1 (edytowany przez mrj 2011-05-04 08:34:42)

Temat: Odpowiedzialnośc funkcjonariuszy państwowych.

Kłaniam się uprzejmie. Mogę się jedynie domyślać, że wszystkim znana jest ustawa  (nowa) o Odpowiedzialności majątkowej funkcjonariuszy państwowych za rażące naruszenie prawa. Domyślam się również, że znakomitej części "forumowiczów" ta ustawa dotyczy. Jeżeli Was to interesuje, chętnie napiszę kilka słów na ten temat, a szczególnie opiszę nowy na polskim rynku produkt ubezpieczeniowy, którego zadaniem jest chronić funkcjonariuszy (czyt. urzędników) od Odpowiedzialności. W końcu 12 pensji to nie byle co...

Pozdrawiam
MRJ

2

Odp: Odpowiedzialnośc funkcjonariuszy państwowych.

Jeśli tylko kilka, to niektórych może zainteresować.

3

Opisać ZAWSZE można. Czekam/my wiec na opisanie ..

4

Może zamieściłbyś na forum i wówczas wszyscy forumowicze by chętnie przeczytali?
Co myślicie o tym ?

5

mrj napisał/a:

Domyślam się również, że znakomitej części "forumowiczów" ta ustawa dotyczy.

... a mi się wydaje że znikomej.

6

MIRAS napisał/a:
mrj napisał/a:

Domyślam się również, że znakomitej części "forumowiczów" ta ustawa dotyczy.

... a mi się wydaje że znikomej.

też mi się tak wydaje z pewnego prostego powodu wink

7 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-05-05 16:51:16)

A mnie się nie wydaje ja wiem big_smile ale wiedzy nigdy dość tylko w rozsądnych granicach i na temat wink

8 (edytowany przez mrj 2011-05-08 16:40:53)

Zatem krótko. Ustawa zmienia zasady odpowiedzialności funkcjonariuszy państwowych za rażące naruszenie prawa, w tym ustala odszkodowanie od funkcjonariusza na poziomie 12 krotności wynagrodzenia z dotychczasowych 3. Wprowadza również odpowiedzialność "zbiorową" wszystkich uczestniczących w procesie wydawania decyzji. Dotyczy wszystkich funkcjonariuszy państwowych (tych z działów zam. publ. też) z wyłączeniem sądownictwa i prokuratury. Dodatkowo zmienia tryb dochodzenia odszkodowania od pracownika. Dotychczas pracodawca mógł, teraz pod rygorem art. 10.1 ustawy - musi dochodzić roszczenia.
Istnieją dwa rodzaje programów ubezpieczenia takich odszkodowań. Pierwszy z cyklu - płacisz - masz - polega na opłacaniu składki miesięcznej a odpowiedzialność ubezpieczyciela obejmuje okres kiedy pracownik był ubezpieczony, czyli płaci składkę nadal. Drugi polega na tym, że ubezpieczyciel udziela ochrony przez okres nawet następnych 10 lat, nawet po zaprzestaniu płacenia składki. Składki od 2 zł miesięcznie do 240 zł rocznie za osobę.
Więcej na http:/www.ubezpieczenia-mrj.pl  od 10 maja.
Pozdrawiam
MRJ