1

Temat: zgodność z oświadczeniem

Wymagałem aby oferenci składali mi same m.in. oświadczenia a więc o zgodności z warunkami przetargu włącznie, niektórzy oprócz złożonych oświadczeń złożyli oferty z wyszczególnieniem sprzętu i tu mam problem gdyż takie wyszczególnienie jest niezgodne z tym co chciałem np.:

podałem wymiary urządzenia a tu są inne

podałem wymóg materiału miało być metalowe jest drewniane

Co mam zrobić, wg mnie to już nie podlega wyjaśnieniom gdyż złożyli i wycieli rzecz niezgodną z SIWZ....

2

Odp: zgodność z oświadczeniem

wyjaśnienia zmieniłyby prawdopodobnie treść oferty bo jak zaoferowal z drewna to nie wyjaśni ,że teraz oferuje z metalu
moim zdaniem do odrzucenia 89.1.2

3

tak, ale nie wymagałem takich dokumentów, czy zatem dokumenty nie żądane się ocenia?

Czy wyjaśnienie (bo to ryczałt) do wykonawcy, czy za oferowana ceną wykonana przedmiot zgodny z SIWZ?

4

nie wymagałeś ale powziąłeś informację ,że oferują coś niezgodnego z siwz i jakby doszło do realizacji to da Ci dreniane a nie metalowe zgodnie z oferta bo ją przyjąłeś

5

no i jestem w kropce:)

6

A to oferta najkorzystniejsza - znaczy najtańsza, czy druga ?

7

Pytanie:

czy oświadczają wprost, że oferują z drewna, czy tylko dołączyli dokument że coś tam jest z drewna?

8

akurat ta nie jest najkorzystniejsza ani też druga ale to dof. z UE

po prostu dali swoją ofertę cenową z nazwami i cenami i tam wyodrębnili "co z czego i za ile"

9

nadgorliwość gorsza niż faszyzm

10

lexus napisał/a:

akurat ta nie jest najkorzystniejsza ani też druga ale to dof. z UE

po prostu dali swoją ofertę cenową z nazwami i cenami i tam wyodrębnili "co z czego i za ile"

Jeżeli z oferty wynika że z drewna i tylko z drewna no to do pieca smile

11

a jeżeli drugi dołączył podpisany przedmiar (załącznik do SIWZ ale nie wymagany) tylko dołączony w celu informacyjnym, a mimo tego dołączył do niego drugi dokument "zaprzeczający" przedmiarowi?? big_smile I zniego wynika że niespełnia zapisów SIWZ łącznie z przedmiarem???

12

lexus napisał/a:

a jeżeli drugi dołączył podpisany przedmiar (załącznik do SIWZ ale nie wymagany) tylko dołączony w celu informacyjnym, a mimo tego dołączył do niego drugi dokument "zaprzeczający" przedmiarowi?? big_smile I zniego wynika że niespełnia zapisów SIWZ łącznie z przedmiarem???

a co to za dokument?

13

Jest tak że dokumenty nie wymagane nie powinny być sprawdzane, jednak jeżeli zamawiający widzi że jest coś nie tak to trudno to ignorować, wykonawcy niestety działają na swoją niekorzyść, zamiast dać to co wymagane dają inne pierdoły i lecą z postępowania.

14

lexus napisał/a:

Wymagałem aby oferenci składali mi same m.in. oświadczenia a więc o zgodności z warunkami przetargu włącznie, niektórzy oprócz złożonych oświadczeń złożyli oferty z wyszczególnieniem sprzętu i tu mam problem gdyż takie wyszczególnienie jest niezgodne z tym co chciałem np.:

podałem wymiary urządzenia a tu są inne

podałem wymóg materiału miało być metalowe jest drewniane

Co mam zrobić, wg mnie to już nie podlega wyjaśnieniom gdyż złożyli i wycieli rzecz niezgodną z SIWZ....

Jeśli masz czarne na białym iż nie zaoferował materiałów zgodnych ze siwz to OUT. Wykonawcy sami się odkryli i pokazali co oferują jak uznasz to dostaniesz coś innego niż chcesz.

