1

Temat: potencjał ekonomiczny

Czy wykonawca moze na potwierdzenie spełniania warunku w zakresie potencjału ekonomicznego złożyć w ofercie sprawozdanie finansowe podmiotu trzeciego? Czy w ogóle w tym zakresie mozna polegać na zasobach podmiotu trzeciego?

2

Odp: potencjał ekonomiczny

W przypadku tego warunku interpretacja jest niejednolita. Wykonawca ma bowiem prawo posłużyć się innym podmiotem jedynie w celu potwierdzenia posiadanej zdolności finansowej, rozumianej jako:

* zdolność kredytowa lub
    * ilość środków finansowych zgromadzonych na koncie.

Jednocześnie wykonawca nie ma możliwości wykorzystania potencjału innych podmiotów dla potwierdzenia spełnienia warunku w zakresie zdolności ekonomicznej.
Wynika to  z tego, iż w przypadku potencjału ekonomicznego, badanego w oparciu o wskaźniki ekonomiczne przedsiębiorcy (np. obroty lub przychody) inny podmiot nie ma możliwości bezpośredniego przekazania odpowiednich zasobów wykonawcy. Wskaźniki ekonomiczne są bowiem nierozerwalnie związane z określonym podmiotem gospodarczym i tylko jego dotyczą.

3

No właśnie, tak do tej pory myślałam.
Ale piszesz, że interpretacja jest niejednolita - znasz jakieś opinie, orzeczenia itp, które zezwalają na taką praktykę?

4 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-29 09:44:17)

Marcel ma rację, ale zawsze mam w takim przypadku wątpliwości czy posiadany przez "użyczającego" majątek nie może stanowić podstawy wykazania się przez wykonawcę posiadaniem zdolności finansowych
A tak na przyszłość - żądanie sprawozdania finansowego to naprawdę ostatnia ostateczność - bo kto z komisji jest na tyle biegły w finansach, żeby ocenić czy wynika z niego ta zdolność czy nie - ja tylko raz zrobiłem ten błąd i więcej go nie mam zamiaru powtarzać smile

5 (edytowany przez Marcel 2011-04-29 07:35:21)

Dokładnie, czasami lepiej darować sobie niektóre papierki, na zdolności ekonomicznej polegać nie wolno.

6

Ha, ja osobiscie też już taka mądra jestem. Ale niestety (albo stety) grzecznościowo weryfikuję oferty złożone w przetargu zaprzyjaźnionej firmy i się na tym problemie zatrzymałam.
Czyli ostatecznie jak konkluzja? Uznać sprawozdanie podmiotu trzeciego czy nie? Jeśli tak, to jest kolejny problem - ten podmiot trzeci nie złożył zobowiązania do oddania do dyspozycji swojego potencjału.

7

Potencjał ekonomiczny, więc uznać nie wolno, przed wykluczeniem jednak należy wezwać do uzupełnienia.

8

O uzupełnienie dokumentów finansowych wykonawcy, oczywiscie?

9

Oczywista, oczywistość.

10

To nie takie oczywiste - nadal mylicie pojęcia!
Niech mon.de przynajmniej w stosunku do wykonawców używa własciwych.

11

Co dla ciebie jest nieoczywiste hubal?

12

jak można komuś użyczyć swoje obroty koszty zobowiązania absolutnie nie !!!

13 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-04-29 09:48:05)

znak takich co koszty pożyczają, ale nimi zajmuje się CBA i inni wink a tak poważnie to trzymaj się linii Marcela wezwij do uzupełnienia, a jak nie uzupełni to wiesz co robić wink

14

o matko biały misiu pozazdrościć znajomości    wink

15

Dziękuję serdecznie! Na Was zawsze można liczyć!

16

Marcel napisał/a:

Co dla ciebie jest nieoczywiste hubal?

Nieoczywiste czy na pewno żądać ?dokumentów finansowych?, czy na pewno po naszych poradach mon.de napisze trafne żądanie i czy wszyscy już rozróżniają aspekty finansowe od ekonomicznych.

