Temat: Dowód na opłacenie polisy
Czy należy wezwać do uzupełnienia oferty o dokumenty potwierdzające, że załączona do oferty polisa ubezpieczeniowa (żądana przez Zamawiającego) jest opłacona? Chodzi oczywiście o te raty, których termin już minął.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy należy wezwać do uzupełnienia oferty o dokumenty potwierdzające, że załączona do oferty polisa ubezpieczeniowa (żądana przez Zamawiającego) jest opłacona? Chodzi oczywiście o te raty, których termin już minął.
W rozporządzeniu jest napisane że możesz żądać opłaconej polisy (..). A więc moim zdaniem takie żądanie jest jak najbardziej uzasadnione - o ile zostało to zapisane w SIWZ. Ja piszę zawsze że "ważnej i opłaconej".
Ostatnio zdarzyła mi się sytuacja że z dokumentu dołączonego do oferty wynikało że polisa OC została opłacona 4 dni po terminie zawartym w polisie. Zadzwoniłem do ubezpieczyciela i stwierdzili że polisa ma ciągłość i jest ważna. Nie wzywałem więc o uzupełnienie lub wyjaśnienia, tylko zrobiłem notatkę.
A jakie to mogą być dokumenty potwierdzające opłacenie polisy? Wydruk z konta? Potwierdzenie zapłaty??
U mnie najczęściej bywa tak że Wykonawcy sami przedstawiają wraz z polisą dokument potwierdzający jej opłacenie. I najczęściej jest to wydruk z rachunku bankowego np wygenerowany online (nie wymaga autoryzacji i poświadczenia przez Bank).
Potwierdzenie zapłaty (rozumiane jako np dołączony pocztowy bloczek przelewu bankowego) może być niewystarczające gdyż jest to tylko dyspozycja właściciela rachunku którą zawsze można wycofać. Natomiast wydruk wykonanej operacji (winien-ma) potwierdza że środki zostały przelane.
Dzięki!
Ja mam odmienny pogląd.
Istotą żądania opłaconej polisy jest udowodnienie, że wykonawcę stać na płacenie, a nie że np. postępowanie jest ubezpieczone czy może co innego. Ponadto dowód wpłaty, z oryginalnym stemplem banku czy poczty bardziej mnie przekonuje niż wydruk, umiem łatwo sobie wyobrazić przekonywujące lecz oszukane (sfabrykowane) wydruki.
Jednocześnie bardzo dobry wydaje się pomysł kamil.grzeszczyk'a polegający na potwierdzeniu ważności polisy.
W wyroku z dnia 17 stycznia 2011 r., sygn. akt KIO 19/11 Krajowa Izba Odwoławcza stwierdziła:
"Izba zważyła, iż objęcie wykonawcy ubezpieczeniem od odpowiedzialności cywilnej jest możliwe pomimo nieopłacenia polisy przed dniem, w którym rozpoczął się okres ubezpieczenia. Wniosek taki wynika z przepisów art. 814 §§ 1 i 2 Kodeksu cywilnego. Zgodnie z art. 814 § 1 K.c. jeżeli nie umówiono się inaczej, odpowiedzialność ubezpieczyciela rozpoczyna się od dnia następującego po zawarciu umowy, nie wcześniej jednak niż od dnia następnego po zapłaceniu składki lub jej pierwszej raty. Natomiast z dyspozycji § 2 wynika możliwość odpowiedzialności ubezpieczyciela jeszcze przed zapłaceniem składki lub jej pierwszej raty. Przytoczone przepisy Kodeksu cywilnego korelują ze wskazanym wyżej przepisem § 1 ust. 1 pkt 10 rozporządzenia z dnia 30 grudnia 2009 roku dopuszczającym wykazanie faktu objęcia wykonawcy ubezpieczeniem od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej nie tylko opłaconą polisą, ale też innym dokumentem potwierdzającym posiadanie takiego ubezpieczenia".
karolk co my byśmy bez Ciebie zrobili? ładne to stanowisko KIO
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc