1

Temat: co o tym myślicie

Wiedza i doświadczenie : Wykonali w okresie ostatnich 5 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie - minimum 1 zamówienia polegającego na wykonaniu remontu lub budowy kotłowni oraz wykażą wykonanie min.1 zastosowania systemu solarnego, z podaniem ich rodzaju i wartości, daty i miejsca wykonania, którego wartość łącznie wynosi min. 300 000,00 zł brutto i załączą dokumenty potwierdzające, że roboty zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone.

Taki warunek jak go spełnić? Wykonawca złożył wykaz robót składający się z:
1. robota remont kotłowni z instalacjami - 200 000zł
2. zakładanie solarów  100 000zł

został wezwany do uzupełnienia bo zamawiacz miał na myśli 1 robotę na 300 000zł

Kurcze jak dla mnie może być jedna jak i 2 łącznie,  co wy na to?

2

Odp: co o tym myślicie

łączenie warunek b. nieszczęśliwy jak czytam ze zrozumieniem     smile to napisano :
minimum 1 zamówienie polegające na wykonaniu remontu lub budowy kotłowni
oraz
wykonanie min.1 zastosowania systemu solarnego,
a więc dopuszczają oddzielnie a wartość łączna 300
wykazal 2 zam , wartość łączna zam. = 300
nie ma powodu żądania uzupełnienia

3

A ja powiem że warunek tak został opisany że wykonawca dobrze przedstawił.
Gdyby było np:
....minimum 1 zamówienia polegającego na wykonaniu remontu lub budowy kotłowni W TYM wykonanie min.1 systemu solarnego, z podaniem ich rodzaju i wartości, daty i miejsca wykonania, którego wartość łącznie wynosi min. 300 000,00 .............
to było by to bardziej jasne.

4

No i zgadzam się z Twoją oceną bo moja taka sama jest ale dalej nNina pisze ,że zam. wezwał do uzupełnienia

5

Więc podstawy raczej nie było i należy cofnąć czynność, bo odwołanko wystąpić może smile

6

FAJNIE Nina pisze Zam. miał na myśli ....

7

No to miałam rację a wy jak zwykle pomocni. Akurat pomagam wykonawcy i jak nie cofnie wezwania zamawiacz to piszę odwołanie smile

8

Marcel napisał/a:

A ja powiem że warunek tak został opisany że wykonawca dobrze przedstawił.
Gdyby było np:
....minimum 1 zamówienia polegającego na wykonaniu remontu lub budowy kotłowni W TYM wykonanie min.1 systemu solarnego, z podaniem ich rodzaju i wartości, daty i miejsca wykonania, którego wartość łącznie wynosi min. 300 000,00 .............
to było by to bardziej jasne.

Też tak to czytam myszy smile

9

kurcze zacytowałam marcela smile

10

Zgadam się z myszy...

nina napisał/a:

zamawiacz miał na myśli 1 robotę na 300 000zł

Nie wiadomo co miał na myśli, bo cały warunek w 1. poście  jest zbudowany nieprawidłowo pod względem językowym i jest niezrozumiały. Ponadto podejrzewam umyślne ograniczenie kręgu wykonawców, bo kojarzenie kotłowni i systemu solarnego jest... hm...  niecodzienne.

11

NO Hubal masz rację.