26

Odp: Sprzeczne informacje w ofercie

carpediem30 napisał/a:
Niedzwiadek napisał/a:

No nie do końca bo jeżeli przyjmujesz, że będzie podwykonawcą to kłania się nam par. 1.2. rozporządzenia w sprawie dokumentów, jest tam co prawda słowo wytrych "może" dlatego bym się zastanowił - ale wybór drogi i tak będzie należał do Cibie wink

No właśnie moja wina bo w SIWZ nie żądałam przedstawienia dokumentów z par.1.2 rozporządz. w spr. rodzajów dokumentów bo po prostu nie przewidziałam takiej sytuacji, w związku z tym ze swojej winy nie mogę teraz tego podmiotu trzeciego "sprawdzić" bo oprócz podpisanego przez niego zobowiązania nic więcej na jego temat w ofercie nie ma...
Niestety wydaje mi się, że nie mam prawa żądać uzupełnienia dokumentu, którego nie żądałam pierwotnie w SIWZ, więc nie pozostaje mi nic innego jak uznać tą ofertę za prawdę wink

jak to nie ma nic innego w ofercie oprócz zobowiązania a dokumenty potwierdzające ,że użyczający ma takie doświadczenie tj. dokumenty potwierdzajace należyte wykonanie

27

myszy1953 napisał/a:

jak to nie ma nic innego w ofercie oprócz zobowiązania a dokumenty potwierdzające ,że użyczający ma takie doświadczenie tj. dokumenty potwierdzajace należyte wykonanie

Sympatyczna myszy 1953 § 1.2  mówi o dokumentach z art 24 a nie 22 wink

28

przeciez żądanie dokumentow z § 2 nie potwierdzi wymaganego doświadczenia

29

myszy1953 napisał/a:

przeciez żądanie dokumentow z § 2 nie potwierdzi wymaganego doświadczenia

No nie i tu sie znowu zgadzamy, ale jeżeli miałby być podwykonawcą, to powinien ten podwykonawca złożyć poprzez wykonawcę także dokumenty "niewykluczeniowe" i taki zapis powinien być w siwz a go nie było więc carpediem30 nie bardzo ma podstawy do żądania takich dokumentów i to tylko o to chodziło wink

30

carpediem30 napisał/a:

W formularzu ofertowym, w punkcie, w którym Zamawiający wymagał
1. wpisania podwykonawcy i
2. określenia części zamówienia,

Co zrobić z tym fantem?

Jak byście z tego wybrneli? smile

1. Wymóg niezgodny z Pzp
2. dokonałaś  zastrzeżenia z 36.5 (in fine)?

31

Wymagać wpisania podwykonawcy nie można, a jedynie zakresu czynności jaki wykonawca zamierza powierzyć podwykonawcy.

32

co nie zmienia faktu, że jeżeli podwykonawca by był to w zasadzie dla bezpieczeństwa zamawiającego powinno się żądać dokumentów z art. 24 od wykonawcy a dotyczących podwykonawcy

33

i te dokumenty uchronią zam. przed niesolidnym wykonawcą - naiwni sami sie rodzą !!!
podwykonawca nie jest stroną w postępowaniu

34

Nigdy tego nie twierdziłem, chodzi po prostu o pewne zapisy ustawy, a raczej rozporządzenia ws dokumentów, tak naprawdę to żaden dokument nie chodni przed niesolidnym wykonawcą, gdyby tak było to wystarczyłoby tego jednego jedynego dokumentu zażądać i po sprawie i całe rozporządzenie można by skrócić do 1 paragrafu nieprawdaż  wink

35

Idąc myszy1953 Twoim tokiem rozumowania- to po co żądamy tych wszystkich papierów, skoro i tak nas nie uchronią ?

