1

Temat: Uzupełnienie po wyznaczonym terminie

W dokumencie przedmiotowym (program kolonii) był błąd, polegający na niespełnieniu wymagań zamawiającego - zamiast dwóch wycieczek wykonawca zaoferował jedną. Zgodnie z dyspozycją art. 26.3 wykonawca został wezwany do uzupełnienia oferty o wspomniany powyżej program kolonii, stanowiący tzw. dokument przedmiotowy (tj. mający potwierdzać, że oferowana przez wykonawcę usługa (kolonia) spełnia nasze wymagania).
Zamawiający wyznaczył wykonawcy termin na Uzupełnienie oferty, zaznaczając w piśmie, iż dokument ma zostać złożony w oryginale lub poświadczonej kopii do dnia dzisiejszego - do godz. 12.00.
O godzinie 12.20 do wyznaczonego przez zamawiającego pokoju wchodzi roztrzęsiony przedstawiciel wykonawcy, informuje iż 20 minutowe spóźnienie było spowodowane kolizją drogową, w której uczestniczył (powołuje się ma możliwość przedstawienia notatki policyjnej).

Czy zgodnie z prawem powinniśmy taką ofertę odrzucić na podstawie art. 89.1.2? Inna sprawa to fakt, że w takiej sytuacji będziemy musieli wybrać ofertę droższą o około 20.000 zł (jednak jakie to ma w tej sytuacji znaczenie).

Wszystkie uwagi i podpowiedzi mile widziane.

2

Odp: Uzupełnienie po wyznaczonym terminie

przymknąć oko

3 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-28 11:32:39)

No niestety nie trzeba było żądać do godziny 12:00 tylko np. do końca dnia - godzin pracy po terminie to po terminie jedyne co w tym wypadku, to to że możesz nie zabierać wykonawcy wadium za nieuzupełnienie i do tego notatka policji będzie jak najbardziej przydatna
W przeciwnym wypadku możesz liczyć na odwołanie drugiego w kolejce

Chociaż 20 minut to niby nie dużo ale nie widzę w tym wypadku innej możliwości chyba że wpisać że dostarczono o 11:59 ale to już jest inna bajka

4

myszy1953 napisał/a:

przymknąć oko

Poczytaj wyroki w tym zakresie to od razu Ci się otworzy to oko przymknięte wink

5

Apollo napisał/a:

Czy zgodnie z prawem powinniśmy taką ofertę odrzucić na podstawie art. 89.1.2? Inna sprawa to fakt, że w takiej sytuacji będziemy musieli wybrać ofertę droższą o około 20.000 zł (jednak jakie to ma w tej sytuacji znaczenie).

No to masz dylemat: zasada równego traktowania wykonawców, czy interes zamawiąjącego. Wyroki KIO są za zasadą.

6

dobrze biały miś radzi ale to już w świetlanej przyszłości - chciałabym widzieć minę koleżanki z kancelarii jak na każdym wpływającym piśmie miałaby wpisywać godziny

7

MIRAS napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

przymknąć oko

Poczytaj wyroki w tym zakresie to od razu Ci się otworzy to oko przymknięte wink

a kto się pultał

8

wiem przez tą poradę zasłużylam na powieszenie przez rozstrzelanie prawda MIRAS

9

Apollo napisał/a:

W dokumencie przedmiotowym (program kolonii) był błąd, polegający na niespełnieniu wymagań zamawiającego - zamiast dwóch wycieczek wykonawca zaoferował jedną. Zgodnie z dyspozycją art. 26.3 wykonawca został wezwany do uzupełnienia oferty o wspomniany powyżej program kolonii, stanowiący tzw. dokument przedmiotowy (tj. mający potwierdzać, że oferowana przez wykonawcę usługa (kolonia) spełnia nasze wymagania).
Zamawiający wyznaczył wykonawcy termin na uzupełnienie oferty, zaznaczając w piśmie, iż dokument ma zostać złożony w oryginale lub poświadczonej kopii do dnia dzisiejszego - do godz. 12.00.
O godzinie 12.20 do wyznaczonego przez zamawiającego pokoju wchodzi roztrzęsiony przedstawiciel wykonawcy, informuje iż 20 minutowe spóźnienie było spowodowane kolizją drogową, w której uczestniczył (powołuje się ma możliwość przedstawienia notatki policyjnej).

Wszystkie uwagi i podpowiedzi mile widziane.

Mogli niestety wyjechać jeden dzień wcześniej, tydzień wcześniej, itp... Czas rozsądny był dany pewnie na uzupełnienie. Niestety. Lepiej OKA nie przymykać.

10

zależy ile czasu dał zamawiający ! ależ  oczywiście nie przymykać

11

myszy1953 napisał/a:

wiem przez tą poradę zasłużylam na powieszenie przez rozstrzelanie prawda MIRAS

Nie prawda, bo rozstrzelanie przez powieszenie smile
... a porada jak porada - decyzja należy i tak do Apolla

12

A ja osobiście bym też oko przymknął wink

13

myszy1953 napisał/a:

zależy ile czasu dał zamawiający !

7 dni, dzięki za wszystkie opinie.

14

Marcel napisał/a:

A ja osobiście bym też oko przymknął wink

Bądźcie ludźmi pewnie, że przymknąć oko Jak radzi Marcel i Myszy a nie będzie odwołania drugiego bo nie będzie wiedział, ze pierwszy nie zdążył prawda.

15

witam Ninę po długiej nieobecności - że się stęskniłam za Tobą to może stwierdzenie na wyrost - wisisz z nami tzn, ze mną i z Marcelem
zamawiający sam sobie strzelił w kolano ( o jak boli !) wyznaczając godzinę

16

Dokładnie, a mnie też kolano boli, tyle że fizycznie sad

17

o matko mnie też i tak mnie boli od wypadku na budowie w roku 1987   ( może to data urodzenia niektórych z korzystających z tego forum ) oj boli

18

No mnie głowa boli po świętach smile A wisieć z wami to czysta przyjemność.

19

o matko świetna jesteś

20

A co do wyznaczenia terminu z konkretną godziną to fakt sama wyznaczam ale tylko czasem smile jak mi pasuje. Ale jak co to nie jestem formalistką

21

toż to Ty ja i Marcel wywrotowcy uzp i do kajecika prezesa

22

hihihi no ładnie my takie Janosiki smile

23

wyznaczałam godzinę i na tym się raz przejechałam bo Pani w kancelarii nie napisała godziny i od tego odeszłam za duża firma i za dużo korespondencji

24

a co na to obecny Karolk ?

25

fakt u mnie w kancelarii siedziały stażystki i podobna sytuacja jak u Ciebie.