Temat: Usługi na wycinkę drzew
Mam taki problem:
Sytuacja: Konieczne jest wycięcie kilkunastu drzew (zwykłych drzew - nie zabytkowych, ale na tyle dużych że wymagane jest uzyskanie zgody właściwego urzędu dla każdego z drzew z osobna). drzewa są niestety rozmieszczone tak, że w jednej gminie np jest 1, w innej 4 a w jeszcze innej 6 itp. Miejsca w których są te pojedyncze drzewa, są porozrzucane po terenie całego województwa.
W zeszłym roku przeprowadzono przetargi na wycinkę dużej ilości drzew pod nazwami - wycięcie krzewów i drzew oraz uprzątniecie dzikich wysypisk - oraz - zabiegi pielęgnacyjne w parkach -. Ostatnie z tych zadań było realizowane w grudniu 2010.
I teraz moje pytanie. czy konieczne jest przeprowadzenie postępowania w ramach ZP na wycięcie tych drzew, mając na uwadze że :
1) usługa byłaby wykonana przez osoby które zarządzają terenem na którym znajduje się dane drzewo a rozliczenie nastąpiłoby na zasadzie kompensacji lub ewentualnie za pozyskanie drewna.
2) w najbliższym czasie zostanie zorganizowany kolejny przetarg na wycięcie krzewów i drzew i uprzątnięcie dzikich wysypisk. Tutaj nie mam wątpliwości że przetarg ZP musi być.