1

Temat: Sprzeczne informacje w ofercie

Przetarg nieogranieczony powyżej progów.
Oferta konsorcjum dwóch firm. W formularzu ofertowym, w punkcie, w którym Zamawiający wymagał wpisania podwykonawcy i określenia części zamówienia, którą wykonywał będzie podwykonawca  wpisane "nie dotyczy", natomiast do oferty załączone jest zobowiązanie podmiotu trzeciego udostępnienia niezbędnych zasobów z art. 26 ust. 2b: wiedzy, doświadczenia i potencjału technicznego w zakresie wymaganym przez Zamawiającego na okres realizacji zamówienia oraz zobowiązanie do "uczestniczenia w realizacji zamówienia na wniosek wykonawcy w charakterze podwykonawcy na warunkach określonych w naszej ofercie".

Co zrobić z tym fantem? Wezwać do wyjaśnienia z art. 26 ust. 4 i to wystarczy?
Jeżeli wyjaśnią mi, że pomylili się i ten podwykonawca jednak będzie brał udział w realizacji zamówienia to mogę na tym etapie (po otwarciu ofert) to przyjąć i dopuścić powierzenie części zamówienia podwykonawcy, skoro nie wykazali go w formularzu ofertowym, a formularza oferty się przecież nie uzupełnia?

Jak byście z tego wybrneli? smile

2

Odp: Sprzeczne informacje w ofercie

Na pewno wystąpił bym z zapytaniem do wykonawcy o co w tym chodzi, potencjał mógł zapożyczyć od podmiotu trzeciego a podmiot ten nie musi brać udziału w postępowaniu "fizycznie", a np. poprzez doradztwo.

3 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-27 06:47:15)

wg 26 2b to wykonawca ma udowodnić zamawiającemu że będzie dysponował potencjałem itd (chociaż ważne jest to co to za potencjał, doświadczenie itd bo czasami może być tak, że to udostępnienie przybierze formę podwykonawstwa) dla mnie samo napisanie że X udostępni nie jest dokumentem, który mnie przekonuje do tego że X udostępni wykonawcy potencjał... takie oświadczenie to ciut za mało i faktycznie trzeba wezwać wykonawcę do wyjaśnienia i nich się bardziej postara wink

Jak się okaże że to podwykonawca to bym raczej przyjął bo nie zmieni to w żadem sposób ceny ofertowej, a to ona podlega "ochronie "

4

No więc podmiot ten będzie musiał brać udział w realizacji zamówienia bo udostępnił wykonawcom swoją wiedzę i doświadczenie i w wykazie dostaw ujawnione są tylko dostawy wykonane przez ten podmiot trzeci (+ zobowiązanie  do oddania do dyspozycji wykonawców swoich zasobów i zobowiązanie do uczestniczenia w realizacji zamówienia) art. 26 2b. Gdyby nie uczestniczyli w realizacji zamówienia to nie mogłabym uznać posługiwana się doświadczeniem tego podmiotu trzeciego w ofercie.

5 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-27 06:55:31)

Czyli jest podwykonawstwo, jak uzupełnią i się przyznają do tego wink to bym raczej uznał

6

OK, ale formalnie jak ich wezwać: do uzupełnienia dokumentu czy do wyjasnienia treści oferty? Czy żądać na tym etapie (przed wyborem najkorzystniejszej oferty) określenia części zamówienia, której wykonanie powierzą podwykonawcy?

7

carpediem30 napisał/a:

Gdyby nie uczestniczyli w realizacji zamówienia to nie mogłabym uznać posługiwana się doświadczeniem tego podmiotu trzeciego w ofercie.

A dlaczego nie?
Z czym jest to sprzeczne?
Jak dla mnie doświadczenie może być przekazane ustnie przed wykonaniem zamówienia. Osoba udzielająca doświadczenia opowie Wykonawcy o swoim doświadczeniu wink

8

Zostawić ofertę, jest w porządku.

9

Hubal smile
Ty to jak zwykle - oszczędnie smile
ale Twoja sugestia jest mi na rękę bo  ucieka mi termin związania ofertą (przy wstępnym badaniu ofert jakoś nie zauważyłam tej nieścisłości big_smile)
Uzasadnij swoje stanowisko proszę smile
Myślisz, że nikt mi nie zarzuci nieprawidłowości gdy zostawię ten fakt bez wyjaśnienia?