17

No to sprawdźmy:
żądać będę sprawozdania finansowego od Wykonawcy na potwierdzenie spełniania warunku udziału w postępowaniu w zakresie sytuacji ekonomicznej.
Na potwierdzenie spełniania warunku w zakresie sytacji finansowej żądałam informacji banku lub SKOK o posiadanych środkach lub zdolności kredytowej (oczywiscie w podanej wysokości) oraz polisy. I te dokumenty otrzymałam.

Na szybko pytanie - w rozporządzeniu o dokumentach jest "opłacona polisa". Co w sytuacji, kiedy polisa płatna jest w ratach i oczywiscie niektóre z nich - zgodnie z harmonogramem spłat - jeszcze nie są zapłacone?
Czy to jest "opłacona polisa?"

18

mon.de napisał/a:

No to sprawdźmy:
żądać będę sprawozdania finansowego od Wykonawcy na potwierdzenie spełniania warunku udziału w postępowaniu w zakresie sytuacji ekonomicznej.
Na potwierdzenie spełniania warunku w zakresie sytacji finansowej żądałam informacji banku lub SKOK o posiadanych środkach lub zdolności kredytowej (oczywiscie w podanej wysokości) oraz polisy. I te dokumenty otrzymałam.

Hubal powinien być zadowolony wink

mon.de napisał/a:

Na szybko pytanie - w rozporządzeniu o dokumentach jest "opłacona polisa". Co w sytuacji, kiedy polisa płatna jest w ratach i oczywiscie niektóre z nich - zgodnie z harmonogramem spłat - jeszcze nie są zapłacone?
Czy to jest "opłacona polisa?"

Przyjąć że jest skoro w ratach to raty będą płacone wg harmonogramu, ewentualnie powinny być dowody opłacenia rat, które już zostały zapłacone

19

Jeśli już zadowolenie, to zamawiającego i wykonawców, mają jakieś znaczenie, ale nie Hubala.
Owszem, wątpliwości rozwiane, do treści żądania nie mamy zastrzeżeń.

Co do polisy - zgadzam się z Niedzwiadkiem, czyli też bym uznał, a rata wystarczyłaby mi jedna.

20

Jeżeli polisa jest w ratach i jest opłacona jedna z nich a termin kolejnej nie upłyną to ok.

21

Dzięki!!!

22

W wyroku z dnia 18 kwietania 2011 r. syn. akt KIO 637/11 KIO postanowiła:
"Z kolei co do dopuszczalności posługiwania się udostępnieniem zasobów w trybie art. 26 ust. 2 b ustawy Pzp dla wykazania zdolności ekonomicznej Izba nie podziela poglądu o istnieniu takiej możliwości w świetle brzmienia obowiązujących przepisów ustawy Pzp oraz rozporządzenia w sprawie dokumentów. Jak było to wskazane, posiadanie określonego wskaźnika płynności szybkiej wskazuje na zdolność ekonomiczną wykonawcy, a ta na mocy art. 26 ust. 2b ustawy Pzp podlega wyłączeniu spod dyspozycji niniejszego przepisu. W tym zakresie wymagane jest, aby to wykonawca samodzielnie lub występując wspólnie o udzielenie zamówienia wykazał, że spełnia warunki postawione przez zamawiającego"

23

Odkurzam wątek bo ostatnio dowiedziałem się o wyroku KIO 269/2011 z lutego, z którego wynika, że podmiot trzeci może również udostepniać potencjał ekonomiczny. Czyli np. przechód. 

Nigdy nie interesował mnie ten potencjał, ale może kogoś interesuje.

24

Wydruk w konta internetowego  ... na potwierdzenie sytuacji ekonomicznej i finasowej . PROSZĘ O KOMENTARZE

25

Uznać - chyba że są jakieś wątpliwości co do prawdziwości dokumentu.