1

Temat: problem z podpisaniem umowy

Ustalilismy z wykoanwcą termin podpisania umowy na dzień 15 kwietnia b.r., wykonawca przesłał nam w oryginale zabezpieczenie nalezytego wykonainia umowy w formie gwarancji ubezpieczeniowej. Wykonawca prosił o przesłanie umowy do podpisu pocztą, więc podpisaliśmy ją z datą 15 kwietnia i wysłaliśmy do wykonawcy. Po tygodniu zostało zamieszczone w BZP ogłoszenie o udzieleniu zamówienia. Teraz wykonawca informuje nas że zastanawia sie czy wogóle podpisac umowę. Co powinnismy zrobić w takiej sytuacji?

2

Odp: problem z podpisaniem umowy

No właśnie, kolejny przykład aby się nie spieszyć, teraz to już klapa, ogłoszenie poszło.

3 (edytowany przez Darek W. 2011-05-04 09:01:10)

Dlategoż warto wyznaczyć i zawrzeć umowę na miejscu-w siedzibie zam - a teraz ..... wyk. musi zawrzeć umowę lub -KC rzecze
"Jeżeli uczestnik aukcji albo przetargu, mimo wyboru jego oferty, uchyla się od zawarcia umowy, której ważność zależy od spełnienia szczególnych wymagań przewidzianych w ustawie, organizator aukcji albo przetargu może pobraną sumę zachować albo dochodzić zaspokojenia z przedmiotu zabezpieczenia. W pozostałych wypadkach zapłacone wadium należy niezwłocznie zwrócić, a ustanowione zabezpieczenie wygasa. Jeżeli organizator aukcji albo przetargu uchyla się od zawarcia umowy, ich uczestnik, którego oferta została wybrana, może żądać zapłaty podwójnego wadium albo naprawienia szkody" -

4

no właśnie ogłoszenie poszło i co teraz?

5 (edytowany przez Darek W. 2011-05-04 09:09:50)

no i zmusić do zawarcia umowy-postraszyć karami, sądem. Jest to moim zdaniem typowe  odstąpienie od umowy z winy wykonawcy.

6

Ogłoszenie już poszło i nic z tym teraz nie zrobicie.

7

tylko czy mogę postraszyć karami skoro nie mam umowy?

8

Darek W. napisał/a:

1.no i zmusić do zawarcia umowy-postraszyć karami, sądem. 2. Jest to moim zdaniem typowe  odstąpienie od umowy z winy wykonawcy.

1. karami umwonymi?
2. chyba odstąpienie od podpisania umowy?

9

mania napisał/a:

Co powinnismy zrobić w takiej sytuacji?

Zacznij od ustalenia (na 100%), czy wykonawca podpisuje umowę czy nie.

10

Jak nie podpisze to klapa, ogłoszenie poszło i tyle.

11 (edytowany przez Darek W. 2011-05-04 12:29:03)

MIRAS napisał/a:
Darek W. napisał/a:

1.no i zmusić do zawarcia umowy-postraszyć karami, sądem. 2. Jest to moim zdaniem typowe  odstąpienie od umowy z winy wykonawcy.

1. karami umwonymi?
2. chyba odstąpienie od podpisania umowy?

2. Tak - no to się zgadzamy  smile

12

no nie wiem czy jest to odstąpienie od umowy skoro umowa nie została podpisana

13

No jak nie, skoro nie podpisał to odstąpił.

14

Ale czy moge wówczas zastosowac kary, które przewidziałam w umowie za odstapienie od umowy? Chyba nie za bardzo...

15

Możecie zabrać wadium jeżeli było wymagane, nie możecie stosować kar z umowy która nie została podpisana i nie obowiązuje.

16

mania napisał/a:

no nie wiem czy jest to odstąpienie od umowy skoro umowa nie została podpisana

Oczywiście że nie jest. To jest odstąpienie od podpisania umowy. Sankcje: wadium (o ile było przewidziane), roszczenie o zawarcie umowy (nie polecam).

17

mania napisał/a:

Ale czy moge wówczas zastosowac kary, które przewidziałam w umowie za odstapienie od umowy? Chyba nie za bardzo...

NIe bardzo?!? Na pewno nie możesz! Odstąpienie od umowy, a odstąpienie od podpisania umowy to dwie różne sprawy. Nie mieszajcie pojęć!

18

A czy w takim przypadku moge podpisać umowę z wykonawcą kolejnym z listy, mimo, że minął już termin związania ofertą?

19

No jak można stosować kary od czegoś co nie ma mocy prawnej (nie zostało podpisane) smile

20

mania napisał/a:

A czy w takim przypadku moge podpisać umowę z wykonawcą kolejnym z listy, mimo, że minął już termin związania ofertą?

Jeżeli inny wyraża chęć to możecie.