Treść zobowiązania podmiotu trzeciego jest bez zarzutu, tylko w tym punkcie formularza ofertowego dot. podwykonawstwa wpisali "nie dotyczy" no i ewentualnie mogą się czepiać (konkurencja), że nie wskazali zakresu  (jaką część zamówienia powierzyliby podwykonawcy).
Jest to oferta nr 2 (pod względem najkorzystniejszym), ale ponieważ pierwsza tańsza podlega odrzuceniu to oni automatycznie wskakują na pierwsze miejsce i stają się najkorzystniejsi...

10

uczestnictwo podmiotu trzeciego w postępowaniu uzależnione jest od złożenia wniosku przez Wykonawcę
widocznie Wykonawca korzysta z doświadczenia, a rezygnuje z uczestnictwa podmiotu trzeciego - proszę dokładnie przeczytać post 1
Oferta dobra

11

J.w., wyjaśnić możesz lecz takiego obowiązku nie macie.

12

Co, ja niby oszczędnie? - mam wrażenie że i tak więcej niż średnia na forum.
Ale do rzeczy

carpediem30 napisał/a:

1) Myślisz, że nikt mi nie zarzuci nieprawidłowości gdy zostawię ten fakt bez wyjaśnienia? 2) Treść zobowiązania podmiotu trzeciego jest bez zarzutu,  3) tylko w tym punkcie formularza ofertowego dot. podwykonawstwa wpisali "nie dotyczy"  4) ewentualnie mogą się czepiać (konkurencja), że 5) nie wskazali zakresu  (jaką część zamówienia powierzyliby podwykonawcy).

1) Wcale nie myślę, że nikt nie zarzuci, ale że co najwyżej zarzut będzie nie trafiony.
2) Oto właśnie chodzi, skoro bez zarzutu, to cóż można zarzucać. Zamawiający z zasady  musi przyjąć przedstawiony dowód/dokument, chyba że znajdzie konkretne argumenty na nie.
3) No to dobrze napisali, co uważali, a mieli takie prawo.
4) Czepianie się to tak codzienne w tym kraju, że trzeba przywyknąć, jak do pogody.
5) Jeśli teraz nie przewidują podwykonawcy, to nie mogli inaczej wpisać. Gdy się namyślą, to będą musieli napisać co trzeba, a zakazu korzystania nie ma, co najwyżej wymóg uzgodnienia z zamawiającym, ale to jakby inny temat.

13

A dla mnie sprawa nie jest tak oczywista i jasna i jednak wezwałbym do wyjaśnienia - bo jak napisała carpediem30 ma wątpliwości czy aby przypadkiem nie będzie to podwykonawstwo nie musi być, ale skoro ma wątpliwości niech wyjaśnią, będzie dziewczyna mogła spokojniej spać, a straci na to raptem 3-4 dni + koszty faksu lub maila moim zdaniem niewiele, a spokój bezcenny

14

Niedzwiadek a kto to jest podwykonawca?
i na czym opierasz swoją definicję podwykonawcy?

15 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-27 08:53:20)

Przeczytajcie post 4 i kwestię doświadczenia - wpisane jest tylko doświadczenie podmiotu trzeciego

carpediem30 napisał/a:

i w wykazie dostaw ujawnione są tylko dostawy wykonane przez ten podmiot trzeci

- a nie tak dawno wspólnie i w porozumieniu spieraliśmy się o tą kwestię właśnie i były co do tego duuuże wątpliwości

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7571

również problem zgłoszony przez carpediem30 wink

16 (edytowany przez hubal 2011-04-27 08:53:27)

Nie zgadzam się (z postem 13), bo po pierwsze owa dziewczyna straci cenny czas (?bo  ucieka mi termin? !), po drugie wiadomo już jaki będzie efekt wyjaśnień, po trzecie NIE MA podwykonawcy i raczej wcale nie będzie. Zobowiązanie osoby trzeciej jedynie sugeruje taką możliwość na wszelki wypadek, no i bardzo dobrze, bo przekonuje, że to nie lipa, że zrobi co można by wesprzeć wykonawcę.

17 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-27 08:55:13)

hubal w wątku http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7571 miałeś nieco odmienne zdanie, a sprawa jest albo bardzo podobna albo może i ta sama wink
Nie to żebym się czepiał smile

18

Niedzwiadek napisał/a:

hubal w wątku http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7571 miałeś nieco odmienne zdanie, a sprawa jest albo bardzo podobna albo może i ta sama wink
Nie to żebym się czepiał smile

Sprawa niestety ta sama i najwyższa pora ją rozstrzygnąć big_smile

Uważam, że skoro udostępnił doświadczenie to MUSI brać udział w wykonywaniu zamówienia, ale to czy zrobi to osobiście przyjeżdżając do Polski czy będzie doradzał np. przez telefon jest sprawą drugorzędną i rzeczywiści powinnam zostawić tą kwestię bez wyjasniania mając w ofercie jego zobowiązanie do udostępnienia swoich zasobów powinnam uznać, że pod tym względem oferta ok smile

