1

Temat: błędna data formularz ofertowy

termin składania ofert: 20 kwietnia
data w formularzu ofertowym: 20 maj

wezwanie do uzupełnienia ?

2 (edytowany przez Bitter 2011-05-04 07:50:08)

Odp: błędna data formularz ofertowy

Data sporządzenia oferty 20 maj? Jeślii tak to bym to poprawił jako oczywistą omyłkę pisarską. Jak może być 20 maj skoro oferta jak przypuszczam znalazła się u Zamawiającego do 20 kwietnia.

Nie ma co uzupełniać -zretszą formularza ofertowego nie można.

Poczekaj na zdanie innych- ja częściej pytam niż odpowiadam smile

3

Poprawić jako inną omyłkę, jak bitter.

4

pisarską czy inną?

5

Bitter napisał/a:

Poczekaj na zdanie innych- ja częściej pytam niż odpowiadam smile

No ale jak już opdowiadasz to bardzo dobrze smile

6

Bitter napisał/a:

pisarską czy inną?

Pisarską oczywiście.

7

okazalo się, że oświadczenia z 22 i z 24 również mają błędne daty wink analogicznie jak formularz

8

randall5 napisał/a:

okazalo się, że oświadczenia z 22 i z 24 również mają błędne daty wink analogicznie jak formularz

oj. to problem wink
a tak na serio to ja bym to zostawił, jeżeli oświadczenia zosały załaćzone do oferty, a oferta złoózna u zamawiającego w terminie składania ofert, to powiem szczerze nie widzę problemu.
Wykonawca na dzień skłądania ofert potwierdza spełnianie warunków z art. 22 i nie podlega wykluczeniu.

9

randall5 napisał/a:

No, to raczej nie nadaje do porawienia przez zamawiającego. Można wyjaśniać, wzywać do złożenia prawidłowego lub zostawić w spokoju.

10

Raczej też tak sądzę.

11 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-05-05 06:21:29)

MIRAS napisał/a:
randall5 napisał/a:

1 No, to raczej nie nadaje do porawienia przez zamawiającego.
2 Można wyjaśniać,
3 wzywać do złożenia prawidłowego
4 lub zostawić w spokoju.

1 tak
2 i tak i nie efekt końcowy musi doprowadzić do 3 ponieważ zamawiający nie święty i nie wie, czy wykonawca oświadczył mu, że 20.05 będzie spełniał warunki, a skąd zamawiający ma wiedzieć, że 20.04 spełniał a może nie spełniał? i "pomyłka" była celowa? - pewnie jest to "zwykła" pomyłka, ale...
3 tak i tylko tak
4 nie ponieważ:
oświadczenia mają stwierdzać że na dzień składania ofert spełnia (nie później !)
skoro data jest błędna - bo późniejsza, czyli nie spełnia na dzień złożenia - to że się pomylił to oczywiste, ale obowiązuje nas 26.2a i moim zdaniem nie można tego zostawić, a obowiązkowo wezwać do złożenia właściwych oświadczeń zgodnych z 26.2a

12

ja bym poprawiła jako inną omyłkę 87.2.3 czyli na 20.04. jak nie wyrazi zgody odrzucona 89.7

13

Oświadczenie?

14

a dlaczego nie? nie poprawiam treści oświadczenia data uchybienie formalne

15 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-05-05 09:49:24)

Ale własnie ta data jest w tym oświadczeniu istotna i ważna i razem z treścią zamkniętą całość wink

Dla mnie droga: wzywam - uzupełnia jest po prostu bezpieczniejsza dla zamawiającego, co nie znaczy że najprostsza

16

czy tak naprawdę z ręką na sercu możesz stwierdzić ,że to nie omyłka ? dlatego poprawiam i czekam na zgodę nie wyrazi - wypad a jak napisze ,że się pomylił i wyraża zgodę to chyba to przyjmujesz

17

Oczywiście że tego nie wiem,
a skoro i tak czekam na zgodę na poprawienie to równie dobrze mogę wezwać do uzupełnienia - efekt niby ten sam, ale dla mnie jak już zaznaczyłem bezpieczniej mieć to oświadczenie z właściwą datą bez poprawek

18

ale on podpisał ofertę z tą błędną datą a więc:
oświadczenia uzupełniasz!
a co robisz z formularzem ofertowym uważasz ,że się pomylił czy jeszcze coś innego?

19 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-05-05 10:04:49)

formularz ofertowy i oświadczenia to dwa różne dokumenty i chociaż stanowią część tej samej oferty do każdego z tych dokumentów stosuje się inne przepisy pzp

Poza tym jak już napisałem dla mnie moja ścieżka jest po prostu bezpieczniejsza dla zamawiającego:
- efekt jak napisałem jest prawie taki sam
- włożona praca też prawie taka sama
- nawet koszty prawie takie same z wyjątkiem tego, że zgodę można wysłać faksem, a oświadczenie musi być dostarczone w oryginale, ale dla wykonawcy, który być może wygra postępowanie to żadem koszt
i tyle
przede wszystkim brak będzie w razie kontroli tzw. punktu zaczepienia

20

może się przyda KIO/1694/10

21

Tylko pamiętajcie że prawie robi różnicę - to tak w odniesieniu do wyroku j.w. i kwestii dat w oświadczeniach