1

Temat: rażąco niska cena

Przetarg na sprzątanie. W siwz zapisano: "Każdy z Wykonawców może zaproponować tylko jedną cenę i nie może jej zmienić. W formularzu ofertowym Wykonawca podaje cenę brutto tj. z podatkiem VAT (cyframi  słownie) za cały przedmiot zamówienia a nadto wskazuje stawkę podatku VAT wyrażoną %. cena oferty jest ceną ustaloną na okres obowiązywania umowy z wybranym Wykonawcą i nie podlega zmianom z zastrzeżeniem pkt .16.3. SIWZ".
Wykonawca podał cenę dość niską (8.000 zł inni 120.000 zł okres realizacji usługi 24 miesiące)w związku z tym poprosiliśmy o jej wyjaśnienie. wyjaśnił, że podana w ofercie cena dotyczy jednego miesiąca, co z nim zrobić - uznać, że zrobił błąd w wyliczeniu ceny i odrzucić?

2

Odp: rażąco niska cena

Raczej nie, lepiej jest poprawić na właściwą kwotę przeliczając miesiąc przez wymagany okres.

3

Pod warunkiem, że z oferty wynika okres, a nie że wobec wątpliwości zmienia się ofertę lub uzgadnia na nowo warunki.

4

Bym przeliczył-i zawiadomił. Jak chłopaki.

5

... a ja bym odrzucił ofertę.

6

Szczerze też skłaniam się ku odrzuceniu, bo moim zdaniem nie może być mowy o poprawie tego jako oczywistej omyłki. Jaka to oczywista skoro ją wyjaśniam? Ale potraktować to jako błąd w obliczeniu ceny czy niezgodność z siwz?

7

Odrzucenie i tylko odrzucenie, wbrew temu co piszą chłopaki. Przecież jak nic "dokonana
ocena wyjasnien wraz z dostarczonymi dowodami potwierdza, że oferta zawiera rażaco niska cene w stosunku do przedmiotu zamówienia". Zatem: art. 89 ust. 1 pkt 4
w związku z art. 90 ust. 3 ustawy

8

Tak tylko w wyjaśnieniach pisze że podana cena dotyczy miesiąca świadczenia usługi i należy ją pomnożyć razy 24 co da nam kwotę 190.000 zł (wykonawca podaje konkretną kwotę). Dlatego nie wiem czy odrzucić za rażąco niską czy za błąd.

9

Gość popełnił błąd przez co cena jest rażąco niska. Tego błędu nie da się poprawić.

10

Oj tam od razu odrzucić.  Wyjaśniliście - tak ?.  Poprawić i zawiadomić -art. 87. ust. 2 pkt 3.   Podobna sprawa do tej - KIO/UZP 42/09, 43/09 (może pomoże). Poszedł bym tą drogą raczej.

11

Nawet nie czytam, bo zdania i tak nie zmienie. Jezeli mial podać jedną cenę za calość - to podał, tą ceną jest: 8000. Jezeli mial podac cena za całość, a formularz oferty/ SIWZ przewidywał sposób jej wyliczenia np: wykonawca podaje cenę za miesiąc następnie mnoży przez ilość miesięcy etc. i wykonawca się pomylił np: 8000 x 12 = 8000 to ta cena jest do poprawienia. W ww. przypadku takiej możliowości nie widze.

12

MIRAS napisał/a:

Zatem: art. 89 ust. 1 pkt 4 w związku z art. 90 ust. 3 ustawy

Chyba jednak odwrotnie? - pomijając zasadność odrzucenia.

13

Chyba jednak nie? wink

14

Odrzucam ofertę na podstawie 89.1.4 ze względu na rażąco niską cenę do czego obliguje mnie 90.3 czyli chyba jednak Marcel wink

15

Niedzwiadek napisał/a:

Odrzucam ofertę na podstawie 89.1.4 ze względu na rażąco niską cenę do czego obliguje mnie 90.3 czyli chyba jednak Marcel wink

Marcel to by poprawił, pomijając tą oczywistą omyłkę pisarską wink to tok rozumowania prawidłowy.

16

z postu 1 nie wynika ,że wzywano do wyjaśnienia z art. 90

chyba jednak MIRAS!

17

Pewnie że bym poprawił.

18

myszy1953 napisał/a:

z postu 1 nie wynika ,że wzywano do wyjaśnienia z art. 90

chyba jednak MIRAS!

Wzywano do wyjaśnienia z art. 90 - powiedział, ze podana cena jest za miesiąc i też wyjaśnił co się na nią składa (koszt pracy ludzi, sprzętu itd.)

19

.. i powiedział że należy ją przemnożyć przez 24 miesiące, odjąć co nie co i będzie dobrze smile

20

Niedzwiadek napisał/a:

No Miras sorki tak mi się ręka omsknęła wink

21

teraz ma rażąco wysoką bo 192000,00 hahaha

22

więc teraz należy odrzucić tamte bo teraz te 120000 brzmi jak rażąco niska przy 192000 wink

23

Witam, w PN jest taka sytuacja: Zamawiający ogłosił przetaerg na remont i adaptację pomieszczenia wykonawcy złożyli oferty. jeden z wykonawców złożył ofertę na kwotę X a w kosztorysie wykazuje ze adaptacja kosztuje x a remont kosztuje Y i co w takiej sytuacji formularz oferty zawiera oświadczenie "cena mojej oferty za realizację CAŁOŚCI niniejszego zamówienia wynosi łacznie brutto X PLN" oraz "gwarantuję wykonanie całości ninijeszego zamówienia zgodnie z treścią SIWZ w której są opisane oba zadania". i co terez mam zrobić ?? rażąca niska cena? i odrzucić ofertę?

24

Wyjaśniaj, po odpowiedzi będziesz się zastanawiał co dalej.

25

Jednocześnie należy wziąć po uwagę zadany sposób obliczenia ceny, zarówno do oferty, jak i do rozliczenia końcowego - z zapytania to nie wynika.