1

Temat: Problem z ofertą

Proszę o poradę.

Dostawa filmów RTG poniżej progów a dokładnie dostawa  filmów MXG (zielonych). Kilkanaście pozycji.

Jeden Wykonawca na podstawie naszego formularza stworzył swój własny. I tu powstał Problem bo :
- przepisując wpisał we wszystkich rubrykach Film MXB (zielony) zamiast MXG (zielony)- jak było w oryginale.

MXG - to film zielony
MXB - to film niebieski

A on wpisał MXB (zielony).

Co począć .......

2

Odp: Problem z ofertą

No co jeszcze zauważyłem  - jeden rozmiar filmu wg naszego formularza to był 24x30 a wykonawca ma 24x32 - a takie nie istnieją.

3

Co z tym zrobić to nie pomogę.
Ale filmy 24x32 istnieją są to filmy mammograficzne np Agfy.

4

Zapis Wykonawcy brzmi film mxb (zielony) wymiar  24x32

5

No dobrze: Czy to jest formularz ofertowy czy dokument potwierdzający że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom Zamawiającego. Jeśli dokument potwierdzający spełnienie wymagań to wezwać do uzupełnienia. Jeśli formularz ofertowy to niestety... (raczej nie da się poprawić)

6

formularz cenowy (kosztorys cenowy)

7

wg mnie oferta do odrzucenia

8

Zgadzam się z niedźwiadkiem.

9

A spróbować wyjaśnić? tj napisać do wykonawcy na podst. 87  ust 1. że zauważyliśmy to i to i żeby wyjasnili te kwestie?

10

Jak najbardziej można.

11

Bitter tak z ciekawości wykonawca ma nazwę może na literę S ?

12

Nie. "P" smile. Jest najdroższy. Chyba nie chcesz napisać, że bierzesz udział w postępowaniu ^^.

13

Nie biorę udziału.
Ale działam w bardzo podobnej branży wink

14

to napiszę ci tylko, że oferta W. na "S" też jest smile

15

smile
"S" lubi takie babole robić dlatego pytałem

16

Popieram pomysł: wyjaśniać i ewentualnie poprawiać błędy.

17

Wykonawca odpisał, iż w obu przypadkach nastąpiła omyłka pisarska tj zamiast zapisu "film MXG" użyto pomyłkowo zapisu "film MXB" a zamiast wymiaru 24x30 pomyłkowo wpisano wymiar 24 x 32.

Co Wy na to?

18

Ja bym nie uznał sad

19 (edytowany przez Bitter 2011-05-06 12:44:16)

Ciężka  sprawa... myślicie że nie ma sposobu poprawy? BTW Za 2 godzinki czeka mnie kucie subitu w mieszkaniu ....ehhh nie mogę sie doczekac hmm. 3 dni juz to robię sad

20

Pierwszy z błędów do naprawy, sprawa prosta i oczywista, nawet bez tamtych wyjaśnień. Wystarczające wydaje się to co było w nawiasie, a pomyłka zrozumiała, bo klawisze B i G sąsiadują ze sobą, wręcz stykają się, zwykła tzw. literówka.
Ponadto wykonawca NA PEWNO dostarczy zgodnie ze specyfikacją, o to jestem pewny, więc też nie widzę problemu.

Z drugim błędem sprawa bardziej skomplikowana, nie jest jasne czy jest możliwe istnienie wyrobu i dostawa takiego czy nie, widzę rozbieżne poglądy, może zamawiający sobie z tym poradzi, argumenty już jakieś ma - m.in.  jw.

21

Ale czy można poprawić cos jako oczywista omyłkę pisarską po wyjaśnieniach?

22

Jak "coś" jest oczywistą omyłką to wówczas po co wyjaśnienia? wink

23

No właśnie.....

24

Marcel pisze:
wyjaśniać post 10
jak wyjaśnił - nie uznać post 18

to może napiszesz co zrobić ale tak od początku do końca

25

Myszy, jak napisałem o wyjaśnienia można zwrócić się zawsze, takie ma prawo zamawiający jednak jeżeli chcesz poprawić omyłkę jako oczywistą to nie jest ona oczywista jak zwracasz się o wyjaśnienia smile, czyż nie tak jest?