych, w końcu niedługo Święta wink

Zdaniem Trybunału Konstytucyjnego, analiza przepisu art. 94 ust. 1 ustawy Pzp, w brzmieniu obowiązującym dnia 24 października 2008 r., tj. od dnia wejścia w życie ustawy z dnia 4 września 2008 r. o zmianie ustawy Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 171, poz. 1058), wskazuje, iż ustawodawca zrezygnował z wyznaczenia maksymalnego terminu, w którym powinna zostać zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego, poprzestając jedynie na określeniu terminów minimalnych, przed upływem których umowa taka nie może zostać zawarta. W ocenie Trybunału nie może budzić wątpliwości, iż upływ terminu związania ofertą, także obecnie, nie stanowi przeszkody do zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.

i tak oto ewoluują poglądy Niedźwiadków na temat pzp wink

ukłony dla Karo i hubala

16

Pomału, w sytuacji, kiedy wykonawca, którego oferta została wybrana, uchyla się od zawarcia umowy lub nie wnosi zabezpieczenia należytego jej wykonania, wówczas masz prawo wyboru oferty najkorzystniejszej spośród pozostałych ofert bez przeprowadzenia ponownej ich oceny (art. 94 ust. 3 ustawy Pzp). Chyba że zachodzą przesłanki unieważnienia postępowania, określone w art. 93 ust. 1 ustawy Pzp. Pamiętaj jednak, że jest to Twoje prawo, a nie jego obowiązek.
Po wyborze kolejnej oferty zachowujesz się tak samo jak po pierwszym wyborze: zawiadomienie z art. 92, czyli musisz odczekać ustawowe terminy na podpisanie umowy z zastrzeżeniem art. 94. ust.2 ustawy Prawo zamówień publicznych .
i yu pytanie jak wyglądała sprawa wykluczeń i odrzuceń, czy postępowanie jest poniżej progów, i czy wykonawca zdąży załatwić powyższe?.
To że umowę można podpisać po TZO to sprawa jasna, ale w tym wypadku takie oczywiste to nie jest.

17

Pora porządkować

Karo napisał/a:

Wazne aby informacja o wyborze dotarła do wybranego wykonawcy jeszcze w TZO.

Według mnie nieważne.

Marcel napisał/a:

1) Po wyborze kolejnej oferty zachowujesz się tak samo jak po pierwszym wyborze:  2) zawiadomienie z art. 92, czyli  3) musisz odczekać ustawowe terminy na podpisanie umowy z zastrzeżeniem art. 94. ust.2 ustawy Prawo zamówień publicznych . 4) czy wykonawca zdąży załatwić powyższe?.
To że umowę można podpisać po TZO to sprawa jasna, ale 5) w tym wypadku takie oczywiste to nie jest.

1) Niezupełnie
2) Eee tam, jak podpiszą umowę, to dowód że wiedzieli, więc po co im czy nam dodatkowe zawiadomienie?
3) Akurat nie, bo po co? Termin na odwołania dawno minął (!)
4) No właśnie, aby zdążył póki są pieniądze i możliwość umowy, to tzreba się spieszyć, a nie wymyślać i grymasić, zatem za telefon i umawiać choćby na dziś.
5) Nie rozumiem, jak nie jest, sam TK nie stawia warunków i nie kombinuje:

Niedzwiadek napisał/a:

W ocenie Trybunału nie może budzić wątpliwości, iż upływ terminu związania ofertą (...) nie stanowi przeszkody do zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.

I to powinno rozwiać wątpliwości oraz kończyć temat.

Ukłony dla Niedzwiadka.

18 (edytowany przez Marcel 2011-04-23 07:19:26)

Oj,oj, pamiętaj hubal że z postu wyczytałem że ofert w sumie było 3, i jeżeli chodzi o ponowny wybór to należy postąpić dokładnie tak samo jak podczas pierwszego wyboru, a więc i środki ochrony prawnej przysługują, więc nie zgadzam się że bez żadnych przeszkód można podpisać umowę z kolejnym wykonawcą nie informując o tym pozostałych, wszystko oczywiście musi odbywać się w TZO, natomiast samo podpisanie umowy już tego nie dotyczy (TZO), to co pisał niedzwiadek oczywiście dotyczy samej czynności podpisania umowy po TZO ( z tym się zgadzam), ale tu jest kwestia wyboru kolejnego oferenta.
Poza tym, jak możesz pisać że nie jest ważne aby informacja o wyborze oferty dotarła w TZO, życzę powodzenia w prowadzeniu postępowania kiedy np. 23. 04 wysyłasz i info o wyborze a 22.04 upłyną TZO.

19

No faktycznie, gdyby oferty złożone w ilości sztuk 2 to nie byłoby dyskusji, ale problem rodzi się co zrobić w sytuacji, gdy mamy 3-go gracza - któremu teoretycznie przysługuje prawo złożenia odwołania. Ta po świątecznym obżarstwie widzę, że wbrew pozorom kwestia podpisania umowy z drugim wykonawcą w tej konkretnej sytuacji nie do końca jest jasna, prosta i oczywista - muszę trochę poszperać i poczytać ....
Problemu nie powinno być poniżej progu, bo i tak 3 nie odwoła się od tej akurat czynności (ewentualny ponowny wybór i podpisanie umowy) i tu nie przejmowałbym się - no chyba że ewentualną kontrolą

Tak na prawdę problem zaczyna się sprowadzać nie do samej kwestii podpisania umowy - do tego wszyscy są już raczej zgodni, ale do pytania, czy po TZO można dokonać ponownego wyboru w trybie 94.3, czy też nie stanowi to czynności koniecznej i powiem szczerze ... nie wiem, jak napisałem powyżej poczytam i poszperam, chyba że karolk znajdzie coś w swojej przepastnej bibliotece wyroków wink

20

Reasumując,
gdyby chcieć teraz podpisać umowę z następnym w kolejności wykonawcą, należałoby dokonać ogłoszenia o wyborze oferty tego kolejnego i jeśli się zgodzi - to ok?

21

Dodam jeszcze, że postępowanie jest poniżej progu unijnego, a oceniane były 3 oferty.

22

Ja uparcie powtarzam: tak, możecie podpisywać umowę bez dodatkowych ceregieli. Nie znajduję w przepisach uzasadnienia wątpliwości. Z przepisów wynika co najwyżej prawo odmowy podpisania umowy bez szczególnych konsekwencji. Ogłoszenia zbędne.

23

Z logicznego punktu widzenia hubal ma rację, z praktycznego już mniej tzn. z punktu widzenia ustawy smile

24

Marcel napisał/a:

Z logicznego punktu widzenia hubal ma rację, z praktycznego już mniej tzn. z punktu widzenia ustawy smile

Kolego, mijasz się z prawdą.

25

Jeśli taki nieprzekonany, to niech poda KONKRETNY przepis uniemożliwiający podpisać teraz umowę w ogóle lub podpisać ją jak proponuję (tzn. od ręki, bez ogłoszeń, zawiadomień, terminów itd.)