1

Temat: Wyniki z kontroli postępowania z udziałem środków z UE

Witam. Otrzymałam Wyniki z kontroli postępowania  z udziałem środków unijnych. Postepowanie było prowadzone w lipcu/ sierpniu 2008r. W protokole pokontrolnym zarzucono mi, że nie zamieściłam w biuletynie informacji o zmianie terminu składania ofert. Po modyfikacji siwz zamieściłam informację o zmianie terminu składania ofert na stronie zamawiającego, tablicy ogłoszeń oraz poinformowałam wykonawców, którzy pobrali siwz. W związku z powyższym, prosze o pomoc czy w tamtym okresie, był obowiązek zamieszczenia takiej zmiany w biuletynie? Moim zdaniem nie.

2

Odp: Wyniki z kontroli postępowania z udziałem środków z UE

Jeżeli była zmiana terminu to w BZP powinna być zmiana treści ogłoszenia o zamówieniu.

3

Ale z tego co się orientuję to w 2008 r. zamieszczanie ogłoszeń o zmianie ogłoszenia nie obowiązywało.

4

W okresie od dnia 11 czerwca 2007 r. (wejścia w życie nowelizacji ustawy Pzp) do dnia 24 października 2008 r. (wejście w życie kolejnej nowelizacji ustawy Pzp) nie było art.38 ust. 4a, który zobowiazuje zamawiajacego do zamieszczenia ogłoszenia w BZP  o zmianie treści SIWZ prowadzącej do zmiany treści ogłoszenia o zamówieniu

5

I takiej odpowiedzi oczekiwałam. Czyli kontrolujący nie mają racji.

6

nie mają !!!! a wszystkie czynności, które wykonałaś są zgodne z obowiązującymi w tym czasie przepisami

7

Jeżeli nie było obowiązku to czynności było ok.

8

a protokołu pokontrolnego trzeba było nie podpisywać tylko się od razu odwoływać - Tak stwierdził jeden z prowadzących szkolenia

9

Art. 38 ust. 4a został wprowadzony do ustawy Pzp ustawą z dnia 4 września 2008 r. o zmianie ustawy Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 171, poz. 1058)

10

Jaki art. pzp wg kontrolujących został naruszony.

11

Wracam to tego tematu znowu. Macie racje zgodnie ze stanem prawnym pzp w tamtym okresie nie nastąpiło naruszenie pzp, nawet jeżeli wartość zamówienia była poniżej lub powyżej progów. Otrzymałem takie stanowisko z Urzędu PZP. Natomiast stanowisko audytorów Unii Europejskiej jest odmienne. W przypadku wartości powyżej progów nakładają korektę finansową (jest to tzw. błąd systemowy za który odpowiada Państwo i to ono powinno zapłacić a nie Beneficjent) - patrz link http://www.cupt.gov.pl/files/CUPT/kontrola/Przewodnik dla Beneficjenta PO IiS -Najwieksze zagrozenia w procedurze udzielania zamowien publicznych.pdf - Przykład 15.
Stanowisko MRR w tej sprawie jest takie same jak audytorów. Idąc tym tropem kontrolerzy w przypadku postępowań poniżej progów uważają to za naruszenie pzp, ponieważ są kontrolowani przez inne instytucje np. UKS, NIK i wolą sami nałożyć korektę finansową niż ma to stwierdzić np. UKS, NIK i nakazać im dokonania takiej korekty po rozliczonym projekcie.

12

jakubowska_k napisał/a:

W związku z powyższym, prosze o pomoc czy w tamtym okresie, był obowiązek zamieszczenia takiej zmiany w biuletynie?

Obowiązku nie było. Natomiast nie można było zmieniać treści ogłoszenia o zamówieniu - konieczność takich zmian skutkować powinna de facto  unieważnieniem postepowania. Kiedyś już o tym pisałem m.in.:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=2446&p=1

13

i

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5508