15

ponawiam pytanie co za dokument "zaprzeczający przedmiarowi"

16

Przecież to nieistotne jaki.
Istotna jest sprzeczność informacji w ofercie - wszelkie sprzeczności moim skromnym zdaniem należy WYJAŚNIĆ, może to pomyłka do poprawienia, może jej wcale nie ma tylko źle odczytano, może jeszcze co innego, może potwierdzi, że przecież i tak wykona zgodnie ze specyfikacją (to ostatnie może by całkiem wystarczyło).

Podobnie bym proponował rozstrzygnąć pierwszy przypadek. Jednak nie na siłę, bo tego dalekiego miejsca raczej nikt nie będzie mocno żałować.

17 (edytowany przez lexus 2011-04-29 05:30:09)

myszy1953 napisał/a:

ponawiam pytanie co za dokument "zaprzeczający przedmiarowi"

wizualizacja i opis szczegółowy urządzeń

Marcel napisał/a:

Jest tak że dokumenty nie wymagane nie powinny być sprawdzane, jednak jeżeli zamawiający widzi że jest coś nie tak to trudno to ignorować, wykonawcy niestety działają na swoją niekorzyść, zamiast dać to co wymagane dają inne pierdoły i lecą z postępowania.

dokładnie tak jest...

Co do pierwszego przypadku to out ale ten powyżej nie wiem wyjaśniać, ale co ma mi wyjaśnić co to wybory miss....

Może olać dokumenty których nie wymagałem, przecież składają oświadczenia o zgodności z warunkami postępowania....

18

Przynajmniej raz w roku, piszę:

"Oferta jest odpowiedzią wykonawcy na zapotrzebowanie zamawiającego w przedmiocie umowy. Najważniejszym wymogiem wobec wykonawcy w zakresie dotyczącym treści oferty jest to, by oferta była sformułowana w sposób jednoznaczny ? wykluczający dowolność interpretacyjną i na tyle wyczerpujący, by dawała odpowiedź na wszystkie wymagania w zakresie przedmiotu zamówienia, jakie stawia zamawiający ? przepis art. 82 ust. 3 ustawy stanowi, że treść oferty oferty musi odpowiadać treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia."

Zatem można zwrócić się do wykonawcy  o złożenie wyjaśnień - argumentując to tym, że  z oferty nie wynika jednoznacznie że wykonawca nie spełnia Twoich wymagań, jak również nie wynika z niej jednoznacznie że spełnia.

19

ok wyjaśniam

20

.... nie żebym Cie namawiał. Trudno jednoznacznie orzec nie mając przed sobą kompletu dokumentów przetargowych.

21 (edytowany przez lexus 2011-04-29 08:41:32)

ale wiesz co by to Ci dało:

niezgodność z SIWZ nie ulega wątpliwości, daje dwie opcje albo w/g przedmiaru mojego albo w/g swoich błędnych dokumentów będzie realizował

co do drugiego

typowe wyjaśnienie dlaczego tak dał a nie inaczej i po wyjaśnieniach pewnie pójdzie out

22

No, chyba nastawienie nie w tym kierunku. Jeśli wyjaśniać, to raczej z zamiarem zostawienia ofert. Próżne wyjaśnianie, kiedy zamierzamy odrzucić niezależnie od wyniku, szkoda wysiłku, a nic nie zmusza.

23

nastawienie zgodne z kierunkiem rób i nie myśl co by było jakbyś tego nie zrobił

24

lexus napisał/a:

ale wiesz co by to Ci dało:

niezgodność z SIWZ nie ulega wątpliwości, daje dwie opcje albo w/g przedmiaru mojego albo w/g swoich błędnych dokumentów będzie realizował

co do drugiego

typowe wyjaśnienie dlaczego tak dał a nie inaczej i po wyjaśnieniach pewnie pójdzie out

To jest tak: Wymagałeś produkt A.
1) Wykonawca w jednym miejscu oświadcza że oferuje A, a w drugim że B - oferta do odrzucenia.
2) Wykonawca w jednym miejscu oświadcza że oferuje A, a z dokumentów wynika być może B - oferta do wyjaśnienia (ze wskazaniem na +).
3) Wykonawca w jednym miejscu oświadcza że oferuje B, a z dokumentów wynika że być może A - oferta do wyjaśnienia (ze wskazaniem na -)

Wszystko zależy od treści postanowien SIWZ, oferty, dokumentów załączonych do niej etc.

25

ciekawe smile poczekamy na wyjaśnienia i dam znać