1

Temat: Odrzucić czy wezwac do uzupełnienia?

Żądałam dołączenia "regulaminu świadczenia usług internetowych." Wykonawcy nie załączyli, czy mogę wezwać do uzupełniania? nie był to dokument na potwierdzenie tzn, z pkt IV5 ogłoszenia. czy mogę potraktować ten dokument jako instrukcję lub opis, o których mówi rozporządzenie? czy raczej jak harmonogram, którego się nie uzupełnia.Pozdrawiam.

2

Odp: Odrzucić czy wezwac do uzupełnienia?

A ten regulamin czemu miał służyć?

3

Ma być załącznikiem do umowy takie jej uszczegółowienie, a w zasadzie to go  zażądałam bez sensu i teraz mam pasztet. To taka pozostałość po popszednim postępowaniu, aby sprawdzić czy regulamin nie jest sprzeczny ze SIWZ, postanowieniami umowy, a  i tak nie był potrzebny, bo postanowienia umowy stanowią, iż regulamin wiąże nas tylko w zakresie w jakim nie jest sprzeczny ze SIWZ , umową i tak dalej. Pytanie czy można uzupełnić czy odrzut na podstawie art. 89 ust.1 pkt2 , wydaje mi się, że muszę ofertę odrzucić, ale nie jestem pewna, więc pytam.

4

justi1977 napisał/a:

wydaje mi się, że muszę ofertę odrzucić, ale nie jestem pewna, więc pytam.

Niestety też mi się tak wydaje.

5

A mnie przeciwnie.
Proponuję: zostawcie tę ofertę.

6

A ja bym wezwał do uzupełnienia

7

Zgadzam się (uzupełnianie ma sens jedynie gdy zostawiamy ofertę).

8

popieram hubala - chociaż nie uważam żeby można było uzupełniać, jest to element nieistotny nie mający wpływu na treść oferty

9

Bardzo w to wątpię.

10 (edytowany przez justi1977 2011-05-04 17:37:55)

Problem polega na tym że były 3 oferty dwie nie miały regulaminu jedna miała a ta co miała jest najdroższa, mało tego musimy dołożyć żeby nie unieważniać postępowania. Zastanawiałam się i poczytałam trochę i regulaminu nie można uzupełniać tak jak wzoru umowy czy harmonogramu.

11

Umowę można uzupełnić, a załącznika do tej umowy już nie? Napisałaś, że miał to być właśnie załącznik do umowy

12

A przepraszam, jaką umowę można uzupełnić?

13

To był skrót myślowy - umowa jako załącznik do siwz i wyk. go nie dołączył, a zgodnie z siwz miał to zrobić -  tak to rozumiem, chociaż wcale tak nie musiało być

14 (edytowany przez hubal 2011-05-05 05:46:40)

Uzupełnić raczej każdą, póki nie podpisana, potem już nieco trudniej, ale też da się.

15

justi1977 napisał/a:

Ma być ... aby sprawdzić czy regulamin nie jest sprzeczny ze SIWZ...

Z tego wynika, że regulamin jest dokumentem, o którym mowa w art.25.1, a w takiej sytuacji podlega uzupełnieniu na podstawie art.26.3.

Jednocześnie

justi1977 napisał/a:

... i tak nie był potrzebny...

W takiej sytuacji można w ogóle zignorować jego brak.

justi1977 napisał/a:

poczytałam trochę i regulaminu nie można uzupełniać

Z tym ostatnim  można polemizować. Mogę się zgodzić, że nie można uzupełnić elementów czyli niejako zmienić treści oferty, ale tylko w istotnym zakresie, w takim który mógłby wpływać na wybór oferty. Jeśli jednak chodzi o elementy nieistotne, to na pewno nikt nie zabije, a i przed sądem da się obronić. Żadne zło.
Ponadto jeśli regulamin (ale też może inny dokument) firmy A jest stały (np. powszechnie znany, rozsyłany wszystkim, wisi w Internecie), to późniejsze dołączenie takiego do oferty, w razie pomyłkowego przegapienia, nie jest żadnym złem.

16

O.K krótka piłka co radzicie zrobić, zostawić oferty, bo obie firmy oferują do ściągnięcia regulaminy na stronie internetowej  i udawać że wszystko gra,odrzucić?  to zostaje jedna i  droga oferta, do której jeszcze muszę dołożyć kasę, czy wezwać do uzupełnienia i wybrać ofertę ,która może podlegać odrzuceniu, bo nie ma tego przeklętego regulaminu. Zastanawiałam się nad tym co tu piszecie i już moje stanowisko nie jest takie jednoznaczne, ale uczono mnie, że można uzupełniać tylko to co jest w rozporządzeniu, a ja nie żądałam regulaminu na potwierdzenie spełnienia warunków przez usługi, tylko jako makulaturę nic nie wnoszącą do oferty. Please help mi bo jutro muszę podjąć decyzję.

17 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-05-05 16:46:00)

justi1977 niestety decyzję co zrobić będziesz musiała podjąć sama - znasz nasze zdania - różne i w takiej sytuacji jak się znalazłaś podjęlibyśmy takie a nie inne decyzje, ale one byłyby nasze, a Twoją musisz podjąć Ty, tworzyłaś siwz i tak na prawdę wszystko zależy od tego jaki był zapis siwz,  którego my nie znamy i jakie były intencje autora, są jeszcze inne rozwiązania których nikt wprost Ci nie podpowie - sama stwierdziłaś, że te regulaminy są powszechnie dostępne w internecie...

18

Można uważać, że nie ma dobrego wyjścia, każde może być nietrafione, innymi słowami trzeba wybrać mniejsze zło.

justi1977 napisał/a:

1) Czy mogę potraktować ten dokument jako instrukcję lub opis, o których mówi rozporządzenie? 2) czy raczej jak harmonogram, którego się nie uzupełnia.

1) Tak można zrobić - na pewno nikt nie zabije, a nawet jest duże prawdopodobieństwo obronienia w razie groźby zarzutów.
No i jeszcze można otrzymać regulamin w ramach wyjaśnień - nieprawdaż?
2) To kwestia interpretacji, nie przypominam sobie, by ustawa wspominała o harmonogramie. A gdy np. harmonogram ma podlegać uzgodnieniom - to co???