36

no po co? jak wystarczą oświadczenia!! a no po to żeby mieć co robić i oczym pisać nieprawdaż     smile

37

i wyciagać pieniążki za zaświadczenia

38

Niedzwiadek napisał/a:

co nie zmienia faktu, że jeżeli podwykonawca by był to w zasadzie dla bezpieczeństwa zamawiającego powinno się żądać dokumentów z art. 24 od wykonawcy a dotyczących podwykonawcy

Ja przeważnie ich nie żądam.

39 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-27 12:37:37)

myszy1953 napisał/a:

no po co? jak wystarczą oświadczenia!! a no po to żeby mieć co robić i oczym pisać nieprawdaż     smile

No pewnie że można oświadczenie, nie twierdziłem że trzeba wszystkie dokumenty wink z § 2 myszy1953 proszę czytaj to co Niedzwiadek pisze do końca smile
A poza tym drobnym szczegółem wink nie wyobrażam sobie samego oświadczenia przy "dużych" przetargach

40

Ale odchodzimy od tematu, a autorka posta i tak już decyzję podjęła smile

41

duże to jakie?

42

Myszy1953 czepiasz się wink duże to tzw skrót myślowy do przetargów pow. progów - myślę że nie ma sensu dalej ciągnąć tego wątku bo w zasadzie sprawa przez autorkę tego posta została już rozstrzygnięta

43

Jeszcze raz powtarzam podwykonawca nie jest stroną w postępowaniu , zgodnie z ustawą nie jest ujawniony wykonawca ma obowiązek wskazać w ofercie jakie roboty będzie wykonywał za pomocą podwykonawcy, więc jak można złożyć jego dokumenty?  tyle na ten temat

44 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-28 06:08:58)

Myszy1953 nie będę się spierał ale poczytaj proszę § 1.2 z rozp. ws dokumentów - mogę takich dokumentów żądać (czyli dok. dot. podwykonawcy) - właśnie od wykonawcy (czyli mam prawo) ale oczywiście nie ma obowiązku jak nie chcę to nie żądam
Aha - no warunek oczywisty jest taki że wykonawca wskazał jaką część zamówienia będzie realizował podwykonawca
Marcel nie żąda bo nie musi  ja czasami żądam bo mogę i tyle

A i jeszcze jedno - i może tu leży przyczyna nieporozumienia wink

Otóż mówimy o sytuacji w której znalazła się nasza autorka wątku:
Mogę żądać tylko w przypadku, gdy podwykonawca "użyczył" wykonawcy doświadczenia
Myślę, że takie doprecyzowanie rozwiewa wszystkie wątpliwości smile

45

Zgadza się, chcecie żądacie, nie to nie.

46

Dzięki Kochani, że dyskusja tak się rozkręciła:) Wiele się od Was uczę:D

Ja też zwykle żądam tylko dokumentów ściśle niezbędnych bo myślę, że nie ma co sobie komplikować życia, ale i w takim wypadku zdarzają się różne szopki. Tu akurat ewidentnie wystąpiła sytuacja gdy Wykonawca nie mający doświadczenia poszukał sobie frajera, który mu to doświadczenie użyczy, a i tak jak dojdzie do udzielenia mu zamówienia to będzie tworzył te urządzenia metodą prób i błędów:) Dobrze chociaż, że żądałam zabezpieczenia należytego wykonania umowy big_smile

Niestety przetarg jeszcze nie rozstrzygnięty, więc zobaczymy co jeszcze nastąpi w tym temacie big_smile
pozdrawiam i dziękuję za dotychczasową pomoc:)

47

myszy1953 napisał/a:

uczestnictwo podmiotu trzeciego w postępowaniu uzależnione jest od złożenia wniosku przez Wykonawcę
widocznie Wykonawca korzysta z doświadczenia, a rezygnuje z uczestnictwa podmiotu trzeciego - proszę dokładnie przeczytać post 1
Oferta dobra

j/w

48

w moim rozumowaniu :
podwykonawca - zawsze uczestniczy w realizacji przedmiotu zamówienia
podmiot użyczający - może lecz nie musi uczestniczyć w realizacji zamówienia