26

Odp: gwarancja

Gwarancji, czyli co? Art. 577 wymaga by w takim przypadku zamawiający OTRZYMAŁ OD WYKONAWCY dokument gwarancyjny. Po pierwsze ustalmy najpierw co to jest ów ?dokument gwarancyjny? w zamówieniach publicznych. Bez tego jak rozumiem nie ma gwarancji.
Po drugie Marcel nie do końca ma rację. Zgodnie z art. 558 Kc. uprawnienia z tytułu rękojmi mogą wygasnąć po upływie dowolnego czasu (pod warunkiem wprowadzenia do umowy w sposób wiadomo jaki) niekoniecznie 12 miesięcy. W tym zakresie rękojmia nie różni się od  gwarancji.
Marcel jak dotąd nie ma żadnego argumentu przeciw poglądowi przedstawionemu w 1. poście.

Ja z kolei mam jeszcze jedno (wydaje się doskonałe) rozwiązanie:  żądać w ramach oferty obok ceny podania terminu rękojmi lub gwarancji. Gdy wykonawca zechce dać nam gwarancję, to będzie gwarancja (warunki tu mogą być wykonawcy, bo zawsze mamy dodatkowo rękojmię ! ), w przeciwnym przypadku zostaje ustawowa rękojmia.
Proszę zauważyć, że w taki optymalny sposób wiążemy jakość z ceną.
Czy kto ma coś przeciw?

Ps. Na pewno ma - już chyba widzę paru takich  :)

27 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-26 10:36:16)

Hubal - gwarancja to jak zauważył Marcel to umowa pomiędzy zamawiającym, a wykonawcą (gwarantem) - jeżeli określam w siwz lub umowie warunki gwarancji, to jako wykonawca godzisz się na nie lub nie - oczywiście możesz oszacować koszty gwarancji i "wrzucić" je w cenę - z tego co wiem wykonawcy podchodzą do tego dość ostrożnie
Skoro k.c. daj możliwość udzielenia gwarancji, to dlaczego zamawiający ma z niej nie skorzystać? - tu nie wyważamy otwartych drzwi wink
jak nie nie może jej udzielić to nie startuje, jeszcze nie znalazłem oprotestowanego skutecznie przez wykonawcę żądania gwarancji jako takiej
Poza tym zgodnie z 579 k.c. uprawnienia z gwarancji przysługują niezależnie od rękojmi
Rękojmia wynika faktycznie wprost z przepisów i jest przez nie dość szczegółowo uregulowana - i tu nie można w zasadzie nic zmienić, natomiast istotą gwarancji jest, to, że jest to umowa jak każda inna (może nie do końca - bo musi zawierać to co jest uregulowane w k.c.) i jak to umowa może zawierać różne zapisy. Nie widzę w tym nic zdrożnego ze strony wykonawców. Poza tym np przy budowie drogi za 10 mln zł spróbuj nie żądać gwarancji ...
Poza tym gwarancja nie jest pustą kartką to zobowiązanie gwaranta (wykonawcy) do naprawy przy spełnieniu kilku warunków zawartych w umowie i k.c.

Poza tym hubal - rękojmi nie możesz samodzielnie wydłużać - tu jest zapis "na sztywno":
Art. 568. § 1. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku, a gdy chodzi o wady budynku - po upływie lat trzech, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana. + podobny zapis w Art. 576. § 1.

a w gwarancji możesz - oczywiście z umiarem i rozsądkiem

28

Skoro chcę, to gwarancji żądam i tyle, ten co jej nie chce nie żąda, wszystko w temacie.

29

O, już widzę coś do uzgodnienia, czyli może zaraz dojdziemy do zgody?

Niedzwiadek napisał/a:

1) Skoro k.c. daj możliwość udzielenia gwarancji, to ...
2) natomiast istotą gwarancji jest, to, że jest to umowa jak każda inna (może nie do końca - bo 3) musi zawierać to co jest uregulowane w k.c.) i jak to umowa może zawierać 4) różne zapisy.  5) Nie widzę w tym nic zdrożnego ze strony wykonawców.  6) Poza tym gwarancja nie jest pustą kartką to zobowiązanie gwaranta (wykonawcy) do naprawy przy spełnieniu kilku warunków zawartych w umowie 7)  i k.c.  8) Poza tym hubal - rękojmi nie możesz samodzielnie wydłużać - tu jest zapis "na sztywno": Art. 568.