19 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-27 09:16:32)

carpediem30 napisał/a:

Uważam, że skoro udostępnił doświadczenie to MUSI brać udział w wykonywaniu zamówienia, ale to czy zrobi to osobiście przyjeżdżając do Polski czy będzie doradzał np. przez telefon jest sprawą drugorzędną i rzeczywiści powinnam zostawić tą kwestię bez wyjasniania

No nie do końca bo jeżeli przyjmujesz, że będzie podwykonawcą to kłania się nam par. 1.2. rozporządzenia w sprawie dokumentów, jest tam co prawda słowo wytrych "może" dlatego bym się zastanowił - ale wybór drogi i tak będzie należał do Cibie wink

20 (edytowany przez hubal 2011-04-27 09:26:55)

Może i ta sama, niech sobie będzie. Podstawą naszych rozważań jest zawsze relacja jakiejś osoby, jej sposób przedstawienia, zakres, ocena. Tam doświadczenie było byle jakie, wręcz podejrzane, tu zaś zdecydowanie było podane jakoby zobowiązanie w porządku - tak w każdym razie zrozumiałem, zaś w każdym przypadku ma być dowód, czyli przekonujący zamawiającego.
Ps. Nadal jestem krytycznie nastawiony do handlu doświadczeniem, na pewno nie można go przekazać w prosty sposób jak rzecz, lecz trzeba przekonać zamawiającego co do wpływu na wykonanie obecnego zamówienia.

21 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-27 09:27:38)

Czytaj post 18 to ta sama sprawa big_smile

hubal napisał/a:

Tam było byle co, wręcz podejrzane

i nic od tamtego czasu się nie zmieniło z tego co pisze autorka czyli musimy połączyć obydwa wątki w jeden, ja jednak zostanę przy swoim zdaniu w tej materii było i jest coś nie bardzo w tej ofercie i jej dokumentach - bo niby czemu nie chce się Hiszpan ujawnić?

22

Niedzwiadek napisał/a:

No nie do końca bo jeżeli przyjmujesz, że będzie podwykonawcą to kłania się nam par. 1.2. rozporządzenia w sprawie dokumentów, jest tam co prawda słowo wytrych "może" dlatego bym się zastanowił - ale wybór drogi i tak będzie należał do Cibie wink

No właśnie moja wina bo w SIWZ nie żądałam przedstawienia dokumentów z par.1.2 rozporządz. w spr. rodzajów dokumentów bo po prostu nie przewidziałam takiej sytuacji, w związku z tym ze swojej winy nie mogę teraz tego podmiotu trzeciego "sprawdzić" bo oprócz podpisanego przez niego zobowiązania nic więcej na jego temat w ofercie nie ma...
Niestety wydaje mi się, że nie mam prawa żądać uzupełnienia dokumentu, którego nie żądałam pierwotnie w SIWZ, więc nie pozostaje mi nic innego jak uznać tą ofertę za prawdę wink

23

No trochę to pogmatwane i zakręcone wink może i wyjścia teraz nie masz przez magiczne słowo może
A zatem miejmy nadzieję, że te maszyny będą działały - w sumie może nie ma się czym tak bardzo przejmować cool

24

No i cóż z  tego - Prześmiewco? Poczytaj inny post:

carpediem30 napisał/a:

Wykonawca nr 2 powołał się w ofercie na udział innych podmiotów w realizacji zamówienia (art. 26 2b) dołączył do oferty zobowiązanie podmiotu trzeciego (firmy zagranicznej) i wykazie dostaw wykazał doświadczenie tego podmiotu dotyczące dostaw urządzeń "gdzieś w dalekim świecie" big_smile

Takie doświadczenie niełatwo zaliczyć, nieprawdaż?
A teraz: 

carpediem30 napisał/a:

do oferty załączone jest zobowiązanie podmiotu trzeciego udostępnienia niezbędnych zasobów z art. 26 ust. 2b: wiedzy, doświadczenia i potencjału technicznego w zakresie wymaganym przez Zamawiającego na okres realizacji zamówienia oraz zobowiązanie do "uczestniczenia w realizacji zamówienia na wniosek wykonawcy w charakterze podwykonawcy na warunkach określonych w naszej ofercie".

Całkiem inaczej.

25

carpediem30 w zasadzie już podjęła w tym zakresie decyzję i chyba nie ma sensu "przerzucać " się postami wink