1) daj możliwość udzielenia gwarancji,  niech wreszcie (wykonawca - czy kto???) udzieli. Jak można mówić o taki udzieleniu, gdy prawo uzurpuje sobie druga strona strona i dyktuje?
2) Z tym zgoda. Skoro tak, to może ktoś tu podeśle parę istotnych warunków takiej umowy?
3) Nie, to co w przepisach, to nie musimy przepisywać. Cóż więc zostanie? Zdradźcie wreszcie kawałek tej tajemnicy smile
4) Jw.
5) Ja również (spór dotyczy raczej zdrożności=arogancji drugiej strony)
6) Jakich na przykład? Póki w wyobraźni mam  jedynie pustą kartkę. Co do zobowiązania - zgoda, tyle że jakieś zobowiązanie nie jest całą gwarancją.
7) A co z Kc do gwarancji? Jeśli z Kc - to rękojmia.
8) I tu jakby sedno sporu. Miałbym wątpliwości -  gdyby nie art. 558 oraz i opinie na forum i w ogóle w Internecie.

30

Właśnie znalazłem

Marcel napisał/a:

Strony mogą umówić się na dłuższy niż 12-miesięczny okres rękojmi.

- http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7575
Skoro tak, to po co gwarancja i po co cały spór?

31 (edytowany przez Marcel 2011-04-26 12:32:19)

No właśnie, po prostu dyskusja smile, ja  lubię zapis o gwarancji i żądam wink

32

To tak jak ja big_smile

33

Jak najbardziej Marcel co do hubala to nie wiem o co mu chodzi, ma chyba trochę ograniczone słownictwo z tą arogancją a już nie rozumiem jak żadanie gwarancji może zasłonić .... nieudolność i flustrację ...
Prawdopodobnie jest on z tych Wykonawców którzy faktycznie wzieliby i kasę a gwarancję na roboty ..... byle do mojego odjazdu ....
Hubal najpierw sie dowiedz co to jest rozszerzone zobowiązanie gwarancyjne Wykonawcy i czemu ma słuzyć bo z Twoich postów wypływaja tylko puste słowa

34

Ależ uparciuchy, nie mieć żadnego argumentu i tak się upierać, nic nie przyjmując, to dość ciekawe zjawisko.   

umig19 napisał/a:

na szkoleniu ... prowadzący powiedział, że nie powinno żądać sie od wykonawcy gwarancji jakości i że jest to nie uprawnione.

Hubal tego nie wymyślił, jedynie się zgodził, a teraz poleca pod uwagę, bo na pewno coś w tym jest.

Na koniec jeszcze refleksja. Jeśli tak lekko, jak niektórzy tu uważają, zamawiający może ustalać warunki gwarancji, to niech może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami w tym zakresie, ale w stosunku do innych zamówień, np. samochodów, opon akumulatorów, zasilaczy, komputerów, pralek, suszarek...

35

No dobra hubal wskaż proszę przepis który tego mi zabrania tzn. zabrania żądania od wykonawcy gwarancji

36

Oj, dajcie już spokój, zamawiający ma ochotę więc wymaga gwarancji, nie ma - nie wymaga.

37

Niedzwiadku, ciągle nie rozumiesz istoty sprawy, którą starałem się przekazać. Przecież możesz zawsze żądać gwarancji, ale GWARANCJI WYKONAWCY (!!!), a nie gwarancji zamawiającego (to tak w uproszczeniu).
Gdy kupujemy np. samochód, akumulator, AGD, komputer, to dostajemy taką właśnie gwarancję, przygotowaną przez tamtą stronę (chyba wiadomo jak i dlaczego), my kupujący nie wymyślamy jej treści (chyba wiadomo dlaczego), to jest standard, przyjmujemy go jako dobry, dlaczego akurat w zamówieniach publicznych próbujemy odwrotnie???, co gorsza bez wzorów, doświadczenia, wiedzy i w efekcie bez sensu.

Niedzwiadku, kończmy te próżne targi, chyba że znajdą się bardziej konkretne argumenty niż tylko przekonanie, że tak jest, że mam (jakieś) prawo.

38

Jestem za, kończymy temat.